用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華學習壓力?
樓主: raindroponroses
go

英華學習壓力?   [複製鏈接]

数據係唔係太多太精细,吾敢講。但数據,如份卷最高幾分和平均分,係有需要公布的。家長可以上網睇,就唔會出現周圍八卦,問人幾多分的事。

Jane1983 發表於 17-2-25 09:56
数據係唔係太多太精细,吾敢講。但数據,如份卷最高幾分和平均分,係有需要公布的。家長可以上網睇,就唔會 ...

家長只可睇到自己仔的分數及排名,別人的分數和排名是睇唔到的

回覆 Mario1234 的帖子

係呀,甘咪幾好,要點分析就點分析,吾使周圍問人、比較。

我識得人個仔入咗英華小一,表面睇佢唔係虎媽,佢從無提個仔幼稚園外學乜。係無意中得知,佢個仔自2歲開始請人英,普上門1對1私人教授,K1再去上數學,phonics,中文,一直到K3。佢係低調地勁谷個仔。

現在的家長已經把整個社會的學習文化改變及搞壞了.
首先, 怎可能需要一位幼稚園小朋友去補習, 是因為父母智商連幼稚園程度也不及, 還是小朋友腦部發展有障礙.  真是極難理解.
另外小朋友真的從興趣中學習是家長們想像不到的快, 讓他們接觸多一些這個實際的社會吧.
減少用BB語對話, 多睡眠更實在.

GetReal 發表於 17-2-28 12:15
現在的家長已經把整個社會的學習文化改變及搞壞了.
首先, 怎可能需要一位幼稚園小朋友去補習, 是因為父母智 ...

所以依家有名小offer的,都係自幼受各種催谷下的覆制品,有無人敢講係完全無額外催谷補習而又有名小offer??我相信無

GetReal  完全沒有,也不需要額外催谷。也有很多家長心中所謂名小取錄。因為我們是正常家庭。   發表於 17-3-5 22:31
LGC  諗起村校女  發表於 17-2-28 13:10

完全沒有,也不需要額外催谷。也有很多家長心中所謂名小取錄。因為我們是正常家庭。

回覆 Vlone778 的帖子

有冇額外上興趣班都好,家長的教導及輔助一定最重要。每睌一齊閱讀,玩吓棋類遊戲幫助思考,自製教材,已經可以有很好成效。

Vlone778 發表於 17-2-28 12:38
所以依家有名小offer的,都係自幼受各種催谷下的覆制品,有無人敢講係完全無額外催谷補習而又有名小offer?? ...

唔知自己在家教下中英數、伴讀和出去學phonics,、玩下drama,又算唔算催谷、補習呢?

serinac 發表於 17-3-6 11:03
唔知自己在家教下中英數、伴讀和出去學phonics,、玩下drama,又算唔算催谷、補習呢?
...

有時出去學嘢見下人,好過在家對住姐姐、電視和iPad .

bubuG 發表於 17-3-6 11:06
有時出去學嘢見下人,好過在家對住姐姐、電視和iPad .

學下嘢可能同人地嘅催谷、補習標籤一樣嗰喎⋯⋯

教育唔係因材施教嘛?
賴理標籤,只怕家長父母們隨波逐流,太target oriented而害了小孩

回覆 ozduckie 的帖子

講得全對。所以無需要在意排名!學校咁做其實係唔想班YW班家長互相比較。

多謝咁多位分享

jbabe 發表於 17-3-8 20:55
回覆 ozduckie 的帖子

講得全對。所以無需要在意排名!學校咁做其實係唔想班YW班家長互相比較。 ...

請問多不多同學跳船轉校呢?如有,是否多數去國際學校?
‹ 上一主題|下一主題