用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
樓主: waveraywl
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-1-27 09:31
我覺得香港學校小息唔俾跑, 特別男校, 唔因為地方細, 係因為時代變左, 怪獸家長抬頭, 喜投訢.
呢度唔係為學校解釋或試圖為學校解說什麼的地方, 只係有家長想知道了解的地方.

又想問人知多喲, 有人好心講出知道的事, 人地話你知自己唔啱聽又要試圖爭辯, 有趣.  

回覆 siden 的帖子

校長話學生可以係小息時跑,但就要同一個方向跑,減低發生意外的機會。

novelle 發表於 17-1-27 10:12
回覆 siden 的帖子

校長話學生可以係小息時跑,但就要同一個方向跑,減低發生意外的機會。
你似乎係APS 家長粉絲

hppa  你只是在抹黑宣道  發表於 17-1-29 00:25
novelle  I prefer TSL in fact...  發表於 17-1-27 10:56
novelle  我是說TSL 可跑😊  發表於 17-1-27 10:43

hkmelody 發表於 17-1-27 09:04
校舍細到沒有地方比小朋友走來走去,多踫撞就一定多磨擦多意外。學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日 ...

你指APS 小息時要留在課室內?以我所指TSL 小息超過半過鐘有很多活動,有很多家長義工參與可以常常探下自己仔囡

hkpapa852 發表於 17-1-26 20:33
校舍配套,其實好似屋苑會所,係咪豪華D自己就一定用得多D開心D呢?

如果要比$4xxx住劏房或$1xxx住大屋有豪華會所,你會點揀?

hkpapa852  有會所唔代表可以成日用到   發表於 17-1-27 11:26

其實咁多位爸媽的意見對我都很受用, 很感謝大家無私分享, 希望唔好為一些不同的意見而鬧得不快啦

hppa  看雙方的意見,便知家長的素質  發表於 17-1-29 00:29

Ocean419 發表於 17-1-27 10:28
如果要比$4xxx住劏房或$1xxx住大屋有豪華會所,你會點揀?
haha...有意思!
用你的理论,读津校起码是免费住太古城了。

Ocean419 發表於 17-1-27 10:25
你指APS 小息時要留在課室內?以我所指TSL 小息超過半過鐘有很多活動,有很多家長義工參與可以常常探下自 ...
TSL 小朋友的學校生活很愉快的, 家長亦有很多機會了解參與.

其实APS的硬件不及其他同名气的学校,这是不争的事实,没有什么可争论的。APS胜在有良好有爱心的师资,设计得很妥当的课程,音乐的氛围,学界中颇有成绩的运动校队,所在的校网,强劲的升中往绩等等,这些都是APS优胜的地方。
如果硬是拿它的缺点来评核,当然是跟TSL没得比的,正如有些人非常喜欢自己的孩子跟南亚裔的孩子做朋友,这些是APS没法跟TSL相比的。这是只有TSL可以offer的。

hppa  Very fair comments  發表於 17-1-29 00:31
abby0624    發表於 17-1-27 11:33

APS 同 TSL 都係非常好的小學,在此想分享少少經驗。

仔仔當年有 interview APS, TSL 同 SFA。面試後他跟我說想讀宣小,結果幸運地他入了宣小,開開心心過左 6 年。入讀前孩子沒有學過樂器,只是入讀後跟學校安排學習 (雖然在正式學習前他有同老師抗爭過, 哈哈)。

孩子一星期在家練樂器 3 天,跟老師指示約半小時。每星期六上課一次,亦有參加樂團練習。

宣小小六呈分: 音樂 X 2 ; 視藝 X 3 (申報: 孩子VA 分經常很低,因為到現在都是火柴人程度,哈哈 !)

唔需要太擔心音樂,好多小朋不玩樂器,揀唱歌,成績不比有樂器的低。樂器的級數也不會完全影響音樂考試。考試睇當天表現。

至於谷唔谷,係睇父母要求。宣小的程度除了六年級數學有點特別外,其實唔算深 (特別係同其他有名氣私小比較,更覺淺易)。

至於硬件,哈哈,APS 輸俾 TSL 好遠,從 DAY 1 開始已經是事實,亦難以改變。

另外有一點想在此分享一下: APS 有心有力亦很有策略地協助成績稍為落後的小朋友。當年小一開學前聽校長一席話,我對學校投信心一票。因為我知道學校以它累積的豐富經驗,會有系統地幫學生。我諗呢個就係宣小BAND 1 生比例偏高的其中一個原因。

最後,以上純屬個人意見,不喜勿插。

hppa    發表於 17-1-29 00:37

回覆:APS VS TSL

APS走廊跑都吾得, 老師捉到會輕罰, 老師出發點吾想發生意外, 我仔試過要被捉要站在一邊。 對活躍的小朋友來説就要考慮下。

IYY 發表於 17-1-27 12:09
APS 同 TSL 都係非常好的小學,在此想分享少少經驗。

仔仔當年有 interview APS, TSL 同 SFA。面試後他跟 ...

你的意思是小六數學會教快嗎?其他學科呢,有無教快的傾向?

小Monkey 發表於 17-1-25 23:28
神校(DBS/DGS/HY/MCS......)是有名額收天下他們欠缺的兵器,名額不單單給APS, 但入神校不可能單靠樂器,成 ...

HY都算神!?

協恩咁多人垂青,有人甘願放棄DGS入讀,收生玩足半年。我都覺得佢神(身份/神秘/神附其技)

回覆 waveraywl 的帖子

小六教英數以應付 F.1 英中數學

小Monkey 發表於 17-1-27 13:39
協恩咁多人垂青,有人甘願放棄DGS入讀,收生玩足半年。我都覺得佢神(身份/神秘/神附其技) ...

放棄DG 唔奇。
每間傳統名校都有種”格”

未必每位父母鍾意精益求精既格。

回覆:waveraywl 的帖子

Vote for APS..

引用:協恩咁多人垂青,有人甘願放棄DGS入讀,收

原帖由 小Monkey 於 17-01-27 發表
協恩咁多人垂青,有人甘願放棄DGS入讀,收生玩足半年。我都覺得佢神(身份/神秘/神附其技) ...
各有粉絲唔奇吖。尤其是仲有體藝傍身既,部份都會因應該體藝去作選擇~~~

咁多簡體字朋友?

回覆 wongkitty 的帖子

我有时都寫简体字,因为想自practice 自己的普通話拼音,用普通話拼音輸入就出現簡體字。
‹ 上一主題|下一主題