用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
樓主: bb鼠
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?   [複製鏈接]

chanwendy 發表於 17-2-23 10:23
低年級時課文短, 佢本身已經識背架喇.  係到高年級真係太長, 背唔晒我先讀默怇聽.  我自己細個亞媽唔會理我 ...

其實小一、二女都不是太叻所以我無乜理佢默書
宜家佢5年級,差不多次次都背默,我都唔洗理佢

lojo11    發表於 17-2-23 14:23

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-2-23 14:05
我二仔今年都小五,佢d中文嚇死人,英數常都唔差,好怕中文拎C就邊度都唔洗去
...
我女上咗小五後, 又係中文嚇死人, 四年級都仲差極都有80以上, 今年反而成日都7字6字, 考試閱讀仲要拎個4字返嚟, 反而寫作又拎到a喎.  

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-2-23 14:52
我仔死作文,小一時評讀障摘界,但小二時再check 就表示正常,只係中文偏弱進步中,讀本卷反而有進步有8字 ...

我女左手寫字,又系中文特別差,四年級之前都有八十零,上到五年級先來C,已有外出補中文,但始終她對中文一點興趣都冇,好難搞,希望下學期追返B

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 17-2-23 15:25
係,佢細細個已好惡又無禮貌。無禮貌既行為包括打我仔,去酒樓餐廳打侍應,响屋企打工人,又對父母呼呼喝 ...
個阿媽咁似親親我好媽呀呂慧儀嘅?
其實你大哥大嫂無教咩?但你老公同你大伯又係同一個阿媽生架喎,分別咁大嘅?

IloveJJ 發表於 17-2-23 15:45
哈哈,我無睇套戲,咁証明呢個係好常見既社會現象囉!
嗰個二伯嚟,其實佢都唔認同佢仔咁樣,但二伯娘係話 ...
小朋友越大就越難話得聽,如果係咁樣就少見為妙,btw,你囝囝幾多年班?小四定小五?

Hoining 發表於 17-2-23 14:52
我仔死作文,小一時評讀障摘界,但小二時再check 就表示正常,只係中文偏弱進步中,讀本卷反而有進步有8字 ...
我女調轉, 作文佢用佢識的字/詞語, 所以問題唔算太大, 就算冇a都肯定唔洗c先, 但係閱讀有啲字/詞語未見過, 佢就完全放棄, 其實只要佢肯拆開逐個字解, 佢其實解到八成的, 係用啲時間啫. 反而細仔中文仲好過家姐, 試過細佬做五年級的閱讀, 佢話想試吓做, 咪比佢試吓囉, 同一篇閱讀, 出嚟結果竟然仲高分過家姐, 之前聖誕節同農曆年假, 就在家操了一本閱讀, 算偏深的, 初初做頭幾個練習, 幾乎全部都唔合格, 到做到全本最尾的練習, 終於都有返70尾80頭的分數.  我都唔敢奢望有a, 但求唔好c就算.
仲要我地常識科時事部分係做閱讀理解, 都佔至少10分架, 亞女中文閱讀理解做得唔好, 連帶佢常識都呢部分好低分, 拉低底晒.

IloveJJ 發表於 17-2-23 15:57

所以我哋咪決定少見啲囉!我仔小四呀!
明白。你囝囝小四,都要開始發力,直資學校要睇小四成績表,努力加油呀

Hoining 發表於 17-2-23 15:39
我仔小一開始中文已經得6-7字頭,嚴格嚟講依家已算有進步,不過比其他人慢d,希望佢成績表唔好 ...

反而佢剛上小一系7字,後來一直keep到八字,而家又7字,暈了

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-2-23 16:20
我仔剛要寫篇400字文章,佢逐粒字數為湊字數,所以佢d文章空洞無內容,但講到口水乾佢都係選擇執字粒。但 ...
400字咁多? 以前會考都係差不多咋喎.  我女好似仲係寫150字咋, 頂多係二百. 我地好少功課要作文, 一個學期可能兩三次咋, 佢地主要堂上作, 但學期尾我先會見到, 所以都唔知到底寫幾多, 但肯定冇 400 咁多字.

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-2-23 16:39
佢老師居然揀咗佢同另外兩位同學參加比賽,所以要㝍400字,都係陪跑居多
...

咁平時正常係寫開幾多呀?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題