用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? ...
樓主: Bigpig_2007
go

請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? [複製鏈接]

Bigpig_2007 發表於 17-2-17 10:08
我仔唔啱填鴨式教育,機械式操練對佢冇用,我自己在家都要再教......

我真係想知大家平日功課,需要幾耐 ...
做功課呢家嘢真係要睇人。舊年阿女小三, 都有TSA練習做, 不過, 佢哋學校一三五有功課堂一個鐘, 所以佢一般返屋企一個鐘內KO, 至於無功課堂, 阿女就會小息做, 所以二四都係一個鐘內KO。

至於你話抄寫多, 其實係最好, 因為唔駛用腦, 可以做得好快, 最驚係數學D TSA挑戰題, 有時出動埋C6都唔識計。不過, 佢學校功課唔多, 但小三時都試過8、9樣, 日日都有TSA練習的, TSA練習佢做得好快。

睇返阿妹, 今年小二, 做收12題錯11題, 英文練習兩頁錯一半, 又嘥時間擦重做, 10樣功課變20樣功課, 只有抄寫唔駛重做, 又係唔專心, 尤其攰時更唔專心, 唔做到天光就奇啦。所以, 囝囝如果攰, 真係一個惡性循環, 10樣功課唔係問題, 唔識做就大問題, 有無同功課班老師了解過佢情況, 佢係咪諗多過做? 如果大部份同學都係咁辛苦, 同學校講安排功課堂有無可能呢?

b3410  之前試過一份功課寫到第4次,先叫做完成。  發表於 17-2-17 14:50
b3410  錯多改正多,會令功課double , triple  發表於 17-2-17 14:47

little_yolky 發表於 17-2-17 13:17
做功課呢家嘢真係要睇人。舊年阿女小三, 都有TSA練習做, 不過, 佢哋學校一三五有功課堂一個鐘, 所以佢一般 ...

我哋學校一星期都係得一至兩堂功課堂,呢個係一個好方法,有機會見到老師同佢哋傾下得唔得。

其實都係想學生成績好,操練之外,一定有好多方法吧⋯⋯

IloveJJ 發表於 17-2-17 11:20
寶校先有關愛!我識既讀寶校既小朋友,都係抽獎唔好彩入去,但返學返得好開心,老師好關心學生,學生跟唔 ...

請問你講嗰間學校叫咩名?

little_yolky 發表於 17-2-17 13:17
做功課呢家嘢真係要睇人。舊年阿女小三, 都有TSA練習做, 不過, 佢哋學校一三五有功課堂一個鐘, 所以佢一般 ...
操到識連爸爸都唔識既題目,妳應該好開心
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-2-17 14:07
操到識連爸爸都唔識既題目,妳應該好開心
唔好話開唔開心, 阿女係儍既, 唔好理佢, 我無見過有小朋友主動要做練習的, 佢今年仲學埋上堂jot notes同埋預習。佢係怪人嚟, 唔可以作為正常小朋友看待。

little_yolky 發表於 17-2-17 14:32
唔好話開唔開心, 阿女係儍既, 唔好理佢, 我無見過有小朋友主動要做練習的, 佢今年仲學埋上堂jot notes同埋 ...

你大女喜歡做練習,咁樣其他正路唔喜歡做太多練習的同學仔,面對日日的TSA練習,有什麼反應?
我仔間學校,小二開始會每科有本筆記簿,老師會教同鼓勵學生抄筆記,也會有預習功課,叫學生嘗試查字典,找資料,老師才會上堂正式教,中文課本不教的課文,會叫學生自習。

wan_sosin 發表於 17-2-17 14:43
你大女喜歡做練習,咁樣其他正路唔喜歡做太多練習的同學仔,面對日日的TSA練習,有什麼反應?
我仔間學校 ...
其他同學仔緊係發。晒。顛啦!

唔知你仔仔邊間學校, 但聽得多你講, 都覺得你哋學校好好。我哋學校只係老師隨意咁講過下, 阿女又發現有D測考係課文無但老師上堂有講, 佢醒水自己jot notes的。佢話好多同學上堂無抄筆記的。下學期剛開學, 佢開始預習常識, 返嚟話預習真係好, 上堂超明............不過, 缺點係佢要我同佢一齊預習, 我好攰, 因為我要同阿妹預習。

IloveJJ 發表於 17-2-17 14:47
你女學校日日要做TSA咁誇張?我見通常係程度淺既學校先操TSA。

係囉!我個仔間學校,只係程度普通嘅普通津校,學校有為學生準備考TSA的安排,但都無需要日日做TSA練習。

不過我知我隔離區間一線龍頭小學,都要小三學生一星期一日返早半小時做TSA練習

IloveJJ 發表於 17-2-17 14:47
你女學校日日要做TSA咁誇張?我見通常係程度淺既學校先操TSA。
只有中文一科, 每日一個練習, 其實唔多, 阿女20分鐘之內做晒的。佢哋老師好變態, 對中文科有一種執著, 但就搞到班細路好唔鐘意中文。

little_yolky 發表於 17-2-17 14:49
其他同學仔緊係發。晒。顛啦!

唔知你仔仔邊間學校, 但聽得多你講, 都覺得你哋學校好好。我哋學校只係老師 ...

我仔學校在傳統學校當中,都叫做肯做些靈活一點的安排。
上堂抄筆記,專心聽課,預習,同同學的合作性等等,今年開始,每科老師會為學生評分,幾個月會出一次個分數比家長睇到。達到某個水平會輕輕有些獎勵來推動學生。
學校期望學生學識主動學習。
不過這間學校只係一間在區內普通唔算好受歡迎的村校,升中派位一般。

little_yolky 發表於 17-2-17 14:52
只有中文一科, 每日一個練習, 其實唔多, 阿女20分鐘之內做晒的。佢哋老師好變態, 對中文科有一種執 ...
我諗老師都唔想既,跟程序啫

little_yolky  但係四班只有我哋班要做喎。  發表於 17-2-17 17:54
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-2-17 15:40
我諗老師都唔想既,跟程序啫

老師個指引,無話要令學生喜歡該科目,學生唔喜歡係學生自己嘅事

MASAYA  改善分數唔代表改善教學,又係老師問題  發表於 17-2-17 15:57

IloveJJ 發表於 17-2-17 15:55
我仔都係中英文有筆記,老師會教佢哋寫筆記,中文和數學有預習冊,每課開始前先預習。我都覺得咁樣好,起 ...
我唔記得小一定小二,某一科老師教佢地做筆記,我女就全部科都咁做,學習會清楚好多,所以唔駛點溫,但我覺得係某個老師既教學模式,唔係全校老師都會教

IloveJJ 發表於 17-2-17 15:56
係咪因為咁,所以中學中文成績好呢?
討厭個科,但成績好,咁好定唔好?

little_yolky  我大女好鐘意中文的。  發表於 17-2-20 13:14

IloveJJ 發表於 17-2-17 15:56
係咪因為咁,所以中學中文成績好呢?
邊關事, 我哋年年入唔夠10個入中學部。文科好係傳統嚟, 我個年代已經係咁。
‹ 上一主題|下一主題