用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 多唔多人報華夏盃晉級賽
樓主: ppmmbb
go

多唔多人報華夏盃晉級賽   [複製鏈接]

karen55407 發表於 17-1-17 11:44
朋友年年只玩初賽,均是頭十名內,小六時有同學告訴他,當該同學到某名中報名交表時,老師要求他(emoji)告 ...

只玩初賽都有中學留意!

ahlok0109 發表於 17-1-17 10:51
我都唔認同華夏杯呢種分幾次比賽呢個玩法。但聽完一個家長講佢點解會報到總決賽,我即時冇言,仲覺得華夏 ...

我開初都以為一次比賽便完,再加上不用報名費,才給小朋友試試。

朋友年年只玩初賽,均是頭十名內,小六時有同學告訴他,當該同學到某名中報名交表時,老師要求他(emoji)告 ...

喜歡數學嘅小朋友報到總決賽,純係滿足自己,邊會理會其它。不過你分享左一個消息,原來名牌中學都會睇名次邀請人。

幾等獎無所謂,排名好重要。

我小朋友都是沒接觸過奧數,他見同學報他又嚷著要報,所你給他玩玩,雖然可以報晉級,但見入圍的都過千人。我都以為一次決勝負,原來不是。

引用:Quote:ahlok0109+發表於+17-1-17+10:51+ 我

原帖由 karen55407 於 17-01-17 發表
(emoji)係咩意思

Sherry_mom 發表於 17-1-15 12:18
回覆 jumphigh 的帖子

對. 小五、小六有好多高質數免費比賽. 又或者一次過, 不像華夏盃玩三次. 玩足三次要 ...

請問可否介紹有那些比賽?

謝謝

dearmm 發表於 17-10-18 10:59
請問可否介紹有那些比賽?

謝謝
高質的比賽大都是非牟利機構搞的, 它們都是免費或只收低廉的參加費, 不過多數有限人數, 而且要經學校代為報名:

教協 全港小學數學比賽
https://www.hkptu.org/maths

保良局 香港小學數學精英選拔賽
http://edu.poleungkuk.org.hk/match/primarymaths/index.htm

香港教育大學/香港天主教教區學校聯會 全港小學數學挑戰賽
http://hkpmc.cswcss.edu.hk/

華羅庚金杯少年數學邀請賽
http://www.hcm.org.hk/

香港理工大學 全港小學數學比賽(俗稱十八區數學比賽)
http://event.locktao.edu.hk/JPSMC/

教聯/教育局 香港小學數學創意解難比賽
http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/major-level-of-edu/gifted/resources_and_support/competitions/local/cps-pri.html

goodboy19 發表於 17-1-15 23:29
我小朋友無接觸過奧數,只是給他玩玩。拿了一等,收到信件,如要報名晉級,則需要給$340報名。我也考慮報 ...

值得報晉級賽

ppmmbb 發表於 17-1-13 19:15
多唔多人玩完初賽就唔玩?就算初賽一等獎都唔玩!

呢個比賽大家都知係派獎,氹你去大陸比賽,完全零認受性。

hapiangel 發表於 18-1-14 16:39
呢個比賽大家都知係派獎,氹你去大陸比賽,完全零認受性。

請教邊啲比賽比較有代表性?

hippoo 發表於 18-1-14 23:02
請教邊啲比賽比較有代表性?

30樓講果啲都有代表性。
如果要代表香港參加有代表性嘅國際比賽,就要先參加由資優教育學院舉辦嘅選拔賽:https://www.hkage.org.hk/en/competitions/detail/3560
選拔的學生可以參加免費訓練課程。出去參加國際賽嘅機票同食宿都係政府俾錢,唔需要自費。

好多人以為學奧數可以令數學好,但係公開試或學校課程其實好重視學生小心運算,同埋詳細列式,我見好多「玩奧數」學生總覺得求答案就可以,結果公開試數學連一粒星都冇。

hippoo    發表於 18-1-15 08:08

ppmmbb 發表於 17-1-17 10:57
真係想知班「比賽數痴」將來中學及DSE數理成績是否特別好?

香港本地課程要求小心運算同埋詳細列式。我真係見到好多呢啲「數痴」,做唔到公開試要求,唔明公開試玩法,最後數學連一粒星都冇。
不過,亦有一啲真係數學叻嘅,可以兩邊都做得好好。
要睇個學生係真係識轉彎,定係靠拔苗助長,同埋佢本身嘅reasoning skills.

邊間學校?介唔介意開名?身邊好多大學同學都係名校教數學,你講得出名嘅名校我都有朋友教緊數學,佢哋話「華夏杯」係出曬名派獎冇人理。

ahlok0109 發表於 17-1-17 12:07
喜歡數學嘅小朋友報到總決賽,純係滿足自己,邊會理會其它。不過你分享左一個消息,原來名牌中學都會睇名 ...

喜歡數學,真心覺得應該參加有代表性嘅比賽。

hapiangel 發表於 18-1-15 08:16

邊間學校?介唔介意開名?身邊好多大學同學都係名校教數 ...

請問邊個奧數比賽值得參加?我小朋友讀高小。

‹ 上一主題|下一主題