用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

經歷一次TSA同經歷兩次TSA既家長講出黎又唔同份量,兄姐經歷時冇乜野丫,弟妹讀同一間學校就叫晒救命,我都見唔少。當然,唔同意既都可以話兄弟姐妹資質唔同,體會又唔同,大家都唔認同對方所講,繼續無限loop~
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

mcl203 發表於 17-1-31 13:12
但實際上以上係近無可能發生,一來,TSA考得好既,好大機會係先天原因(即學生好),再唔係就係操返黎,根本 ...

笑死人, 佢覺得學校教學完全無影響。人人都有責任, 係學校無責任?  咁洗鬼選校?

mcl203 發表於 17-1-31 13:36
偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,
“取消TSA就香港教育不再玩競爭 ??”
的確,如果取消TSA,香港教育制度可以改變為愉快學習,不玩競爭,的確應該取消TSA。

當然,完全沒有競爭,是不是一件好事,都需要考慮。
保持適當的競爭同壓力,我覺得是有需要的。我覺得最難在“適當”,好難控制。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-31+13:12+ 但實

原帖由 shadeslayer 於 17-01-31 發表

笑死人, 佢覺得學校教學完全無影響。人人都有責任, 係 ...
所以我都有問吓,學校老師係專業,有無提建議如何確保教學質數,但又可取消TSA,為取消已取消,有無相關既代替品。事實,EDB有責任,但唔好將學校,校長,老師看成路人甲,乙,丙~~~

取消左TSA, 下一個會否係PS1, 再下一個係DSE ~~~

引用:經歷一次TSA同經歷兩次TSA既家長講出黎又唔

原帖由 MASAYA 於 17-01-31 發表
經歷一次TSA同經歷兩次TSA既家長講出黎又唔同份量,兄姐經歷時冇乜野丫,弟妹讀同一間學校就叫晒救命,我都 ...
又咁講,有幾多次TSA經歷,小朋友資質 同應否TSA似乎関係是否咁直接 ?? 須知道一間小學每次參與TSA 已經有百多個不同資質既情況,理應已有足夠反映性。為何大家都係津校,大家同一資助,成績會有參差?? 除非我地認同鄰家D米好D,飯係會香D~~~

mcl203 發表於 17-1-31 16:37
又咁講,有幾多次TSA經歷,小朋友資質 同應否TSA似乎関係是否咁直接 ?? 須知道一間小學每次參與TSA 已經有 ...

因為好多人只睇自己情況嘛,同一年同一間學校既學生都可以唔同體會啦,輕輕鬆鬆個d唔明d人做乜讀到要死咁,讀到要死個d唔明人地點解考緊試仲可以去玩
Learning to Read, Reading to Learn.

的確,如果取消TSA,香港教育制度可以改變為愉快學習,不玩競爭,的確應該取消TSA。

TSA 和競唔競爭有咩關係?和愉快不愉快學習又有咩關係?

TSA 不影響  banding ;
TSA 和殺校無關;
TSA 個别孩子或績不公開;
TSA 的內容不艱深

小學、中學都有考TSA,為何只見小學噪到拆天?外國也有類似TSA測試(教育官員有更大之權力),點解得香港嘈到拆天?

明顯,人嘅問題。

October.  中學TSA考咗家長都唔知,就當無事發生。  發表於 17-2-1 13:26

理論上,香港絕大部分是津校,學校之管理、教師之升降(應是有升無降),全由教育團體話事。TSA之罪,在於將學生表現報告交給學校,如果不向學校交報告,咩事都冇。

教協不就是向政府交健議,TSA可照考,不過就不記錄校名。

向學校"報穿",死罪!

引用:理論上,香港絕大部分是津校,學校之管理、

原帖由 judy 於 17-02-01 發表
理論上,香港絕大部分是津校,學校之管理、教師之升降(應是有升無降),全由教育團體話事。TSA之罪,在於將 ...
呢D叫做反建議?? 即係卷照操,TSA負評歸教統局。校長老師可以輕鬆管理/教學,學校無須評核,學業成果家長自負,都係教育系統問題。

judy  我嘅健議在另一篇  發表於 17-2-1 12:46

建議TSA改為個人自由参加,向參加者發出詳細報告和排名。

我的小朋友在小五六期間,自費跟學校報了一些國際試,成績好的我就夾在個人報告里報學校。

阿二升中派位不理想,我帶他週围叩門。有學校見阿二張成績全B,不讓面試,如當時香港有個人TSA試,情况富會好好多。

Hillkymama  你的經驗都好多年前啦,依家的小一已經要操,睇過8間一,二線卷比上年,前年都深,考試答題都跟TSA模式.   發表於 17-2-2 16:00

好似有d家長呻學校多功課,連改正都算一樣功課,但其實其他人一個鐘搞掂晒,佢小朋友就花咗三個鐘先做得完,晚晚搞到夜媽媽先有得睡,家長就難免滿腹怨言。

我自己本人就信,頭3%學生唔駛點操都會考得好,頭4-10%學生一點就明,操小小就會得,跟住既%就多勞多得啦,EK家長&學生當然無問題,但唔少家庭d家長無時間教導小朋友,支援不足等等原因,就唔好反對學校操練啦,咁樣就更加拉長學習距離。

judy 發表於 17-2-1 12:44
建議TSA改為個人自由参加,向參加者發出詳細報告和排名。

我的小朋友在小五六期間,自費跟學校報了一些國 ...

更加好的是,TSA加個「國際」,叫 ITSA, 或直接用外國的評核試,仲要收錢考,原本500,政府資助只收200,應該受歡迎。

October. 發表於 17-2-1 13:09
好似有d家長呻學校多功課,連改正都算一樣功課,但其實其他人一個鐘搞掂晒,佢小朋友就花咗三個鐘先做得完 ...

量度學校增值度咪得囉。 Classic Growth vs Proficiency.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

但唔少家庭d家長無時間教導小朋友,支援不足等等原因,就唔好反對學校操練啦,咁樣就更加拉長學習距離。

如果教師係為學生好,教師應該向學生解釋:TSA的報告,說明學校學生有改善的空間,所以師生要更努力。我也不反對操練。

但依家教師唔認為操練為好嘢噃,係教局嘅"報穿",佢地先至要操練,先至搞到學生噃,好似係負面嘅嘢噃。教局報告只是指出學校之不足,學校教師理應用專業的、對學生有益的方法改善教育,而不是去搞到學生不得安寧。

香港地人人都要監督嘅啦,上級摔數,當然要想辦法改善啦。有邊個可以好似小學教師咁,上級摔數,反而做負面嘅嘢。然後叫工會代表反而指貢監管呢?

shadeslayer 發表於 17-2-1 13:28

更加好的是,TSA加個「國際」,叫 ITSA, 或直接用外國的 ...
好建議!數學應該可以,因為大家進度差不多。
不過中英文點算?不同國家進度唔同。

回覆 judy 的帖子

其實教育局的TSA報告係點樣的?有哪些內容?

有無分各個能力的評估,和改善措施?
幫到學校改善教學,才有正面效果。

[size=34.9597px]好似小女都有參加一些數學測試,報告會分的好詳細,提出小朋友不同範疇的能力如何。這樣可以有針對性的去改善。

更加好的是,TSA加個「國際」,叫 ITSA, 或直接用外國的評核試,仲要收錢考,原本500,政府資助只收200,應該受歡迎。

不能直接用外國的評核試,用外國的評核試,始終唔能够入肉咁描述學生的水準,特别是排名。這就是個人TSA有其價值的完因。

港人特喜"國際"二字,TSA可改名為全港性國際領先系統評估。

香港中小學水準處於國際前列水平,加上國際領先四字也不為過。

當然,學生要填上校名,用作"摔數"、研究之用。

其實教育局的TSA報告係點樣的?有哪些內容?

有無分各個能力的評估,和改善措施?
幫到學校改善教學,才有正面效果。

大概有每一部分之分數,分析某一部分強弱。全港平均等等吧!

名稱比實際作用重要既香港教育

judy 發表於 17-2-1 15:06
如果教師係為學生好,教師應該向學生解釋:TSA的報告,說明學校學生有改善的空間,所以師生要更努力。我也 ...

學校也操pre S1,操得仲勁,某校學生要提早半小時返學操練,但好似唔見家長有咩反對聲音,唔好以為學校係爭上位,而係間已經上咗位既地區一線小學,年年爭崩頭入。

講到尾,兩個試都與成績有關,學校家長反應卻大不同,原因係好多人都從自己角度及利益諗。

TSA的報告優劣同pre S1成績成正比嗎?如果兩者不成對比,學校大可以唔操TSA架,只要pre S1成績好,B1人數多,家長對間小學趨之若鶩,學校唔驚被殺校(當然,教處話TSA唔關殺校事),理得佢TSA,駛乜操練,當吃生菜咁考得啦。

如果TSA的報告與pre S1成績係成正比的,咁有無必要考咁多次試?小六果次可以CUT, 教處睇pre S1成績得啦.
‹ 上一主題|下一主題