用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣可以培養小孩自己閱讀
go

點樣可以培養小孩自己閱讀 [複製鏈接]

4歲,每晚都會同佢讀書,講故仔。佢會一攞起書就叫我講俾佢聽,但我都想佢自己一人都可睇下書仔,我應該點做?

12    0    0    0

回覆樓主:

我仔4歲幾開始愛上淘寶點讀版ORT, 支小達人點讀筆好掂,仲可以自己錄音整廣東話版中文點讀書,自己search吓“小達人點讀筆”

紫蘿蘭 發表於 17-1-16 12:46
4歲,每晚都會同佢讀書,講故仔。佢會一攞起書就叫我講俾佢聽,但我都想佢自己一人都可睇下書仔,我應該點 ...

每個細路進度唔同。你幾時開始陪讀?

開始時細路喜歡陪伴,呢樣係佢樂趣所在。慢慢佢能力高左,譬如帶佢去圖書館,佢自己想多睇,就唔想你陪架啦。

回覆:Monosaru 的帖子

謝謝。

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+17-1-16+12:46+ 4歲,

原帖由 retriever 於 17-01-18 發表
每個細路進度唔同。你幾時開始陪讀?

開始時細路喜歡陪伴,呢樣係佢樂趣所在。慢慢佢能力高左,譬如帶佢 ...
BB 識坐就同佢一齊睇書仔喇。帶佢去圖書館佢會一本一本叫你讀俾佢聽。即係話我唔需要刻意做啲咩,佢慢慢就會自己讀?我見有啲小朋友等車又睇,食飯又睇,我就心諗點做到呢?我大仔除咗有圖有字嗰啲興趣大啲,基本上睇書都係為做功課的。

紫蘿蘭 發表於 17-1-18 08:07
BB 識坐就同佢一齊睇書仔喇。帶佢去圖書館佢會一本一本叫你讀俾佢聽。即係話我唔需要刻意做啲咩,佢慢慢就 ...

唔少人K2跟K3, 進度會快好多...等車食飯都睇, 呢D 好大癮, 我覺得要營造下...

我細路會唔去球場(佢好鍾意踢波), 寧願去書局.

除左有睇書習慣, 仲要限制其他誘惑, 直到真係愛上先得.

retriever 發表於 17-1-18 08:28
唔少人K2跟K3, 進度會快好多...等車食飯都睇, 呢D 好大癮, 我覺得要營造下...

我細路會唔去球場(佢好鍾 ...

其實點樣營造幾時都想揸住本書睇的氣氛呢?我仔(k1)唔抗拒睇書,不過亦唔覺佢愛閱讀,我都同佢睇過好多類型的書,都仲未摸到佢愛哪類

swarovski2011 發表於 17-1-18 22:01
其實點樣營造幾時都想揸住本書睇的氣氛呢?我仔(k1)唔抗拒睇書,不過亦唔覺佢愛閱讀,我都同佢睇過好多類 ...

K1 又唔駛咁心急既。。。

開始都係圖多字少夠生活化,ORT 係幾好既開始,因為LVL 分得細,由淺入深,人物重覆有親切感,情節亦有D 笑點位。

如果係仔活躍D ,慢慢可能睇D 攪笑既。

我講既營造,係如果做到細路寧願睇書,咁早年可真係要睇書EXCLUSIVE,因睇書既緻趣較慢,如果同時有手機,電視,打機,聲光玩具競爭, 喜歡書既機會較低。到佢真係喜歡上書中既幻想 世界,就算佢一時過癮睇下電視,閒來都會搵返本書睇。

retriever 發表於 17-1-19 07:24

K1 又唔駛咁心急既。。。

請問這句是什麼意思呀?「咁早年可真係要睇書EXCLUSIVE」

swarovski2011 發表於 17-1-19 08:46
請問這句是什麼意思呀?「咁早年可真係要睇書EXCLUSIVE」

即係早年主要睇書,避免接觸其他更誘惑又方便既玩意,如電視,手機。

retriever 發表於 17-1-19 08:52
即係早年主要睇書,避免接觸其他更誘惑又方便既玩意,如電視,手機。

其實都少俾佢玩機、睇電視嗰d,不過玩玩具就多囉....寧願玩玩具先,咁可以點呢?真係要減少玩具的數目?出街帶書都唔帶玩具?

retriever 發表於 17-1-19 08:52

其實會否有小朋友天生不愛睇書嘅呢?又或者即使點營造氣氛,都係沒有興趣,但會為讀書而睇呢?

swarovski2011 發表於 17-1-19 09:03
其實會否有小朋友天生不愛睇書嘅呢?又或者即使點營造氣氛,都係沒有興趣,但會為讀書而睇呢?
...

你想咁諗都無辦法...

老人家都有類似既想法, 譬如: "唔好管佢, 大大下會乖", 到大左就跟人話:"佢生出來就係咁唔聽話..."

個人覺得, 細路有天生既部份, 但係唔會好細緻既分別, 外向, 內向, 膽小, 愛冒險(冒失)...., 真正對某些東西既興趣要培養, 唔少活潑仔係可以坐下來看書的...

swarovski2011 發表於 17-1-19 08:59
其實都少俾佢玩機、睇電視嗰d,不過玩玩具就多囉....寧願玩玩具先,咁可以點呢?真係要減少玩具的數目?出 ...

我屋企真係無物現具架, 除左書....

個屋企你管架嘛, 唔知點解, D 玩具一件件慢慢失蹤.....

佢帶開玩具出街, 你點可能突然帶書?!!!

題外話, 話說某小學校2ND IN, 在禮堂等既時候, 眼見有細路帶埋一架玩具電單車來面試, 要係地下卒,  成隻大龍蝦咁大架.....

retriever 發表於 17-1-19 09:39
你想咁諗都無辦法...

老人家都有類似既想法, 譬如: "唔好管佢, 大大下會乖", 到大左就跟人話:"佢生出來就 ...

哈哈....好的,明白因為細仔2歲,現在睇書都只睇1-2分鐘左右就走左去了,哥哥2歲都可以完成一本書,所以先諗係咪有天生呢個因素

swarovski2011 發表於 17-1-19 09:51
哈哈....好的,明白因為細仔2歲,現在睇書都只睇1-2分鐘左右就走左去了,哥哥2歲都可以完成一本 ...

呵呵...

問你一個發人心醒的問題...

你都知, 有D 細路食飯幾分鐘就走開攪其他野...

你估..... 有無細路天生唔鍾意食飯?!

retriever 發表於 17-1-19 09:59
呵呵...

thank you very much for your advice

retriever 發表於 17-1-19 09:59
呵呵...

這個例子不太好,因我識得一位朋友真的天生不愛吃飯或其他東西,她認為填滿肚子便算,他常覺得吃完又要排淹出來很麻煩,一點都不懂欣賞食物,味覺好像麻卑了一樣

retriever  天生?  如果沒有其他選擇還是一樣結果嗎?  發表於 17-1-19 13:27

我屋企响當眼處擺咗個小書櫃, 只放阿囡D書, 有中英文圖書, 同埋學校PN嘅書, 阿囡都會自己一個去嗰度攞書睇...我諗, 搵一個方便小朋友自己攞書嘅位置嚟擺書, 或者可以提昇吓佢攞書睇嘅興趣啩.

Forgetmenot999 發表於 17-1-19 13:13
這個例子不太好,因我識得一位朋友真的天生不愛吃飯或其他東西,她認為填滿肚子便算,他常覺得吃完又要排 ...

其實我大仔都不愛食飯,好像不會肚餓,玩永遠行先,每次叫佢食飯(明明剛才叫肚餓)都話等陣先,唔想食住,似乎都是被迫咁
‹ 上一主題|下一主題