用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華學習壓力?
go

英華學習壓力?  

仔今年報小一,欣賞林校長,相信學生學得開心,但也聽聞功課壓力不少,還有不少課外活動如樂團要兼顧。自己同老公都上班,還有大女要兼顧,因此特別想了解多些學習壓力方面,看是否適合自己。當然絕對知道競爭非常激烈,想讀又談何容易,但都希望報前能盡量了解多些。

以下想請教用家媽媽意見:

—以小一生計,每日功課約多少?是抄寫多,或重訓練思考?
—平日大約多久有默書、測驗?全年幾考幾測?
—對大多數學生而言,學習程度是否適中,會否過深?
—學術以外,學校對學生有哪些要求呢?知道英華重視音樂培育,有多個樂團供學生參加,請問是每個學生也必選一樣嗎?另體藝或其他興趣班的情況又怎樣呢?

不好意思,問題頗多,感謝分享!

raindroponroses 發表於 17-2-21 17:24
仔今年報小一,欣賞林校長,相信學生學得開心,但也聽聞功課壓力不少,還有不少課外活動如樂團要兼顧。自己 ...

每日大約三至五樣功課(已包括改正)。

不重抄寫。詞語每次大約六至七個。
三個星期大約會有兩次默書,中英會同時進行。

入到去基本上都適應到,反而家長要d時間適應就真。

必須學一樣樂器,可以係學校學或自行出面學。樂團要選過先入到,除非好突出,小一應該唔會入到樂團。

其他課外活動就個人喜歡,可以不參加的。但學校非常重視校外比賽,如被選中,要有心理準備。

回覆 積奇百事 的帖子

謝謝提供資料!請問家長適應係指邊方面?如不學樂器,聲樂(唱歌)可以嗎?

novelle 發表於 17-2-22 11:05
回覆 積奇百事 的帖子

謝謝提供資料!請問家長適應係指邊方面?如不學樂器,聲樂(唱歌)可以嗎?
小學生活. 學校節奏比較快, 唔單止係小朋友要適應, 家長亦要適應. 學校有好多活動, 比賽俾小朋友同家長參加, 分配時間要適應一下.
因為音樂科一定要考樂器, 所以必定要學, 如果係合唱團成員可以用唱歌代替. 但合唱團要選過先入到. 係外邊學唱歌唔知得唔得.

積奇百事 發表於 17-2-22 00:10
每日大約三至五樣功課(已包括改正)。

不重抄寫。詞語每次大約六至七個。

英華其中一隊choir,上年砌低哂一堆勁校攞咗校際冠軍,我friend話聲音如天籟,我諗一定好花功夫練習。

siden 發表於 17-2-22 12:31
英華其中一隊choir,上年砌低哂一堆勁校攞咗校際冠軍,我friend話聲音如天籟,我諗一定好花功夫練習。
...

老套一句「台上一分鐘,台下十年功」,音樂、體育真係冇僥倖。

引用:Quote:novelle+發表於+17-2-22+11:05+回覆+

原帖由 積奇百事 於 17-02-22 發表
小學生活. 學校節奏比較快, 唔單止係小朋友要適應, 家長亦要適應. 學校有好多活動, 比賽俾小朋友同家長參加 ...
請問音樂考試可以彈鋼琴嗎?還是要另外學樂團樂器?

keep-calm 發表於 17-2-22 14:54
請問音樂考試可以彈鋼琴嗎?還是要另外學樂團樂器?
琴好似唔算. 如有錯請更正.

積奇百事 發表於 17-2-22 15:24
琴好似唔算. 如有錯請更正.

琴如果唔算

真係陰功

鋼琴不是學器,咁係乜?傢俬嗎?

ACE2126  吉他算唔算?  發表於 17-2-23 11:22

siden 發表於 17-2-22 16:09
琴如果唔算

真係陰功

好多學校都唔當係。

siden  咁咪就係唔啱囉  發表於 17-2-22 16:21

siden 發表於 17-2-22 16:09
琴如果唔算

真係陰功
可能要當係"展品", 或者"大型裝飾品", 又或者"奢侈品"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友說英華是每一科都會排名次,對嗎?由幾年級開始會這樣做?

回覆 joyce1234 的帖子

聽朋友講係ga,不過好似話係網上login睇到的数據,吾係印係成績表,所以緊張的家長會好大推動力。

上年英語辯論比賽,打到入final,對手係拔萃女小,嬴埋冠軍,攞埋最佳辯論員。

Jane1983 發表於 17-2-22 20:26
回覆 joyce1234 的帖子

聽朋友講係ga,不過好似話係網上login睇到的数據,吾係印係成績表,所以緊張的家長 ...

咁刺激?科科都排名(emoji)(emoji)

Jane1983  唔公開,家長自己睇,其實ok  發表於 17-2-22 21:53

joyce1234 發表於 17-2-22 20:08
朋友說英華是每一科都會排名次,對嗎?由幾年級開始會這樣做?

係,由一年級已經開始

回覆樓主:

係每一個細項都有全級名次。而且分數咬得好緊。

積奇百事 發表於 17-2-22 22:33
係每一個細項都有全級名次。而且分數咬得好緊。

聽聞爭幾分果科名次已經可以爭好遠

siden 發表於 17-2-22 22:45
聽聞爭幾分果科名次已經可以爭好遠

平均大約每一分差十幾名

咁小朋友讀英華係得開心定好大壓力?