用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?  

仲有3個月,好似好近又好似好遠⋯⋯
有無家長已經開始預備呢?
整時開咗學都無一個月,好似無乜好溫咁

回覆 bb鼠 的帖子

冇特別溫習及預備, 平常心, 冇壓力就可以了

妹妹頭 發表於 17-2-20 10:26
回覆 bb鼠 的帖子

冇特別溫習及預備, 平常心, 冇壓力就可以了

我好大壓力

Sanmic  點解甘大壓力? 3/3都出次第啦,我反而比佢自由發揮,開心過埋幾個月的小學生涯   發表於 17-2-27 09:43

bb鼠 發表於 17-2-20 13:08
我好大壓力
最緊要減壓, 你同細路都係, 然後煲多D靚湯, 唔好病先係王道!

little_yolky 發表於 17-2-20 13:24
最緊要減壓, 你同細路都係, 然後煲多D靚湯, 唔好病先係王道!

唉,呢句真,我好驚佢考試嚟病
報咗復活節去旅行,之後要開始衝了

bb鼠 發表於 17-2-20 13:27
唉,呢句真,我好驚佢考試嚟病
報咗復活節去旅行,之後要開始衝了
今年復活節係四月中, 分又呈完, 面試又面完, 仲要衝D乜? 唔係可以輕輕鬆鬆去旅行咩?

little_yolky 發表於 17-2-20 13:32
今年復活節係四月中, 分又呈完, 面試又面完, 仲要衝D乜? 唔係可以輕輕鬆鬆去旅行咩? ...

小五咋

bb鼠 發表於 17-2-20 13:33
小五咋
吓? 小五你復活節去旅行? 要呈一喎, 你都好勇下!

little_yolky 發表於 17-2-20 13:34

x 2

little_yolky 發表於 17-2-20 13:34
去下旅行...輕鬆下...我唔覺有咩問題喎.....

難道谷得行仲要谷得耐....,就一定有好好成績的嗎?

我都唔敢復活節去旅行, 怕玩完返嚟, 過埋呈分都未執得返個心返嚟, 就死火喇.
上學期中文考得好差, 農曆年假狂做閱讀理解, 終於叫有返啲進步, 睇吓嚟緊的評估, 會唔會有起息.

呈一6月喎
4月中去旅行都唔得?

little_yolky  要計埋收拾心情時間丫嘛。  發表於 17-2-20 15:35

chanwendy 發表於 17-2-20 14:52
我都唔敢復活節去旅行, 怕玩完返嚟, 過埋呈分都未執得返個心返嚟, 就死火喇.
上學期中文考得好差, 農曆年假 ...

你地幾時考呈一?

bb鼠 發表於 17-2-20 15:01
你地幾時考呈一?

六月中

chanwendy 發表於 17-2-20 15:05
六月中

咁你通常考試前幾耐開始溫?
我就一個月前開始密d,平時間唔中做下練習

上年復活節我有同仔去旅行,6月頭先呈一,我覺得無咩影響!黎緊復活節又去玩,今次就真係鬆晒,考晒三次了!

lojo11 發表於 17-2-20 15:25
上年復活節我有同仔去旅行,6月頭先呈一,我覺得無咩影響!黎緊復活節又去玩,今次就真係鬆晒,考晒三次了 ...

我女係好啦玩完死死氣努力果d,反而你話佢知努力考完去旅行就散哂
其實3月尾都測驗,4月玩下再衝過好過一路谷得緊,佢辛苦時我又辛苦
之前幾年係臨考前一個月先谷,佢辛苦我壓力大,今年開始我每日睇功課然後星期日做下練習咁,今年成績係過往咁多年最好的

bb鼠 發表於 17-2-20 15:36
我女係好啦玩完死死氣努力果d,反而你話佢知努力考完去旅行就散哂
其實3月尾都測驗,4月玩下再衝過好過一路 ...

我覺得玩係小朋友最大動力!我仔成日都要玩的其實學校都提佢地呈分嘅重要性,做呀媽當然都會講,但我提自己盡量少提,唔好加重壓力比小朋友,太大壓力怕有反效果,所以溫習時間同平時考試都係差不多。

lojo11 發表於 17-2-20 15:39
我覺得玩係小朋友最大動力!我仔成日都要玩的其實學校都提佢地呈分嘅重要性,做呀媽當然都會講,但 ...

我有講呈分重要呀⋯⋯佢把口咪知道我會努力....然後就發現佢係度打機
其實去唔去玩放咁耐假佢都會散㗎啦,好似啱啱過年咁,新學期d數呢⋯⋯無眼睇,又要慢慢build up

我小朋友上年6月呈一,同樣復活節帶了小朋友去旅行,輕鬆一下,我小朋友沒有影響,玩完回來,仍舊盡責做好本分。

當然每個小朋友情況、性格不同,如果小朋友學習態度好,分配好時間,復活節放下書本去旅行,影響不大。