用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 愈補愈差
樓主: Nikki1023
go

愈補愈差   [複製鏈接]

回覆 tkinwong 的帖子

從來都係ga,但太困身、耗時间,同埋煩悶。呢d係心機野,唔係個個家長願意或者有時间做。

Nikki1023 發表於 17-1-17 15:03
回覆 irenelwl 的帖子

小二,其實我吾介意留級,只怕小朋友自己難受,現在一係佢面前講留級呢2字已經哭了 ...
先別想留班與否。才剛下學期開始,不如用這幾個月努力。
想求一次過科科進步未必成功,倒不如讓孩子決定先改善那一科,針對該科弱項花工夫,希望有所改善。例如孩子默書試過高分,那為什麼有時候會低分?沒有温習?温習時間不足?大意?當這項有進步,孩子有信心,才容易一步一步邁向成功。

努力過了,可能可以順利升班。即使未能升班,到時再讓孩子見到花過工夫的科目有進步,她只是需要一點時間讓自己預備好。即使要留班,她應該會較容易接受。

回覆樓主:

其實有冇人會搵兒童心理學家攪攪佢?
我諗其實補習橫掂要洗錢,d錢拿去搵心理學家會吾會比到d一矢中的既方案?

我小朋友小一,成績差,考試全部得50幾分。。
但個班主任老師一味鬧,佢真係鬧晒我地全家 (有一次麻麻接放學比佢鬧左半個鍾,then隔一排,小朋友不經意噤講"佢嗰日仲有鬧埋你架。。仲有呀邊個。。話你地冇同我溫書呀。。)
我真係覺得佢好吾pro, 覺得佢吾會幫到我地,
反而響EK會聽到好多好好既正面既意見。。
所以呢個老師我都好想ignore 佢,直頭想同個小朋友講 叫佢ignore班主任d negative energy
.....所以都想問問如成績及心態攪吾好,搵心理專家會有用嗎?

回覆:愈補愈差

亞大一樣俾班主任罵成績差,果日我接小朋友的,可能声浪太大,連校長都來看,最後同亞大轉班

回覆:愈補愈差

心理醫生做評估,如評分差,再轉介去其它專科評估,最後可能要食藥。。。成績差好可能未開竅,急唔來的。。補得好估又可能父母跟得貼 ,但不一定如父母跟都一定好 ,如不好關係會又差,得不償失

回覆 santakit 的帖子

你小朋友老師好差喎!!! 我仔中文語文科上次都唔合格, 拎成績表, 老師問我覺得阿仔成績點, 我話英文衰大意, 填錯格, 全部答案向上填, 成頁錯, 我理解佢未慣, 但唔係唔識.中文語文卷差, 係因為以前無做過閱理, 到小一上得個2個月又測驗, 咁係較差, 唯有幫下佢,
跟住老師回答係 : 英文個個page好多小孩都係填錯, 因為老師份卷係刻意出得咁樣衰,
中文閱理, 普遍小一的同學都有相同問題, 所以要浸

阿女小一成績當年好差, 班主任話佢程度唔到, 叫家長搞搞佢, 但都唔會罵學生, 更唔會罵家長, 只會勸告式叫家長幫下個小孩.

發脾氣咁罵, 還對住學生罵家長, d個老師d品德好差下, 如果個個老師都係咁, 間學校真係好恐怖 。

王家爸爸  可能係傳說中既教畜   發表於 17-1-19 13:35

心理學家係比意見, 做唔做到同接唔接受, 全睇家長。我朋友女小學一直好好, 上到中學d sen問題先浮出黎, 小學無確診。
而家成績, 品格, 同人相處, 全部唔掂, 定期見精神科, 學校ep, 臨床心理學家, 但都係未搞得掂。

之前睇好多有關的文章都講, 小孩如果有一個良好的興趣, 有助於學習, 正如上文有人提到將學習融入於興趣活動中, d個方法係好多治療師提出過的, 我覺得也work, 因為有時我搞唔掂d仔女學野時, 都要諗d有趣的方法去幫佢地

當然, 如果能一早栽培到小孩愛閱讀, 把閱讀成為興趣, 家長真係輕鬆好多, 但唔係個個小孩可以, 就唯有變通變通~

Nikki1023 發表於 17-1-16 22:42
請問有冇人試過補習補得愈多成績愈差,之後停晒d補習成績反而好了?

這已是肯定!

brother4 發表於 17-1-18 08:16
亞大一樣俾班主任罵成績差,果日我接小朋友的,可能声浪太大,連校長都來看,最後同亞大轉班

...

你真係好大擔哦!
比我就吾係好敢。。驚學校吾鍾意
有時真係好似反工敢要處處小心 都幾辛苦。。:(

santakit 發表於 17-1-18 02:45
其實有冇人會搵兒童心理學家攪攪佢?
我諗其實補習橫掂要洗錢,d錢拿去搵心理學家會吾會比到d一矢中的既方 ...
有無諗過如果個班主任一味鬧,而唔係幫手解決問題,其實需要搵心理學家攪攪既係呢位班主任。

irenelwl 發表於 17-1-18 10:56

你小朋友老師好差喎!!! 我仔中文語文科上次都唔合格, 拎成績表, 老師問我覺得阿仔成 ...

比老師鬧真係好無奈。。
那次是麻麻接放學時鬧(我不在場,是小朋友講反) ,老師鬧,麻麻又火滾又激動,又鬧埋一份,佢兩個一齊鬧個小朋友
麻麻是撞聾的70幾歲既呀婆,佢要帶助聽器先聽到野,而且好明顯佢吾係in charge of 小朋友的學業,何必響佢面前鬧小朋友呢。。。
吾知大家知吾知,一個撞聾既人講野是好大聲的,之後既一排,麻麻定時每15分鍾發出震耳欲聾的駡叫聲,將佢收反來的negative energy在家中定時發放出來。。

santakit 發表於 17-1-19 13:35
比老師鬧真係好無奈。。
那次是麻麻接放學時鬧(我不在場,是小朋友講反) ,老師鬧,麻麻又火滾又激動,又 ...

另外,我覺得呢個老師係比吾到d專業d既意見,佢只會投訴話小朋友"成績差" (你吾講我都知啦) , 噤我問佢有冇好方法我expect一d實用d 有quality 既方法,但佢只話 "噤你自己幫佢睇多d law.. 跟多d law." .....(噤"行"既野我都識答啦,洗咩你講)

佢仲同麻麻講, "你吾好參加噤多活動啦(上學期參加游水和跆拳道), 吾係冇時間溫書麻,你個小朋友吾似人地叻嗰d麻,學噤多吾好麻"
then 麻麻經常都在家中quote 呢句說話出來,佢仲要指到明是×老師講的,人地緊係啱架啦~

個老師係新仔,定係老seafood,咁樣長期下去小孩會比佢搞到要見精神科。你可能要留意同學校反映下喎。

irenelwl 發表於 17-1-19 14:00

個老師係新仔,定係老seafood,咁樣長期下去小孩會比佢搞到要見精神科。你可能要留意 ...

哈哈! Seafood是否"鞋音"
那佢是seafood 了

回覆樓主:

吾好意思,拉開左話提。

我想樓主真係要停左補習先了,
我想小朋友要收多d正面訊息! 要想信自己是做得來既!
攪左個心理先 !

我聽過一d兒童冥想班(meditation), 可以搵下,是練習靜坐呼吸etc來 達至專注的。

另外,聽過"心流" 嗎? 我以前聽過,搵小學時去了優才聽talk, 校長都有提及,
是人的一種高度集中在進行某一活動下的神馳狀態,人是好有愉快感的(雖然我吾係好了解),可以話係"忘我境界"啦。。有d運動員,藝術家 ,甚至做緊手術既醫生都可以感受到,
你小朋友音樂專注出色,應可以解釋比佢,引導佢將自己學音樂時的精神狀態轉移到學術上,看看會否行得通。。

irenelwl 發表於 17-1-19 14:00

個老師係新仔,定係老seafood,咁樣長期下去小孩會比佢搞到要見精神科。你可能要留意 ...
我自己就覺得係小學老師都好後生, 唔識處理, 又或者根本心態上都係有問題

我女小一時, 平均分75分左右, 我覺得OK 啦, 佢讀書資質係一般, 學嘢又慢, 咁我自己唔想迫得大家咁辛苦, 我係收貨架, 見班主任時,  老師又係問我覺得佢成績點, 我話冇嘢呀, 幾好呀, 然後老師不停話咁既成績太差嘞, 不能接受, 要好好訓練佢 !!  我O咀, 唔知現在咁嚴格囉, 唔係個個學生都讀書叻架~ 唔通讀書唔叻就要比人鬧, 比人話? 我都唔開心左好耐 !

回覆 hwl2b 的帖子

我聽到好多都好恐怖,所幸小女小兒入到間有愛心耐性。

irenelwl 發表於 17-1-17 15:10
回覆 Nikki1023 的帖子

會的. 因我女小三我己想佢留, 佢又係唔想, 唔開心, 咁我見佢本來自信已差, 所以由 ...

我想讚下你個女,可以面對到真係吾容易!!
大人都未必做得到! 真係要讚下! :D

係丫,學校都幫忙比左好多機會佢增加個人自信同經驗,思想都跟住成長。

回覆 hwl2b 的帖子

以前讀小學,一低過 70 分老師即刻黑臉,下次冇明顯進步(即係冇 80 分以上)老師就打電話畀壓力家長。我以前有幾個好 friend 同學,因為成績麻麻,60 - 70 分左右分數,日日被老師打電話投訴,結果係個家長頂唔住呢d「騷擾」要轉校,因為個家長返緊工,然後老細話佢唔專心做野。
其實如果我係你,當時我會話,佢資質係咁上下,平均分有 75 分執到啦!我唔期望個女考到你心目中果個分數,因為我小學成績都係咁。我對個女努力得來的成績好滿意,如果你唔滿意,你咪同我訓練佢囉

做家長同小朋友一樣咁慘。其實唔係個個小朋友都讀書材料,唔係個個都美貌與智慧並重,點解要依家d小朋友文武雙全?個老師細個都未必有依家d小朋友咁好!不過可能係校長畀壓力老師,話如果班裡面成績差同學冇進步就要照肺(我老師有提過呢樣野,因為我考試成績差,個老師拜託我下次考試要合格有餘,唔好猛車邊)。

‹ 上一主題|下一主題