用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
go

聖心 vs 港同  

兩間都有offer,
想高人分享一下

我也看過EK幾年前有類似既比較,但時移勢易,想看看有冇新意見

小女有小聰明,少許創意,但也可谷
屋企距離就聖心近一點

謝謝

LinusYip 發表於 17-1-11 13:39
兩間都有offer,
想高人分享一下
有咩地方妳係重視既呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-11 13:57
有咩地方妳係重視既呢?

升中/大學成績,同個人成長(我估而家叫'全人發展'卦)

LinusYip 發表於 17-1-11 14:01
升中/大學成績,同個人成長(我估而家叫'全人發展'卦)
天主教津貼女校, 除咗兩間英小好D之外, 基本上都係傳統到暈.

嘉諾撒會對學術要求, 全港聞名吧! 事實上我朋友讀聖心津小, 部份功課既深度, 如果只靠小朋友, 恐怕無乜可能完成.

港同呢方面相對會較輕鬆.

至於直升保障, 始終聖心兩間小學人數遠多於書院, 港同直升門檻較低, 學生自己走一定多過升唔到上去, 我相信都係港同好D.

至於DSE成績, 入大學, 比較難比較, 因為聖心除了入U率, 近年都無再公佈成績.

港同方面, 成績近幾年都有進步, 尤其近兩年. 個人認為, 如果真係追求成績, 聖心應該好D, 畢竟升中時已篩走咗一批成績較遜既學生, 學校可以集中提升成績. 但港同一條龍, 學生成績差異會較大, 學校就算多方面投放資源, 都無可能令所有學生能完全變成B1學生, 所以預計港同整體成績, 會較難再有大進步.

hppa    發表於 17-1-13 01:27
陽光點的歌    發表於 17-1-11 15:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-11 15:33
天主教津貼女校, 除咗兩間英小好D之外, 基本上都係傳統到暈.

嘉諾撒會對學術要求, 全港聞名吧! 事實上我朋 ...

Thx hkpapa852

我有看過聖心私小升中既成績,約7成升書院,1成升更好中學(英華,聖提等),其他就較差;但比較呢幾年升更好中學既比率好像低了少少

港同就唔知,我相信絕大部分升返自己中學,如有資料更好

計dse,我都有看過papa 2016dse成績既帖,聖心不太透明,但以唯一既資料來看,好像差不多

但'全人發展',我估應該港同較好

唔知有冇錯

LinusYip 發表於 17-1-11 15:45

我有看過聖心私小升中既成績,約7成升書院,1成升更好中學(英華,聖提等),其他就較差; ...
港同既嘢, 其實梗係問版主啦...... 至於聖心, 相信津小同私小差唔多, 去問前超版專家 I 啦! (聖心私津小其中一個分別好似係一間英文教快, 另一間係中文教快)

hkpapa852 發表於 17-1-11 15:49
港同既嘢, 其實梗係問版主啦...... 至於聖心, 相信津小同私小差唔多, 去問前超版專家 I 啦! (聖心私津小其 ...

聖心私小升書院6-7成
津小得4-5成
深就一定私小深

至於版主同前超版主,等下佢地高見先

LinusYip 發表於 17-1-11 15:45

我有看過聖心私小升中既成績,約7成升書院,1成升更好中學(英華,聖提等),其他就較差; ...

我姨甥女讀聖心私小,我細妹話開學時校長對家長講千祈唔好奢望大家會讀得輕鬆,真係童叟無欺。
um....千祈唔好俾細妹聽到英華,聖提係比聖心更好既中學。

Soundervolt 發表於 17-1-11 16:28
我姨甥女讀聖心私小,我細妹話開學時校長對家長講千祈唔好奢望大家會讀得輕鬆,真係童叟無欺。
um....千 ...

我頌多親友讀緊聖心私小
現時小女就讀既幼稚園都好多舊生升左果度
都知唔會輕鬆
但以佢地既表現同小女既資質我相信佢可以manage

原本已經考到港同
去考聖心面試都喺玩下
(俾左幾十蚊報名費冇理由唔去參觀下
點知中左
而家要諗下點㨂

LinusYip 發表於 17-1-11 16:44

我頌多親友讀緊聖心私小

咁你問下讀緊聖小的家長同小朋友,又去港同附近參觀下,看你想小朋友將來過怎様的讀書生活啦。
我自己會選港同,因為比較喜歡這種教學方法,成績又不錯。

Soundervolt 發表於 17-1-11 16:28
um....千 ...

英華成績比聖心好是不用置疑。聖提比聖心好就不見得。我2個女分別在這2間學校由小學至今年中三/四,其實水平很接近。

聖心私小因為不斷有測驗,但測的范圍不大,祇要學生上堂專心,其實不太困難,我女和她的friend也不需補習。

15年聖心DSE的L4+是69.X%(按hkpa計法),16年成績未出但應比15年好。

Soundervolt    發表於 17-1-11 17:20

LinusYip 發表於 17-1-11 16:44

我頌多親友讀緊聖心私小

如果上堂坐唔定集中唔到,我不建議私小。

Soundervolt  我姨甥女本身好有鬥心,聖私小岩哂佢。  發表於 17-1-11 17:24

LingChiBaBa 發表於 17-1-11 17:20

如果上堂坐唔定集中唔到,我不建議私小。

我囡上堂表現很好
專注力好高
老師也喜歡

反而屋企就冇時停
唔太願做功課
可能因為多抄寫類功課

LingChiBaBa 發表於 17-1-11 17:18
英華成績比聖心好是不用置疑。聖提比聖心好就不見得。我2個女分別在這2間學校由小學至今年中三/四,其實水 ...

Thx for ur info

或者我應該用dgs,spcc加英華比較好

LingChiBaBa 發表於 17-1-11 17:18
英華成績比聖心好是不用置疑。聖提比聖心好就不見得。我2個女分別在這2間學校由小學至今年中三/四,其實水 ...
你有過多幾年SH各科既DSE成績嗎?

兩間都好好,真係睇地點遠近。

hkpapa852 發表於 17-1-11 17:28
你有過多幾年SH各科既DSE成績嗎?

學校家長日是有貼板的,對家長是很透明,每科每grade也有資料,但report沒公佈所以不便公開。

LinusYip 發表於 17-1-11 17:23
我囡上堂表現很好
專注力好高
老師也喜歡

功課其實不多,我女之前大部份在小息完成。

你考慮埋版主對港同意見

醒目開學勳章 王國長老

港同資料講左好多,樓主都跟得貼,應該好了解了,暫時無補充
當然都係果句,DSE幾年貨仔,港同咁岩又係得幾年畢業生,一眼睇晒。慶幸尚算資料透明一眼睇晒。算「有幾好」各位看官應該心中有數了。
最大考慮係父母想孩子成為邊一「款」人吧。相比傳統學校學生,港同生的確係唔「同款式」。同意樓上,去學校附近睇放學吧,可能會有唔同發現呢

兩間都好。我比較喜歡港同冇乜升中壓力。SH番半日又非常吸引。