用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 多唔多人報華夏盃晉級賽
go

多唔多人報華夏盃晉級賽  

多唔多人玩完初賽就唔玩?就算初賽一等獎都唔玩!

ppmmbb 發表於 17-1-13 19:15

都好多人唔報

準備過的,實力強的一般會報,沒準備去考的即使拿到一等獎也一般唔報,因為晉級賽難度大

回覆樓主:

回覆 jumphigh 的帖子

對. 小五、小六有好多高質數免費比賽. 又或者一次過, 不像華夏盃玩三次. 玩足三次要千元.
玩華夏盃初賽當熱身.

上年小四玩到上深圳,是玩的心態,當然亦可增加他的自信和對數學的興趣,但今年好似好忙咁,所以應該玩完初賽就唔玩了

引用:上年小四玩到上深圳,是玩的心態,當然亦可

原帖由 daniel48 於 17-01-15 發表
上年小四玩到上深圳,是玩的心態,當然亦可增加他的自信和對數學的興趣,但今年好似好忙咁,所以應該玩完初 ...
乜唔係今年小五會參加決賽,因要儲證書考中學!

引用:多唔多人玩完初賽就唔玩?就算初賽一等獎都

原帖由 ppmmbb 於 17-01-13 發表
我兩個小朋友都是一等獎,都不參加晉級賽,更加不會報他們的培訓班,以前上過大陸決賽兩次,現在看透了,平常心,每年都只玩初賽.

miniyvonne 發表於 17-1-14 18:14
準備過的,實力強的一般會報,沒準備去考的即使拿到一等獎也一般唔報,因為晉級賽難度大 ...

我小朋友無接觸過奧數,只是給他玩玩。拿了一等,收到信件,如要報名晉級,則需要給$340報名。我也考慮報晉級否,相信晉級應有一定難度,何況他未接觸過。

回覆 goodboy19 的帖子

其實晉級賽可以給小朋友玩玩,適當準備,因為雖然都是一等獎,全港排名還是有參考價值的,參加的學校咁多,咁多人,可以看到小朋友在全港的實力排名,看看幾個比賽,包括資優解難大賽,排名靠前的都係名校的那幾個人,是個機會給你看到小朋友在全港的排名。初賽簡單,晉級賽更有參考價值,決賽不去也罷。

jumphigh 發表於 17-1-15 11:07
相信有打算去內地参加决賽的才會参加晋级賽,否則只玩初賽便算。反正香港數学比賽多的,當中亦不乏要去外地 ...

(emoji)

章太郎 發表於 17-1-16 08:51
同意你的說法,阿女小六,考咗兩間直資的中學都好認真睇華夏盃考咗決賽的成績(小四小五一等),仲有同我哋討 ...

同意

miniyvonne 發表於 17-1-15 23:56

其實晉級賽可以給小朋友玩玩,適當準備,因為雖然都是一等獎,全港排名還是有參考 ...

同意你的看法

插嘴一說

我覺得有錢有時間,攞多一張çert無妨。覺得唔需要咪講唔需要。

不需要說自己唔讀都攞一等,攞唔攞都罷這類哂命說話。

jumphigh 發表於 17-1-17 08:48
其實幾討厭呢种玩法。基本上初賽同晉級賽是同一班人,何不一次过算呢?現在晋级賽收340,若一次过可以收20 ...
同意

786 發表於 17-1-17 06:13
同意你的看法

插嘴一說

從沒有曬命!初賽不用錢報,相信許多人都報來試玩。沒學過拿1-3等,大有人在。
還有,從這留言得知原來分初,晉及決賽。
所以仍在考慮中,報否。
如我小朋友有學奧數,會給她試試。
但現實中,對此毫無認識,
所以才問問意見。

miniyvonne 發表於 17-1-15 23:56

其實晉級賽可以給小朋友玩玩,適當準備,因為雖然都是一等獎,全港排名還是有參考 ...

謝謝你寶貴的意見。

jumphigh 發表於 17-1-17 08:48
其實幾討厭呢种玩法。基本上初賽同晉級賽是同一班人,何不一次过算呢?現在晋级賽收340,若一次过可以收20 ...

我都唔認同華夏杯呢種分幾次比賽呢個玩法。但聽完一個家長講佢點解會報到總決賽,我即時冇言,仲覺得華夏杯原來服務咁多種類嘅人。
佢小朋友係”數痴”,由K3港澳杯到華夏杯直到小六。原來有一班小朋友暗地裏係鬥緊名次(排頭果50名果批,好多個每次都會報)。到小六保良局舉辦嘅精英選拔賽,爭入培訓隊。雖然佢地大家唔認識,但大家個名早已認識。

vckchoy    發表於 17-1-18 03:07

ahlok0109 發表於 17-1-17 10:51
我都唔認同華夏杯呢種分幾次比賽呢個玩法。但聽完一個家長講佢點解會報到總決賽,我即時冇言,仲覺得華夏 ...

真係想知班「比賽數痴」將來中學及DSE數理成績是否特別好?

vckchoy  Yes.  發表於 17-1-18 03:08

ahlok0109 發表於 17-1-17 10:51
我都唔認同華夏杯呢種分幾次比賽呢個玩法。但聽完一個家長講佢點解會報到總決賽,我即時冇言,仲覺得華夏 ...

朋友年年只玩初賽,均是頭十名內,小六時有同學告訴他,當該同學到某名中報名交表時,老師要求他(emoji)告我朋友去交表