用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
樓主: LinusYip
go

聖心 vs 港同   [複製鏈接]

ahshan915 發表於 17-1-15 15:07
絕對贊同你的看法。所以我個囡由SFA插入小二聖心私小,無論大人小朋友都輕鬆及開心很多,最重要只係返半天 ...
重有。。啱啱睇到隔離post 有提過sfa 老師無愛心, 呢方面2 間學校,你有咩睇法?唔該哂

不如我講下港同語境。小女係一間出名語境好的英普幼稚園升上去。返左小一後,普通話keep到,但英文口語明顯退步。因為學校主要用廣東話,而同學的mix亦同以前不同左。以前係差不多全班英文native. 不係話港同教英文教得不好,而係有些客觀條件無左。如果妳好重視英文,我估讀港貼同聖心妳都要外補。咁要考慮時間同金錢上的配合。

Abelmama 發表於 17-1-16 08:14
不如我講下港同語境。小女係一間出名語境好的英普幼稚園升上去。返左小一後,普通話keep到,但英文口語明顯退 ...

其實我都預左繼續外補
只希望學校環境不太差

我囡雖然讀普通幼稚園
但外補開
平時又常睇英文卡通
Listening 同reading應比同年快一年以上(佢外補都上高一年)
Oral 因少對答(除學校同net同外補外,平常以廣東話為主)可能普通少少

港同小一英文科是NET 教,想先加強小朋友的listening and speaking 的能力,之後高年級未必是NET 教,因為對某些同學講到grammar 可能要用中文輔助解釋。我自己反而最喜歡他們教英文的校本課程,跟主題敎,由vocab , 跟住sentence structure , 加插readers 答問題寫感想or summary,配合phonics , 有spelling quiz(有d似unseen, 其實是考phonics)。間中有creative writing , 仲有創作過簡單poster。我欣賞佢地不是跟住一般教科書個grammar index 咁教,好似這期教職業,去完救護站參觀,就有writing 寫番(阿囡仲問我paramedics 點串,老師教 d vocab 對小一都幾難)。他們每科主旨都是先啟動小朋友學習興趣,比較活學活用。
數學就教得很仔細(有人就覺得好慢), 但我覺得小女跟著學校的步驟,對文字理解真的強了很多。
中文丶少抄寫,因為又係先搞好普通話的聽講能力。

CherylChloe 發表於 17-1-16 09:35
港同小一英文科是NET 教,想先加強小朋友的listening and speaking 的能力,之後高年級未必是NET 教,因為 ...

謝謝你的意見

醒目開學勳章 王國長老

嘩你跟得好貼我真係呆呆下,都寫唔出咁多。(証明好多港同家長o係度,好彩無亂講野
一貫港同教學法,與其話教,不如話俾機會學生自己去explore新野。有野玩就有動力學。
英文講到個個似國際學校咩?坦白講,有就呃你(咁多年我都無吹水過,無就係無)。不過我覺得尚算ok。去到考公開試英文5x%有5以上,當然唔可以同最top果幾間比,但算好見得人。
數學唔會特登教得深,亦唔會教得淺,不過除左基本野會著重高階思維。即一張工作紙得4條數玩一個下晝果d呢。考試會有基本,亦有難題。兩樣都著重。

CherylChloe  客氣了, 前輩, 之前多謝你的無數意見  發表於 17-1-16 11:12

回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽你地講完,我囡升中都應該要諗下轉港同!

Charlotte_mom 發表於 17-1-16 10:13
嘩你跟得好貼我真係呆呆下,都寫唔出咁多。(証明好多港同家長o係度,好彩無亂講野)
一貫 ...

我又想問
聽聞港同著重閱讀
請問港同會有足夠圖書(如圖書館藏書夠多)給小朋友嗎?
我怕佢地鼓勵小朋友看書,但又要家長或小朋友自己借/買...

為了加深了解學校,我每星期做一次圖書館家長義工。我見一般流行的作者書藉 : Roald Dahl , Enid Blyton , Magic school bus , 小老鼠周記(中英),金庸,喜羊羊等都有。我觀察到有d高年級同學真係會借好多書,我問佢你可以看得哂嗎,佢話有些已經看了兩三次。咁當然不可能全校個個都愛看書,咁學校就搞個"學術日", 其實是 每年級選了十本中英文好書,互相挑戰下內容,阿囡又好期待。
我想補充下常識科,最深刻的一次,有天阿囡帶了張小組討論評分表回來,題目是與家人相處應有的態度。原來小一已經進行小組討論,考核有無眼神交流,細心聆聽,能否清楚表達意見等,我諗我以前初中先開始做。

adrio  Librarian.  發表於 17-1-16 12:39

醒目開學勳章 王國長老

當然點比都唔及政府圖書館黎
經驗分享,當小朋友愛上閱讀,多多書都唔夠用!更大件事:多多書櫃都唔夠用

(失禮晒,十幾年黎從未入過學校圖書館,多謝CherylChloe資料就真)

醒目開學勳章 王國長老

sheffield 發表於 17-1-16 10:33
回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽你地講完,我囡升中都應該要諗下轉港同! ...

每間學校總有佢吸引之處嘅

sheffield    發表於 17-1-16 13:20

回覆 LinusYip 的帖子

參加學校簡介會時可以順便參觀學校,以我所見每個班房都有圖書閣,走廊又有閱讀角,唔單止圖書館,係成間學校周圍都有書比小朋友睇。但當然如果小朋友喜歡閱讀,自己買書和圖書館借書都免不了。樓主趁今年簡介會時去參觀一下吧,可能有不同的體會

LinusYip 發表於 17-1-16 10:48
我又想問
聽聞港同著重閱讀
請問港同會有足夠圖書(如圖書館藏書夠多)給小朋友嗎?

學校好重視閲讀,會舉辦講座指導家長如何培養子女的閲讀興趣,家長有時間可以參加。我仔都係書蟲一名,有時受歡迎既圖書會比較難借,噤家長見到小朋友睇書睇到津津有味,就會不自覺地越買越多,家長好快㑹知點様買書平學校每年都舉辦換書曰,小朋友可以帶啲自己睇完既書回校,交換啲自己未睇過既書回家㗎

重視閱讀的家長, 不妨看下呢個POST ,都幾有趣: http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

CherylChloe 發表於 17-1-16 11:33
為了加深了解學校,我每星期做一次圖書館家長義工。我見一般流行的作者書藉 : Roald Dahl , Enid Blyton ,  ...

我女第一份認真嘅project叫幫助我們的人。要去訪問一個平時幫佢嘅人完成作業。
果排校務處職員、保安,就周身唔得閒囉。一定booking滿滿
我女問我護士朋友,有條問題:點解你要做呢份工。朋友答:女呀,我要開飯呀。我女在功課上寫:因為要賺錢買飯吃。我笑到喊!

想請教港同是否初小普教中,高小轉回粵教中?小朋友適應到嗎?學習中文時會否覺得混淆?

CherylChloe  沒有聽說小學會是這樣, 是否中學部書院?  發表於 17-1-16 12:50

回覆 matkol 的帖子

抱歉,搞錯了,是書院才是,謝謝回覆

醒目開學勳章 王國長老

matkol 發表於 17-1-16 12:47
想請教港同是否初小普教中,高小轉回粵教中?小朋友適應到嗎?學習中文時會否覺得混淆? ...

小一至中三都係100%普教中。當然唔會存在傳說中「小朋友唔識廣東話」呢個問題(咪玩啦全港推行英文教育多年,你見唔見香港學生唔識講廣東話?)
中四中五就轉返廣教中,準備DSE中文口試 (因學校認為本地學生無可能應付到以普通話考中文oral)

CherylChloe  但去年Dse 中文都有2X% level 5 以上,算不錯了,希望新措施下愈來愈好。  發表於 17-1-16 22:14

Charlotte_mom 發表於 17-1-16 10:13
嘩你跟得好貼我真係呆呆下,都寫唔出咁多。(証明好多港同家長o係度,好彩無亂講野)
一貫 ...

5X% 以上英文5 級確係非常可觀,唔少傳統名校都係呢個RANGE 前後而已。

版友問ORAL 既語境,呢樣要刻意營造,係咪去補習再講。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-1-16 18:55
5X% 以上英文5 級確係非常可觀,唔少傳統名校都係呢個RANGE 前後而已。

版友問ORAL 既語境,呢樣要刻意營 ...

講真英文邊有學得夠架....操左grammar又想要creative writing,oral好就想埋debating skills critical thinking。點補都唔夠呀
‹ 上一主題|下一主題