用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
樓主: LinusYip
go

聖心 vs 港同   [複製鏈接]

sheffield 發表於 17-1-12 08:47
回覆 lui 的帖子

邊到得來消息,有d咁嘅事!每年都會有人走的,得全級每年約走3-4個,有的是頂唔順走,也 ...

位媽媽不是c9一般人。因為我曾在WhatsApp 説SH 太traditional 不喜歡,她說她大女是SH,有說SH好的地方。然後垔聖誕節見面,我們傾細妹細路(他們的是同學)他把現時聖心情況告訴我。也說她女不捨,但到最後好少人留低,不捨都冇乜用,都走左咁多。
我分享到此為止。

引用:Quote:LinusYip+發表於+17-1-12+09:34+18-

醒目開學勳章 王國長老

papageorge 發表於 17-1-12 09:45
15/16年度港同1.8%退學率都正常,聖心私4.5% 就真係偏高。

聖心要求高回報高係肯定的。佢有佢嘅名氣同輝煌歷史,好多家長趨之若鶩,但未必個個都唸過小朋友/家長係咪適合。
所以適合嘅咪開心,唔適合嘅咪走囉。
同一道理,總有人聽過港同好 (可能問佢咩好都講唔出),入左去又覺得唔適合的。
我都識人搭路入左聖心,讀得非常一般,最近阿媽辭工陪讀了。有無進步暫時未知。

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 09:57
聖心要求高回報高係肯定的。佢有佢嘅名氣同輝煌歷史,好多家長趨之若鶩,但未必個個都唸過小朋友/家長係咪 ...

可能這個現象在一般靠派位的名津校也常見,冇得揀學生,收了一部份不適合的不奇。
所以自己考入的始終好D,有些靠關係入學的也會有不適合的情況。

964000 發表於 17-1-12 10:14
可能這個現象在一般靠派位的名津校也常見,冇得揀學生,收了一部份不適合的不奇。
所以自己考入的始終好D ...
其實有D名校畢業生(尤其女仕)好奇怪, 佢地個個未生仔生女之前就話日後有仔女打死都唔會俾佢地入番母校, 仲成日盡數母校既不是.

不過, 到仔女出世後, 馬上搭路諗定點樣從幼稚園開始就可以入番母校.

L+H  right  發表於 17-1-12 11:05
manmonster  講得好。身邊有個例子,力數落過往在名女校如何受盡白眼,被杯葛,到女要入小學時,就拼命投考,小一入不到   發表於 17-1-12 10:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-12 10:31
其實有D名校畢業生(尤其女仕)好奇怪, 佢地個個未生仔生女之前就話日後有仔女打死都唔會俾佢地入番母校, 仲 ...

因為靠母校入已經係最易個條路,其他要過五關斬六將

醒目開學勳章 王國長老

其實有D名校畢業生(尤其女仕)好奇怪, 佢地個個未生仔生女之前就話日後有仔女打死都唔會俾佢地入番母校, 仲 ...

呻還呻,去到「生死關頭」始終先考慮戰鬥值。其他咩唔再重要。
咁講,自己成功,理論上家境較富裕,有後著咪唔怕搏囉

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 10:54
呻還呻,去到「生死關頭」始終先考慮戰鬥值。其他咩唔再重要。
咁講,自己成功,理論上家境較富裕,有後著 ...
我只係覺醒,凡事不能太盡。免得日後自打嘴巴落自己面。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 LinusYip 的帖子

今年輪到阿女考,好希望年底我都會有同你一樣的煩惱我屋企都近聖心私校,已經睇過去港同校車的話大概7點前小小就要上車,聖心未了解過幾點返學,但應該可以起碼多訓半個鐘又係半日制,感覺時間好用d。但聖心感覺較谷,港同感覺輕鬆活潑d。如果我幫阿女選以她的性格可能會選港同。最終都係要睇翻小朋友性格來選學校,希望對你有幫助。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+17-1-12+10:54

原帖由 hkpapa852 於 17-01-12 發表
我只係覺醒,凡事不能太盡。免得日後自打嘴巴落自己面。
可能當事人根本未去到盡,已經好輕力。人地講吓啫,唔使太認真。

朋友是聖幼生, 聖心私小每年都會有講座比聖幼生, 校長話讀得聖心私小預咗係辛苦, 因為不停有TEST和QUIZ和DICTATION. 如果小朋友不是能夠谷得, 家長要考慮可否比小朋友入來讀, 而且是有勸退的, 即不逹標, 又已留班都覺得不適合, 就會和家長商量, 希望小朋友去一間適合的小學繼續學習, 唔想小朋友辛苦.

964000 發表於 17-1-12 09:08
小六/小二比例真的只有6成留低,這個現象是不是在其他津挍中也普遍?

資料的小二是4班年。

另外,私小部分學生是预計到海外升學的。

在小四至小五會走一些,通常轉國際學校,因為唔想考呈分試。

另外,到初中後都會走一批。

回覆:聖心 vs 港同

呢d直資、私校中途跳船比較多嘅原因咪係“有錢”囉!坦白講讀得呢類學校有部份係有家底嘅,讀唔掂咪去外國讀、又或者一早已plan去外國讀、想入更高層次嘅學校......都大有人在,就算係中學,d老牌名校都一樣好多人跳船。

陽光點的歌    發表於 17-1-12 12:32

sunnygirl 發表於 17-1-12 12:28
呢d直資、私校中途跳船比較多嘅原因咪係“有錢”囉!坦白講讀得呢類學校有部份係有家底嘅,讀唔掂咪去外國 ...

我又諗起某前高官個仔定女由dxs 轉左去ics

LingChiBaBa 發表於 17-1-12 07:24
回覆 lui 的帖子

對呀,所以找一間適合小朋友的學校是很重要,僥倖地乃入到一間不適合小朋友的學校對家長 ...

題外話
想請問聖心同聖提有幾多不同呢?
感覺上聖心傳統啲,聖提活動啲
但只知咁多...

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 09:57
聖心要求高回報高係肯定的。佢有佢嘅名氣同輝煌歷史,好多家長趨之若鶩,但未必個個都唸過小朋友/家長係咪 ...

其實我喺咪可以兩邊都注冊先?

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+17-1-12+09:57

papageorge 發表於 17-1-12 13:24
你係咪想兩間都讀吓先決定到?

咁又唔喺
諗多少少時間啫
聖心呢兩日就要註冊
諗埋一月都得卦

男校畢業生通常相反,未结婚生仔都話想將來自己個仔讀返母校。我個仲讀緊小學既仔宜家已經咁樣講。

LinusYip 發表於 17-1-11 13:39
兩間都有offer,
想高人分享一下
聖心好多勁人,老師計分又緊,差一條已排名已差好遠,排頭、排中間和排尾相差不遠。由于系continuous assessment關你係,壓力不少。
學校每年有人走,一係俾其他學校挖走,一係移民外國/出國讀書,也有頂唔順走,近年多人走了因為升中收少了。

學校德育做得好好,d女仔都係活潑聰明有禮

聖心最唔好係冇體育館,課外活動較煩
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題