用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? ...
go

請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課?

我的孩子小三,平時每日功課10樣!每日放學后兩個鐘頭返補習班都不可能完成功課,食完飯後又要繼續做,每日都要四個小時才能完成,仲慘過返工!佢經常都要11-12點後才可以睡覺!

我哋一般津校,知道同學校反映都冇用,因為已經有人做過,而插班學位普遍緊張,我哋又轉唔到校...... 我個仔資質一般,但其他小朋友是否都要做到咁夜?

我想幫我仔轉happy school ,但唔敢考慮寶校,因為怕同學欺凌或帶壞個仔,請問仲有什麼方法呢?

其他同學是否都要四小時以上完成?

你自己的判斷,是否真的要四小時?還是有其他因素而影響到做功課效率?

ar_mak 發表於 17-2-17 00:37
其實我都唔係好明白,既然功課咁緊,何以仲去補習班? 果2個鐘不如去"功課補習班",做哂D功課再講其他好過啦. ...

我估樓主所指的補習班,其實係功課班。

如果「專心」做要做四小時功課,那的確是過多。而每晚都成十二點睡,日頭係會唔夠清神。

問題是,樓主首先要了解下點解要四個鐘頭做功課?係咪小朋友唔知點做?找不到源頭,轉校都未必有用。

cut 功課輔導班
改搵上門補習一對一

功課班秩序如何?是否好騷擾,引致不能專心做功課?如因為無人照顧需要留小朋友在功課班,考慮轉補習社

如樓上所講,十樣功課中幾多樣是改正?如果日日都要大量改正,是小朋友大意錯還是不懂得做而功課班不能協助?

小朋友本身專注力是否弱?睡眠不足是原因之一

回覆 Bigpig_2007 的帖子

小兒小一,每天大概5-6樣,因為學有一堂功課堂,開學到現在逢星期一至四,功課都已經在學校完成,星期五也只需做大概半小時。小兒就讀一間九龍塘出名谷的私小。我覺得要教佢時間管理,千萬唔好俾佢hae,尤其男仔,我仔坐超過半小時就開始發夢,唔專心,温書或做功課會事倍功半。亦可以利誘,例如做完功課可以睇半小時卡通,我仔很work

10樣太多,正常5-6樣,所以選小學好重要~

greentea000 發表於 17-2-17 01:54
cut 功課輔導班
改搵上門補習一對一

其實之前係搵一對一補習,不過兩個老師,一個成日放飛機,一個就係hea做... 所以之後先轉功課輔導班,幫到手,不過真係功課太多啦!

基本上每日大概有兩樣改正,主要中文抄寫多,而且每科都會有TSA練習,唔淺架...... 我仔專注力一般,同其他同學比,可能最多都係差一個小時吧! 大部份家長覺得有問題,多數敢怒不敢言,因為怕影響小朋友嘛......

原來現在反得甘厲害, 仍有學校會有大量的tsa練習

tkinwong 發表於 17-2-17 01:00
我估樓主所指的補習班,其實係功課班。

如果「專心」做要做四小時功課,那的確是過多。而每晚都成十二點 ...

我仔唔啱填鴨式教育,機械式操練對佢冇用,我自己在家都要再教......

我真係想知大家平日功課,需要幾耐時間做完?如果10至11點睡覺,我想個仔每日最多只可以接受兩個鐘頭,大家又係咪呢?

我想有個指標去幫個仔進步,或者找合適學校

LeeCC 發表於 17-2-17 10:05
原來現在反得甘厲害, 仍有學校會有大量的tsa練習

一開學已經講明全級補課,不過唔提TSA字眼only!

醒目開學勳章

我仔小五,每日功課三至五樣,昨日兩樣,通常做1.5小時,因為佢手腳慢(但考試又夠時間:igiveup)

晚上十點瞓至早上七點半

我女小五,每日每科3樣,放學3:15,我放工返到屋企6:00通常做哂
做唔哂果日多數係放學唔做功課掛住同細佬玩

回覆樓主:

我小朋友都係小三,平均一日4,5樣功課,佢多數係學校先做一些,回家一小時內完成,比較花時間是數學,因為又要解題,又要寫答句,有時要寫落格仔簿,要注意格式,又要寫得細隻,唔太快得到

回覆樓主:

係改正功課方面有小小心得。因為一年級時仔仔都係粗心大意,中文,常識字詞等功課第一遍抄些幾乎全錯,第二日改正等於全部再寫過。之後繼續錯一半左右,再改。如此循環,功課越來越多,寫的辛苦亂寫就錯更多。

改善方法就係儘量第一次對。情願自己辛苦,每一次字詞都仔細check一次,保持正確。之後慢慢減少重複改錯啲時間,小朋友都肯認真完成功課,慢慢加快速度。