用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 愈補愈差
樓主: Nikki1023
go

愈補愈差   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-1-27 13:16
我唔係執著,只係想表達就算家長教,都有唔同做法啫。
買練習,我仔係自己做,做完自己對答案,啲答案有解 ...
唔緊要啦,最重要做嘅嘢對孩子有幫助啫。讀書始終要靠自己,小朋友培養好自學,升中後都唔駛擔心。

同意某家長說,家長就是最好的補習老師。識教最好自己教,唔駛假手於人。好的補習老師難求,邊個補習老師可以好似家長甘了解小朋友的強弱。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-27 15:07
唔緊要啦,最重要做嘅嘢對孩子有幫助啫。讀書始終要靠自己,小朋友培養好自學,升中後都唔駛擔心。
...

我讚成教方法教態度,多過教內容。

retriever 發表於 17-1-27 16:46
十分同意,另外要教找方法解決問題

retriever 發表於 17-1-27 16:46

態度無得教!

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+17-1-17+15:11+編

原帖由 irenelwl 於 17-01-17 發表

回覆 Nikki1023 的帖子
邊度有哩啲堂上?係咪要評估左先可以上?

補習有冇效,要睇補習目旳。如果目的是追求學門,那補習怎會無用呢?雖然求學不是求分數,但考試時分數會低嗎?

如補習為應試,例如捉題啦,追遂形式啦,考咩温咩啦.....,小朋友只會受填,自主思考能力只會越來越差。越補個腦越蠢,成績自然越來越差了。

miujoey 發表於 17-1-25 12:27
回覆 hwl2b 的帖子

平均分75分都說太差 ? 請問 小朋友讀1線學校 ?
我呢間只係屯門區一線學校, 唔係特別勁嘢~
不過佢平均分7X, 已經考尾廿幾,
我都估唔到, 7X分已經包尾咁滯

1998Ruby1998 發表於 17-1-25 10:03
回覆 hwl2b 的帖子

可能個老師返去都覺得自己講得有d過份,邊個家長想畀老師鬧仔女成績差?佢自己都唔想畀 ...
我覺得現在的老師都太年輕, 冇乜經驗
佢地可能面对學校, 校長等等壓力,
都會迫埋學生一份,
我都唔識講, 不過迫得咁緊都冇用,
小朋友係盡左力, 我就收貨,
唔會再理其他人講乜~

回覆 jenniecatcat 的帖子

你指讀寫課程? 我上個d懷疑都比上。去各大中心機構搵。

回覆 irenelwl 的帖子

極同意 將閱讀成為興趣 但我個女已小三 已較難令佢書不離手 但她搵到喜歡睇既老鼠記者 系列 有時睇下書 如可由幼稚園培養到讀書習慣 家長真係會輕鬆d 而家小3 中文 數學 大量題目要睇中文 我個女係好弱

santakit 發表於 17-1-18 02:45
其實有冇人會搵兒童心理學家攪攪佢?
我諗其實補習橫掂要洗錢,d錢拿去搵心理學家會吾會比到d一矢中的既方 ...
學生成績差老師也會被校長娥

回覆 heiluibaby 的帖子

真係唔係人人都可以書不離手, 我自己到中學鐘意先睇小說但比阿媽罵GA, 我個時少女, 金庸, 偵探都追~~真係閱讀理解一睇就明, 唔洗操卷。

對仔女, 我無迫佢地從小看書, DD要睇書緣, 我女都係小四先慢慢話要睇下圖書, 追FROZEN個套中文版故事書, 佢肯睇我就買LAW, 支持下佢~

咁我覺得佢好似好左喎~ 而家估網上閱讀理解會主動做, 唔好話高分, 有個種動力都好感動了。所以唔好放棄, 製造多D機會, 有日你女可能會迷上看書都唔奇~

回覆 irenelwl 的帖子

冇咩點睇中文小說,所以閱讀理解死得好慘

irenelwl 發表於 17-2-24 15:19
回覆 heiluibaby 的帖子

真係唔係人人都可以書不離手, 我自己到中學鐘意先睇小說但比阿媽罵GA, 我個時少女 ...

我女追金庸,衛斯理,閱讀理解一樣死。天賦問題

我女補了半年中文,也間中做練習,但中文阅讀理解成績還是強差人意,書也是由我伴讀才肯看。

回覆 Nikki1023 的帖子

如果你沒有工作, 能力上亦可以教到佢, 自己跟是最理想的, 每日做功課時,坐係佢身邊睇佢做, 唔識或錯的即時教佢,每天同佢開聲朗讀課文, 中文,英文都讀,  教左就讀,日日重覆讀, 之前唔識或常錯的功課考問返, 直至每次問返都識, 假以時日咁跟落去, 應該可以追得返, 一,二年班課程唔深, 可以

‹ 上一主題|下一主題