用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
樓主: bb鼠
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?   [複製鏈接]

似乎大家都覺得抄寫功夫好有用,不過坦白講....我不太認同,小朋友搬字過紙水過鴨背,反而我認為默書的效用比抄寫好。幸好阿囡學校沒有抄寫功課,默書又少,一個學期得兩三次,又唔洗計分,這樣學習輕鬆得多,壓力亦無咁大!

回覆 瑩希媽媽 的帖子

對於寫錯、抄錯、睇錯呢D,老豆係唔會提我,由我自己發現,試過操卷抄錯,老豆係限時完唔改卷,叫我再檢查,我差唔多40分鐘先發現個錯處。一般父母無呢個耐性,亦唔會花呢個時間。阿媽就直接D,犯低級錯誤就打,老豆唔俾打之後就扣零用錢,錯一次扣一星期錢。

醒目開學勳章

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-4 21:01
似乎大家都覺得抄寫功夫好有用,不過坦白講....我不太認同,小朋友搬字過紙水過鴨背,反而我認為默書的效用 ...
我唔認同抄寫的,初小還可以抄下,到高小真無必要抄寫。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-4 21:01
似乎大家都覺得抄寫功夫好有用,不過坦白講....我不太認同,小朋友搬字過紙水過鴨背,反而我認為默書的效用 ...

認同抄寫唔係人人有用。其實,應該話每個小朋友學習方式也不一樣。
之前聽過一個講座,話有人係用耳學習,有人用手學習,有人用眼睛。
例如串英文字,用耳學習的人,會讀出來給自己聽,記得最深;用手學習的人會寫十次,五十次令自己記得;用眼睛的人睇得多就自然記得。
小女小一時,我就發現,要佢串字,寫幾多次也冇用,但我將個英文字當歌唱比佢聽,佢竟然記得好好,仲好開心,一路溫默書,一路唱歌。自此之後,我只要佢用囗串比我聽,串得快而準就收貨。

有時,佢連中文字也可以讀,例如:「蝴」佢會話「虫十口月」,「聽」佢會話「耳王十四一心」不過,過到關就有佢,又唔計分。

greentea000 發表於 17-3-4 21:34
回覆 瑩希媽媽 的帖子

對於寫錯、抄錯、睇錯呢D,老豆係唔會提我,由我自己發現,試過操卷抄錯,老豆係限 ...

系啊,補習老師成日話我女犯低級錯誤,我无打佢既,又成日話佢提佢咯,不過初小時佢好細心,所以名次考得前,系4年級下學期開始,經常粗心大意,好簡單都錯,吾知佢考試時諗緊乜,已經成日提佢,越大越擔心,佢个人系醒既,但系粗心呢D問題吾知可以點幫佢,就來呈分,好惊,以前數學系佢最高分的一科,考左2次7字后,變左我最擔心系數學

山海兒女 發表於 17-3-4 21:43
認同抄寫唔係人人有用。其實,應該話每個小朋友學習方式也不一樣。
之前聽過一個講座,話有人係用耳 ...

Revised

似乎大家都覺得抄寫功夫好有用,不過坦白講....我不太認同,小朋友搬字過紙水過鴨背,反而我認為默書的效用比抄寫好。幸好阿囡學校沒有抄寫功課,默書又少,一個學期得兩三次,又唔洗計分,這樣學習輕鬆得多,壓力亦無咁大!

有幾多學校少默書又唔計分?感覺係何不食肉糜

抄寫唔係萬能,如果有睇我之前既回應我有講清楚我認為抄寫有咩作用。十隻手指有長短,人既能力有高低,好低能既方法只要有幫助都有人做。

greentea000 發表於 17-3-5 01:06
有幾多學校少默書又唔計分?感覺係何不食肉糜

抄寫唔係萬能,如果有睇我之前既回應我有講清楚 ...
唔好咁講,抄寫唔係低能,只是未必個個適合,如果你的小朋友適合又唔抗拒,也不是一件壞事。
我也知好多學校默書也計分,只是我囡學校比較特別,不過雖然唔計分,但大部分同學也一樣認真溫習,出到嚟的成績也不錯呢!
‹ 上一主題|下一主題