用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
樓主: waveraywl
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

回覆:APS VS TSL

APS 私小, 連埋樂器, 總費用吾平。

APS 家長在時間金錢上付出不小, 學校與家長關係疏離, 校舍太細.  TSL 小班, 學校對學生較關愛, 英文好, 一樣多人入神校.

hppa  Do not make up negative incorrect comments please  發表於 17-1-27 01:58

pilee 發表於 17-1-25 23:26
很好的分析. 可否比較埋SFA?
我有舊帖分享過自己既統計. 不過呢度D 粉絲, 台柱好多諗埋一面...
統計最好自己計, 呢幾間既數據好公開, 好易搵.

人地統計既什麼一級一線, 與你可干?

自己慢慢數, 慢慢分類, 會睇到你想要既視角.

hkmelody 發表於 17-1-26 11:56
APS 家長在時間金錢上付出不小, 學校與家長關係疏離, 校舍太細.  TSL 小班, 學校對學生較關愛, 英文好, 一 ...
有家長或者覺得校舍大細關什麼事,但自己觀感,小學是應該有操場或其他活動室給小朋友跑跑跳跳...

retriever 發表於 17-1-26 15:34
我有舊帖分享過自己既統計. 不過呢度D 粉絲, 台柱好多諗埋一面...
統計最好自己計, 呢幾間既數據好公開, 好 ...

“諗埋一邊”....哈哈!

路過,跟本就係各有特點,家長睇吓自已要D乜就可決定。APS升中成績、校網好D係不爭的事實;TSL就有英語語境、泳池、學費較平的優勢。老土說話,“沒有最好,只有最適合”。人地嘅最好,未必係你嘅最適合!教學就老老實實,睇你遇到個乜老師,同級唔同班,結果可以好唔同。就算同一班,有D同學乖巧D、成績好D,咁又關學校事!?

Fans支持自己心儀或就讀學校,讚好學校, 大家明的。但都唔好踩住人地上,唔係幾好睇囉...

hppa    發表於 17-1-27 01:58

waveraywl 發表於 17-1-25 13:58
囝囝有幸分別有APS同TSL的offer, 兩間都是好學校, 實在難以抉擇. 據了解APS較谷, 小朋友底子打得好, 而TSL ...

你有冇心水中學呀? 看看兩間小學的派位紀錄(可看以下網頁, 找到資料), 邊間小學比較多人入到你喜歡的中學吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

novelle 發表於 17-1-26 16:01
有家長或者覺得校舍大細關什麼事,但自己觀感,小學是應該有操場或其他活動室給小朋友跑跑跳跳... ...

Exactly.唔同家長喜好爭好遠,我個人完全接受唔到aps既校舍。

如果去過升中版,見過考神級中學時,APS的戰績,我估就識點揀了。樂器,神兵利器
幾分耕耘,幾分收穫

waveraywl 發表於 17-1-25 13:58
囝囝有幸分別有APS同TSL的offer, 兩間都是好學校, 實在難以抉擇. 據了解APS較谷, 小朋友底子打得好, 而TSL ...

香港傳統學校,升中首重呈分排名,呈分排名主要受校內6科成績所影響:
中文
英文
數學
常識
視藝
音樂

如果係一間大多數學生都積極投入係音樂既學校,但自己小朋友係呢方面無乜發展,呈分排名可以被人拋離一截。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcdonn 發表於 17-1-26 16:05
“諗埋一邊”....哈哈!

路過,跟本就係各有特點,家長睇吓自已要D乜就可決定。APS升中成績、校網好D係不 ...

"Fans支持自己心儀或就讀學校,讚好學校, 大家明的。但都唔好踩住人地上,唔係幾好睇囉..."

Totally agree

可惜就係Ek大把呢種人

hppa    發表於 17-1-29 00:20
abby0624    發表於 17-1-27 09:44

novelle 發表於 17-1-26 16:01
有家長或者覺得校舍大細關什麼事,但自己觀感,小學是應該有操場或其他活動室給小朋友跑跑跳跳... ...

我明白

但其實我想講係,有些學校操場大空間大,但千祈唔好只睇表面,因為有可能小息走快點已經被風紀摘名。

咁操場大空間大又有乜用?

選校前要了解清楚。

siden 發表於 17-1-26 20:30
我明白

但其實我想講係,有些學校操場大空間大,但千祈唔好只睇表面,因為有可能小息走快點已經被風紀摘 ...
校舍配套,其實好似屋苑會所,係咪豪華D自己就一定用得多D開心D呢?

MrBeast  會所豪華當然會用得開心,問題係好多人唔會用  發表於 17-1-27 08:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

事實宣小升上二年級後沒興趣樂器亦可選聲樂組(唱歌), 有師妹聲樂組,音樂也拿了9字頭,因為除了考唱歌,亦考音樂知識。她本身無學唱歌,只是用心去唱而矣。呈分亦沒有落後

retriever 發表於 17-1-25 18:11
有無諗抽獎?有既就留APS。

我有自己做過APS,SFA,TSL 統計。 APS 係一路數,一路嘩嘩聲。計畢業生數據 ...

其實tsl是否會幫小朋友由零開始學游水呢?

waveraywl 發表於 17-1-27 00:26
其實tsl是否會幫小朋友由零開始學游水呢?

小Monkey 發表於 17-1-26 23:35
回覆 hkpapa852 的帖子

事實宣小升上二年級後沒興趣樂器亦可選聲樂組(唱歌), 有師妹聲樂組,音樂也拿了 ...

如果一級150人,有60個人音樂科95分,你得90分,成績上雖然只差5分,音樂科既排名已經差咗60位

回覆樓主:

校舍細到沒有地方比小朋友走來走去,多踫撞就一定多磨擦多意外。學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日罰小息唔可以出課室。你問下學校有幾多次因為咁樣多左機會有學生受傷,甚至叫過白車。

這不是另類事實,不喜勿插。

hppa  Stop making up untrue things!  發表於 17-1-29 00:26

hkmelody 發表於 17-1-27 09:04
校舍細到沒有地方比小朋友走來走去,多踫撞就一定多磨擦多意外。學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日 ...
咁係咪要先問吓學校有冇指引係有人受傷時俾唔俾call白車先?

其實香港不少官津小學環境比APS仲差, 如果APS要成日要call白車, 咁我諗真係需要EDB係個D官津小學安排至少一部白車駐守先得

hkpapa852 發表於 17-1-27 09:12
咁係咪要先問吓學校有冇指引係有人受傷時俾唔俾call白車先?

其實香港不少官津小學環境比APS仲差, 如果APS ...

我相信呢度只係想知TSL APS 比較分析,大家想知道一啲事實,唔係再同其他學校再比較。

各有心儀目標,自己衡量。

hkmelody 發表於 17-1-27 09:04
校舍細到沒有地方比小朋友走來走去,多踫撞就一定多磨擦多意外。學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日 ...

我覺得香港學校小息唔俾跑, 特別男校, 唔因為地方細, 係因為時代變左, 怪獸家長抬頭, 喜投訢.

當年初小, 高小各九班, 小息時每邊九班牛黃頭在一個細碼藍球場玩, 有人跳飛機, 猜樓梯, 打藍球, 仲要穿插人群間玩 "何濟公", 就係人迫先好玩...

‹ 上一主題|下一主題