用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
樓主: bb鼠
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?   [複製鏈接]

chanwendy 發表於 17-2-23 16:59
咁平時正常係寫開幾多呀?

我地寫開300字,學校作文不算多,每次考試前應該寫4篇左右,但阿囡班老師要求寫小練筆幾乎每星期兩篇,最近見佢寫緊議論文

我女作文可以作到好多字,多到我要叫佢唔好寫咁多

IloveJJ 發表於 17-2-24 10:54
尋晚專登睇下套劇,真係喎!二伯娘真係好似呂慧儀,連我老公都話似,二伯咪好似佢老公囉!都係無奈!
...
所以已經成咗社會常態

你地好勁, 我女就好奇怪, 佢其實中文一般, 但係作文反而可以比預定字數寫多好多.  反而佢英文比中文好啲, 但係每星期寫的journal, 都係緊緊夠字數, 就連老師都話感覺佢係為揍夠字數而寫咁.

chanwendy 發表於 17-2-24 14:18
你地好勁, 我女就好奇怪, 佢其實中文一般, 但係作文反而可以比預定字數寫多好多.  反而佢英文比中文好啲,  ...

我女口水多過茶,不停寫,又長又chum氣
我每次睇都唔知點改佢好
中作好d,英作我除咗改tenses都唔知改乜好,叫佢作200佢寫夠400,寫多錯多

IloveJJ 發表於 17-2-23 09:59
我個仔就有你講呢種「先入為主」既毛病,咁你有咩對策呢?

由老豆接手之後,首先老豆唔會不斷咁哦我既各種做題錯處,因為會潛意識強化左我就係會做錯。不過佢會每次測考之後都深入討論同解釋,確保我真係識。

其次老豆減左一半操練,要操練都係各種唔同形式既出題,例如唔同學校既試卷。就算用既課本一樣,唔同學校著重點都唔同,出題深淺又唔同,有D仲係開放式問題。咁就逼到我每次都要思考,慢慢改左一見到某D字眼/形式就反射式某一個答案/思維。

happy friday
家族晚飯,突然親戚個女阿A宣佈佢要考直資中學,A媽反對,A就動議
(1) 用利市錢交學費,咁多年加埋夠交3年
(2) 抵押1件長輩送既玉器(值20萬)

呢餐飯食得好有火花呢!

回覆 greentea000 的帖子

嘩, 讀書要抵押??

我女下星期考試,呢排測驗、評估d成績唔穩定,尤其數學,我都怕到6月份呈一佢唔知會考成點?

greentea000 發表於 17-2-24 23:33
happy friday
家族晚飯,突然親戚個女阿A宣佈佢要考直資中學,A媽反對,A就動議
(1) 用利市錢 ...

佢個女都幾有主見!咁堅持,我果個仲好似係一舊雲,覺得邊間學校多野玩啲就話果間學校好(emoji)

2jkidsfather 發表於 17-2-25 08:34
回覆 greentea000 的帖子

嘩, 讀書要抵押??
A媽反對直私,想A讀津校。除左利市錢,A既資產最值錢就係果件玉器。

IloveJJ 發表於 17-2-25 09:39
個女咁得意,唔响屋企動議,响家族晚飯嚟動議?佢有咩原因想讀呢?咁既然有家族送得起20萬的玉器,學費自然都有人可資助啦!

A係單親,A媽反對,A自然要向其他親戚求助。

A心儀協恩、德望、瑪利諾、培正,2直資2津校。佢全部有去參觀過,話直資各方面設施同體驗都更好。瑪利諾係古蹟吸引佢,培正係A媽母校。

要資助6年,真係唔知有無咁大方既親戚。

greentea000 發表於 17-2-25 23:57
A係單親,A媽反對,A自然要向其他親戚求助。

A心儀協恩、德望、瑪利諾、培正,2直資2津校。佢全部有去參 ...
A好有主見,值得讚賞,A媽是單親媽,有經濟考慮好正常,各有各道理⋯⋯

Haz-mama 發表於 17-2-25 09:57
我女下星期考試,呢排測驗、評估d成績唔穩定,尤其數學,我都怕到6月份呈一佢唔知會考成點? ...

而家D細路仔早熟,好早知道考試重要,不過唔係個個心理質素穩定,家長先穩定自己先。

happy105 發表於 17-2-25 13:29
佢個女都幾有主見!咁堅持,我果個仲好似係一舊雲,覺得邊間學校多野玩啲就話果間學校好(emoji)
...
A俾直資學校既設備吸引,又俾瑪利諾係古蹟吸引,其實同你女一樣咋!

介紹一下我屋企教中英文既做法,呢篇係小五閱讀理解練習,做完練習同通篇理解之後,我地一般會額外做以下功夫。

1.詞語歸類
形容水:水波瀲灩、波光粼粼、碧水清明
形容花:(1)百花:百花盛放、爭妍鬥麗,(2)某花:秀麗的荷花,(3)花香:清香、香氣四溢
形容美景:美得像一首詩、像一幅天然的圖畫、像一個美麗動人的故事、世外仙景、絕世美景
有時間既全篇詞語歸類,無既起碼做3個,仔女要背左呢D詞語。

2.用呢D詞語造句
我們在波光粼粼的小溪中嬉戲,旁邊百花盛放,而且香氣四溢。
這裹像是世外仙景,讓人樂不思蜀。
呢兩句係A作既。

3.搵相近既形容詞
A搵左流水淙淙、萬紫千紅、繁花似錦、亭亭玉立的荷花、香氣撲鼻、山明水秀、湖光山色。

4.全篇或挑選某部份背左佢

5.用呢D詞語作返一篇描寫文
A話未有靈感,等佢作左我再post。

全部親戚仔女做到2,稍有要求做到3/4,A做到5。

‹ 上一主題|下一主題