用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
樓主: waveraywl
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

要知道自己keep 到普通話拼音,才可和小朋友溫普通話

回覆:小Monkey 的帖子

Very nice, thx for the remind

小Monkey 發表於 17-1-27 18:28
回覆 wongkitty 的帖子

我有时都寫简体字,因为想自practice 自己的普通話拼音,用普通話拼音輸入就出現簡 ...
我都係用PTH拼音輸入法,可以直出繁體字,有時間研究下條 link。

http://www.unispim.com/

DD仔 發表於 17-1-27 10:50
其实APS的硬件不及其他同名气的学校,这是不争的事实,没有什么可争论的。APS胜在有良好有爱心的师资,设计 ...

支持自己心怡學校都唔需要揶揄對方嘅!最後幾句說話, 隱隱看到種族岐視嘅影子.....

yeemelody  根據版規,任何歧視言語是禁止,更可能違法。  發表於 17-1-29 12:41
yeemelody  她的仔仔是現時就讀宣道小學六年級,不應強人鐘意自己的學校,論壇是讓各人持平給予意見的。根據版規,任何   發表於 17-1-29 12:40
manmonster  我也覺得言語間有歧視意味  發表於 17-1-28 13:03
73662710  Disgusting of that!  發表於 17-1-28 11:11

回覆 yuenkw 的帖子

Thanks for sharing

ok3 發表於 17-1-28 08:37
支持自己心怡學校都唔需要揶揄對方嘅!最後幾句說話, 隱隱看到種族岐視嘅影子..... ...
南亚裔的小朋友数目比例高是TSL的其中一个特色,我也知道有些家长的确希望孩子能够跟他们成为好友,借此扩阔视野,锻炼好英语,而这个语境是APS不可能提供的。 如果你觉得这样说是歧视,或什么“disgusting", 恐怕是心中有鬼,风吹草动皆为鬼。

hppa, 你在年初二憑什麼話我抺黑宣道,我講的全是事實,你唔可以再誣衊我。你鐘意間學校係你的事,但唔等於自己唔啱聽就話人地negative comments. 每間學校都有正面負面的事,去評論任何事都要持平,這才是大人為小朋友做的榜樣。

hkmelody 發表於 17-1-29 01:14
hppa, 你在年初二憑什麼話我抺黑宣道,我講的全是事實,你唔可以再誣衊我。你鐘意間學校係你的事,但唔等於 ...
message #22: "學校與家長關係疏離"
message #37: "學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日罰小息唔可以出課室。你問下學校有幾多次因為咁樣多左機會有學生受傷,甚至叫過白車。"
我相信你所讲的“事实”,需要有实质的evidence,才可作出以上的论述, 否则,就是 “抺黑”。

DD仔 發表於 17-1-29 01:24
message #22: "學校與家長關係疏離"
message #37: "學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日罰小息唔可以 ...

當然有實質的evidence, 否則點會話係事實。但任何人話我講的不是事實,就係誹謗。

回覆樓主:

好簡單,呢間學校沒有家校會。另外,之前都有家長講過小息的事啦。大家都有相信與否的自由。唔鐘意聽或唔信,唔等於可以妄自話人地抺黑。

無論選擇如何,做個決定,便好好準備開學,很多家長在等待。
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

hkmelody 發表於 17-1-29 01:28
當然有實質的evidence, 否則點會話係事實。但任何人話我講的不是事實,就係誹謗。
...
你如此说话有逻辑上的问题,因为指控是你先提出,你有举证责任。如有evidence, 就应该先提出来,才作出你的指控。 而且,如果只是一两件个别事例,往往未必能支持你的指控,所以你会面对一定的难度。 若你在没有强力的证据下作出伤害别人名声的指控,这不是抹黑,又是什么?

DD仔 發表於 17-1-29 02:07
你如此说话有逻辑上的问题,因为指控是你先提出,你有举证责任。如有evidence, 就应该先提出来,才作出你的 ...

你都幾有趣,我並沒有指控任何人和事,只係有家長問TSL APS, 大家分享所知的事。現在是你指控我抺黑,你又有何證據

引用:APS走廊跑都吾得,+老師捉到會輕罰,+老師出

原帖由 beautyhar 於 17-01-27 發表
APS走廊跑都吾得, 老師捉到會輕罰, 老師出發點吾想發生意外, 我仔試過要被捉要站在一邊。 對活躍的小朋友來 ...
是否一整天都沒有一個時間讓小朋友跑跑跳跳?那小息的意義何在?這是否對小朋友的身心發展有影響?要面對這個問題,可能每天放學後帶小朋友到公園跑跳都可以的。

回覆 retriever 的帖子

幾十年前我小學都係唔準跑㗎喎
應該冇乜邊間學校可以跑

陳守仁喺open  playground係可以跑嘅. 但係間學校可唔可以跑唔係咁重要吧

TSL 同 APS 係兩個style 的學校。

其實好易揀。 睇你鐘意邊個style.

TSL 係happy school . APS 谷校。

我對Aps 不認識只知道是谷的學校, 報也沒有報。

TSL 的小朋友幾醒目, 但不太著重discipline.

好多活動,一句講晒--- 開心。

課程唔深,功課少。 如果唔追求去到top,好輕鬆。
學校亦提供好多資料, 想谷嘅,可以自谷好忙都得嘅。

跟足指引,好多野睇,不過唔睇亦可以。

我當然是輕鬆派啦。

DD仔 發表於 17-1-29 00:50
南亚裔的小朋友数目比例高是TSL的其中一个特色,我也知道有些家长的确希望孩子能够跟他们成为好友,借此扩 ...
有冇你自己最清楚。公道自在人心!

回覆:waveraywl 的帖子

陈守仁德育不是太好。。。我是用家

yumiee 發表於 17-1-29 09:40
回覆 retriever 的帖子

幾十年前我小學都係唔準跑㗎喎

幾十年前男校幾肯定可以跑,男女校唔知

但而家男校都唔俾跑。

hkmelody 發表於 17-1-29 02:16
你都幾有趣,我並沒有指控任何人和事,只係有家長問TSL APS, 大家分享所知的事。現在是你指控我抺黑,你又 ...
你的留言就是证据,我已经列出来了。
‹ 上一主題|下一主題