用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢? ...
樓主: little_jcl
go

請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢?   [複製鏈接]

LittleButter 發表於 17-2-23 17:59
這樣可能我身邊所認識的人也不是這一類別吧!因為我所認識能入DG, DB, SFA, APS, TSL 的也有少數有Starter ...
當年大仔考小一,亦沒有認識15盾flyer的人,當時大仔英文算是相當不錯,亦只是考13盾flyer,所以15盾flyer應該不是普遍,甚至是少數。今年,細仔考小一,亦沒聽過有小朋友有如此佳績,自己亦沒讓細仔考。

回覆樓主:

我好有興趣知那兒肯教及幫小朋友考Flyer? 我小朋友在ABC讀緊,在我同學校表示太淺後,佢地都只肯同佢跳半年,預計K3下學期至 beginning mover.
我睇過youtube 的starter, mover考試,好淺。Flyer speaking 亦唔深。唔計題型,小朋友認知能力等,我覺得一個講開英文的英普學校K3學生,K3考完 mover唔係難事。

AgapePa 發表於 17-2-23 18:50
阿女K3 考mover. 同場大部分是小學生,只見零丁幾位幼稚園生,所以我都幾懷疑有幾多K3 有flyer.
...

我覺得其中一個問題是補習中心肯唔肯同你跳班,佢地可以拖你,要你比多幾個月至一年錢。

LittleButter 發表於 17-2-23 21:16
我不否認、也相信現在真的有好多好叻的K3生, 所以已經可以去考flyer。但是為數真的有幾多?十個中有一個? ...

舊年係英國文化協會考,目測佢嗰組一半一半幼稚園手冊。

利伸:我唔係用黎報直私,因為當時已有私小offer,我亦無同佢係centre 上堂,純粹做下past paper再去試試能力,佢14shields 。同期佢有操開卷嘅同學15shields,係1對1搵老師教的。

Felix223    發表於 17-2-27 14:49

Happy_J 發表於 17-2-24 08:36
舊年係英國文化協會考,目測佢嗰組一半一半幼稚園手冊。

利伸:我唔係用黎報直私,因為當時已有私小offer ...
Wow......原來你所認識的/ 你身邊的有咁多!好厲害!所以一樣米養百樣人!這個世代真的存在很多不同能力、不同要求、不同價值觀的人!

LittleButter 發表於 17-2-23 17:59
這樣可能我身邊所認識的人也不是這一類別吧!因為我所認識能入DG, DB, SFA, APS, TSL 的也有少數有Starter ...
身邊完全冇moved or flyer 15盾的朋友, 但全部都有熱門直私offer, 包括dbspd, Tsl, Aps 等

LittleButter 發表於 17-2-23 17:10
好奇一問,是否你本人認識「好多人已考完flyer,而且個個15個盾」?
我身邊真的不是「好多人已考完flyer,  ...

十分認同x2

novelle 發表於 17-2-24 09:11
身邊完全冇moved or flyer 15盾的朋友, 但全部都有熱門直私offer, 包括dbspd, Tsl, Aps 等 ...

我也是

iamiris 發表於 17-2-23 17:51
well,我身邊有dbs, dg, sfa,aps,tsl既offer的小朋友,佢地確實有mover or flyer 15盾。而且為數不少呀! ...

唔駛咩CERT, 特別呢D 英文CERT

果D 好學校, 佢地想搵唔係一個HARDISK, 係一個既CPU.

即係, 佢地唔要搵而家你識幾多野, 係希望你學野能力高...

retriever 發表於 17-2-24 09:31

果D 好學校, 佢地想搵唔係一個HARDISK, 係一個既CPU.
完全贊同!

甘恩 發表於 17-2-23 21:29
當年大仔考小一,亦沒有認識15盾flyer的人,當時大仔英文算是相當不錯,亦只是考13盾flyer,所以15盾flyer ...

好耐冇見,甘恩,細仔點呀?

甘恩  唉!等收call。  發表於 17-2-24 17:24

甘恩 發表於 17-2-23 21:29
當年大仔考小一,亦沒有認識15盾flyer的人,當時大仔英文算是相當不錯,亦只是考13盾flyer,所以15盾flyer ...

Sorry ar,我唔識用點評
Anyway,支持你

lovelinda 發表於 17-2-24 17:39
Sorry ar,我唔識用點評
Anyway,支持你
多謝支持!相信天主一定會有好好的安排。

Felix223    發表於 17-2-27 14:50

中意呢個比喻!要CPU 唔係harddisk

iamiris 發表於 17-2-23 17:51
well,我身邊有dbs, dg, sfa,aps,tsl既offer的小朋友,佢地確實有mover or flyer 15盾。而且為數不少呀! ...

唔知有幾成真,但我望個份成績單,無咩k2-k3生考過flyer

Aphrodite 發表於 17-2-24 20:19
中意呢個比喻!要CPU 唔係harddisk

其實為左取得張cert,個學習課程及過程唔多唔少對面試可能會有上幫助!

novelle 發表於 17-2-24 09:11
身邊完全冇moved or flyer 15盾的朋友, 但全部都有熱門直私offer, 包括dbspd, Tsl, Aps 等 ...
我既小朋友都係沒有13盾,但都可以考入神校。個人覺得,越來越多小一面試都唔收證書,只睇臨場表現,個人覺得,如果上依D堂可以提升英語能力就可以上,唔好為考證書而去上堂,只會令小朋友失去興趣。

100% 認同!

無用,我小朋友都無任何cert都有兩間神校offer,學校更不睇cert只用自己經驗去揀學生,即使你有好多勁cert如如面試表現不達標準都係會out

回覆 retriever 的帖子

好貼切的比喻👍🏻
‹ 上一主題|下一主題