用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自1自2揀選的中學會順理成章地在乙1填置嗎? ...
go

自1自2揀選的中學會順理成章地在乙1填置嗎? [複製鏈接]

在大抽獎時,會如題般做法呀?!
還是有5%-10%會改變主意選擇第三間中學呢?

請多多指教,多多分享.
   1    0    0    0

YmOra 發表於 17-1-20 11:13
首先,自行揀他區,乙部已不能順理成章了.

papa71 發表於 17-1-20 11:24
首先,自行揀他區,乙部已不能順理成章了.
我想當年係咁

即係自行揀果2間,如果唔係本身同區,就唔可以放落大抽獎是嗎?

回覆樓主:

自行2間都熱門的話,也不會放乙2

大抽獎時, 甲一甲二還可再塡自一自二。甲三可不填。如同區, 乙一  乙二再塡自一自二。

如不同區,諗 Plan B, 但要保險了。

想當年,  甲一只選自行二, 再抽自行一, 在小學家長同學一致看淡下, 與阿仔商討,
決定不憑運氣抽, 怕勉強無幸福, 自行入到當然開心照讀, 但不強求抽籤好彩
入到追不上
自行二, 當時面試後覺得機會都大, 即使是抽到, 自問在該校應該可以應付
甲一選自二, 乙一亦填 (他區只有3個位)
乙二是當時龍校 (BAND 1尾, BAND2頭),
地區龍頭中學, 無打算入讀, 只放乙七八, (當時非乙一無機會抽到)

BSCYL 發表於 17-1-20 13:29
想當年,  甲一只選自行二, 再抽自行一, 在小學家長同學一致看淡下, 與阿仔商討,
決定不憑運氣抽, 怕勉強無 ...
可惜間龍校今時不同往日, 差咗好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 17-1-20 13:14
大抽獎時, 甲一甲二還可再塡自一自二。甲三可不填。如同區, 乙一  乙二再塡自一自二。

如不同區,諗 Plan B ...

其實如果係B1頭、中,甲二都係得個填字,B1上游學校無可能甲二仲有位。  

2jkidsfather    發表於 17-1-20 18:38

hkpapa852 發表於 17-1-20 14:03
可惜間龍校今時不同往日, 差咗好多
小學 BAND 1生 在結龍前申請該中學 比結龍後多中學盡收 BAND 2, BAND 3, 由於底質較結龍前弱, DSE 出來的成績自然下降.
真的要所有結龍的學生畢業後.  從新累積較強的學生, 希望有復甦的一天

有小朋友自1自2 都唔填, 因为知道心宜既中學自行唔會收佢, 搏乙1派入心宜既中學

YDLFATHER 發表於 17-1-20 21:19
有小朋友自1自2 都唔填, 因为知道心宜既中學自行唔會收佢, 搏乙1派入心宜既中學 ...

灣仔B1尾博QC,機會其實比想象中大,問題係入咗讀唔讀得掂。

YDLFATHER 發表於 17-1-20 21:19
有小朋友自1自2 都唔填, 因为知道心宜既中學自行唔會收佢, 搏乙1派入心宜既中學 ...

不填絕對無機會, 我就一定填, 當作練習填表, 有可能叩門時用上。
亦可選全面試的, 給小朋友試上一堂訓練

2jkidsfather  Yes.   發表於 17-1-21 11:23

引用:在大抽獎時,會如題般做法呀?!還是有5%-10%

原帖由 YmOra 於 17-01-20 發表
每區都唔同。 我去年自行兩間揀外區,本區得一間英中鐘意,大抽獎幾乎係求其咁填。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我就係,自行比哂同一間,乙一都係

BSCYL 發表於 17-1-20 13:29
決定不憑運氣抽, 怕勉強無 ...

咁最後入左邊間?
我心儀既甲一係他區,但因為佢有4個位比我地果區乙部抽,所以我想乙一都填佢,但得4個位,有少少驚!

happy105 發表於 17-1-22 10:19
咁最後入左邊間?
我心儀既甲一係他區,但因為佢有4個位比我地果區乙部抽,所以我想乙一都填佢,但得4個位 ...
入自行一
如果他區是一間極熱門的中學, 風險是相當高
要看你能承受多少風險, 乙二是較易抽到而你又接受的本區.  或又者自問有實力叩門而且機會較高的才好博盡.

BSCYL 發表於 17-1-22 13:48
入自行一
如果他區是一間極熱門的中學, 風險是相當高
要看你能承受多少風險, 乙二是較易抽到而你又接受的本 ...
阿仔是 BAND 1頭, 當年乙二揀的是BAND 1尾 的龍校中學. 相信抽到的機會很高. 並且在同一辦學團體的具說服力比賽中奪冠, 中學校長亦有意招攬, 相信抽不到, 亦一定可以叩門成功另外亦有打算叩同一辦學團體九龍塘的中學, 估計成功機會率都偏高
自行二, 甲一, 乙一選的雖然是觀塘區龍頭中學.  
但看面試的安排, 面師老師追問自行選校兩間的詳情, 推論即使自行, 統一落空, 叩門成功的機會很高
綜合上面情況, 所以放膽乙一抽3個位的他區

BSCYL 發表於 17-1-22 14:02
阿仔是 BAND 1頭, 當年乙二揀的是BAND 1尾 的龍校中學. 相信抽到的機會很高. 並且在同一辦學團體的具說服力 ...

多謝你咁詳盡回覆!
睇黎我唔應該咁博!因為我只係可以賭運博我地果區無人會咁顛幾個位都放乙一,同埋果間唔係咁神級既學校

或者,反過來說,若然有家長把乙1填寫第三間中學,係自1自2無選的,那麼,是否代表他們完全放棄"叩門"自1自2中學呢?
‹ 上一主題|下一主題