用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華學習壓力?
樓主: raindroponroses
go

英華學習壓力?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我相信大部份小朋友都讀得好開心,因學校攪好多活動,佢哋玩得好開心同升中大致無壓力。唔開心果啲係因為父母俾壓力囉!點解要俾壓力?因為佢想仔仔成績再好啲,不過,我相信間間學校都有呢類家長嘅!

我都覺得得放得開排位,只求keep到中游,應該唔會太大壓力。

monsterparentss 發表於 17-2-22 23:43
我相信大部份小朋友都讀得好開心,因學校攪好多活動,佢哋玩得好開心同升中大致無壓力。唔開心果啲係因為父 ...

同意,小朋友返學好開心,實在太多野玩,壓力係來自父母,但亦要明白入得去父母又點會無要求呢? 適當壓力未必係一件壞事,只要唔好過左火就得。

之前睇到啲 post 話朋友講90分都要俾老師問話,叫佢朋友個仔努力啲,我覺得會唔會誇張咗少少,感覺老師都好
nice ,同埋留言的通常都話朋友講。現在睇到小朋友返學是開心的,又多活動,合理啲

ACE2126  關心誤會問話?  發表於 17-2-23 11:24

ahirun 發表於 17-2-23 00:28
之前睇到啲 post 話朋友講90分都要俾老師問話,叫佢朋友個仔努力啲,我覺得會唔會誇張咗少少,感覺老師都好 ...

有聽到90+平均分考 100名以外。

我唔係好信。

MrBeast  我見過初小9x分考9x ,我真係見過。  發表於 17-2-23 08:44

ahirun 發表於 17-2-23 00:28
之前睇到啲 post 話朋友講90分都要俾老師問話,叫佢朋友個仔努力啲,我覺得會唔會誇張咗少少,感覺老師都好 ...
比老師問話我都唔係好信,可能只是誤會左

MrBeast 發表於 17-2-23 08:47
比老師問話我都唔係好信,可能只是誤會左

如果你講90+ 係平均分90+ 考 90 幾名,我只能講唔係正常現像。

retriever 發表於 17-2-23 08:38
有聽到90+平均分考 100名以外。

我唔係好信。
我認識一位小朋友家長, 成績8X, 名次係100+.

其實分數幾高同排名幾高無一定關係, 在乎份卷係深定淺. 如果卷淺, 叻仔但唔小心, 一樣可以好低分.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓上講等啱,三次面試,入得去都係叻仔,好少走漏眼。
高手過招,只爭朝夕,一分可以差10名,所以90分排全級100唔出奇。
如果家長覺得90分ok,其實冇乜壓力,如果覺得考100名唔ok,壓力來自家長非學校。
90分收電話應該唔會,80分收就有,因為差不多最尾

回覆樓主:

鋼琴唔算, 因為樂團只需要一個人彈琴, 呢個人好易搵。學其他樂器可以幫到學校攞獎嘛

引用:+本帖最後由+twotwoshing+於+17-2-23+09:37

原帖由 twotwoshing 於 17-02-23 發表

樓上講等啱,三次面試,入得去都係叻仔,好少走漏眼。
請問YW課程有冇教快教深?考試卷算是教乜考乜嗎?多考課外題/挑戰題嗎?謝謝

三次面試,前後九個月時間。林校長點會揀錯學生,佢講過入得英華的小朋友,都是精英。

hkpapa852 發表於 17-2-23 09:27
我認識一位小朋友家長, 成績8X, 名次係100+.

其實分數幾高同排名幾高無一定關係, 在乎份卷係深定淺. 如果 ...
我唔係你既方向諗.
初小特別男仔, 高分既係小心.

如果級中絕大部份初小男仔係極小心, 我唔認為係正常喎.

MrBeast  根本近年小一面試就唔正常  發表於 17-2-23 10:21

retriever 發表於 17-2-23 10:13
我唔係你既方向諗.
初小特別男仔, 高分既係小心.

仲記得當年某校老師P1家長日講, P3前取90分係好多小朋友做得到, P4以後90分係好少人取到,且一張試卷初小取8X分相信都唔算難 ~

retriever  男校?  發表於 17-2-23 10:33

mcl203 發表於 17-2-23 10:32
仲記得當年某校老師P1家長日講, P3前取90分係好多小朋友做得到, P4以後90分係好少人取到,且一張試卷初 ...

男校或女校我唔會覺得有分別,男仔係男女校,或男校用女校模式,就可能有分別 ~~

retriever  下?! 唔係化?!  發表於 17-2-23 10:48

keep-calm 發表於 17-2-23 10:00
請問YW課程有冇教快教深?考試卷算是教乜考乜嗎?多考課外題/挑戰題嗎?謝謝

...
好難講有冇教深,書冇用深一年,但書實在太淺,對呢啲轉數快男仔會悶死,所以重點在工作紙,根本以呢班靚仔質數,教深一年絕對冇問題,但又唔會教深好多,又冇教淺考深,所以多人高分。

retriever  下?! 唔係化?!  發表於 半小時前

又黎預設答案乎...........

你都好似未睇清楚...就 ~~~

retriever 發表於 17-2-23 08:58

如果你講90+ 係平均分90+ 考 90 幾名,我只能講唔係正常 ...

但這是事實,九十頭係已經排接近第100名。平均分名次係以微積分計算。校長都不停強調叫家長唔好在意名次,只睇分數滿意就夠。當數學科有二十幾個100分,攞99分已經排三十後,攞98分可能已經排五十名後,所以排名像浮雲一樣

如果大部份人份卷都係90分以上, 甚至多人有100分。其實我覺得學校份卷係咪應該要再出深啲?!

twotwoshing  又會比人話教淺教深喇  發表於 17-2-24 12:23
‹ 上一主題|下一主題