用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
樓主: LinusYip
go

聖心 vs 港同   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-1-13 21:46
Thx
預計之內喇

應該係

Charlotte_mom 發表於 17-1-13 23:04
應該係

請問港同一星期有幾多次免費課外活動?

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-1-13 23:05
請問港同一星期有幾多次免費課外活動?

其實學校星期一至六都有課外活動,星期五會較多選擇。咁睇你報果d係咪免費了。
如果講下午單元課(全體午飯後必修),就有正常學科單元(會無咁core,例如英語閱讀),亦有其他如書法、rugby、戲劇、舞蹈、社區服務、游泳、劍擊等。有d要俾小量費用,但港同好平民,例如游泳都係share政府泳池加旅遊巴費用,唔會貴。
一年有三個term,每週五日,一年就試到15樣野。的確唔係個個學生都享受每一種單元活動。但學校目的係俾學生試多d唔同野,發掘興趣專長。好多時校隊會從呢d單元課挑選有潛質學生(有d係定期公開選拔)。例如唔好以為女仔憎死rugby ,事實港小港中都有男女rugby 校隊,唔少係初次在學校接觸後愛上左。同樣地,有男仔試完鐘意跳舞入舞蹈校隊架。唔入校隊的,一樣可揀有興趣的繼續搵課程學呀。

我女好細個學過一年芭蕾舞quit左,我以為佢唔岩跳舞就無再學。點知高小時失驚無神俾人捉入舞蹈校隊,跳現代舞。我女就咁愛上左跳舞,一路到而家中五都係跳舞校隊成員。如果唔係學校有機會試,應該到而家都唔會再學返。有同學上完劍擊單元被選入校隊,鐘意左,家長繼續出去學,而家升中繼續係校隊,出外比賽都有獎,小朋友有呢d成就都會覺得開心。

Charlotte_mom 發表於 17-1-13 23:52

其實學校星期一至六都有課外活動,星期五會較多選擇 ...

多謝各位用家家長分享,呢個帖各方面都好有水準, 令我們獲益良多,讚!

sheffield    發表於 17-1-16 09:45
haihaimom  的確係,幾位用家家長都好有素質  發表於 17-1-14 21:53

Charlotte_mom 發表於 17-1-13 23:52

其實學校星期一至六都有課外活動,星期五會較多選擇 ...

單元是指星期一至五午飯後,呢D 係咪老師自己教返?

課後既請外面人所以都要俾錢?

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-1-14 07:14
單元是指星期一至五午飯後,呢D 係咪老師自己教返?

課後既請外面人所以都要俾錢?

通常老師教,亦有搵出面人。我女上書法單元時老師係一位普通話伯伯 (港同普通話水平好高,小一一開學已100%普教中,去到小五六隨時用普通話老師無問題)
港同有「單元課老師」,就係編制外老師,黎教舞蹈、戲劇、劍擊等。雖然係「part time」但有d教左好多年,好熟了。
所以謝師宴除左請歷年老師、仲有單元老師、校務處等。唔計課外活動導師都成百人架

Charlotte_mom 發表於 17-1-14 10:47
通常老師教,亦有搵出面人。我女上書法單元時老師係一位普通話伯伯 (港同普通話水平好高,小一一開學已10 ...

Thx
港同在延伸課程方面已經很清楚

但學習方面又如何?
聖心會post左中英文等科既用書
港同有冇類似既參考?

我囡在學術上唔錯
特別是英文
希望可以更上一層樓

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-1-14 12:31

Thx

港同會用坊間教科書,但主力係校本。
中文用啟思普通話版,亦有用圖書,校本為主。
英文有用英國版Collins, 有用圖書,有用本地lobgman grammar練習。依然校本為主。
數學會轉教科書,近年仲係咪牛津學習套?以前用過朗文數學。話年班會按程度分5組,頭尾拔尖補底較少人,中間組較多人。工作紙會有一般同增潤,每班會教晒基本課程。增潤就按程度同進度。
在以上科目,港同都有補底。初小一見同學跟得慢就會捉去上小組,跟上再返大班。之後再有需要老師會推薦課後補課。
常識用朗文,不過都係校本。

講黎講去,都係主力校本。我覺得港同成功之道之一,係學校放好多時間去準備同回顧教材,每年轉書經常發生。亦會買多本跳黎教。主打依然係校本。每年都會回顧同微調。

港同係專科專校(即中文老師唔會走去教常識、數學老師唔會同時教視藝咁囉)。亦著重老師培訓。間中會見到在職老師請假幾日至星期去交流培訓,有老師代課。好多學校唸都唔會唸。因為培訓、請代課,都要講錢。樓上亦講左港同老師人數多。校本、活動形式、正向管教、非標準答案作業,全部都會增加老師工作量。所以校長都花左唔少心思去令老師做得開心,包括俾自由度作地去教、俾機會培訓、假期上盡量flexible多點。

順帶一提,書院中英文都無教科書,全部校本。

qwe2132007    發表於 17-6-16 21:05
kwokbobo  thx  發表於 17-1-15 17:16

Charlotte_mom 發表於 17-1-14 13:23
港同會用坊間教科書,但主力係校本。
中文用啟思普通話版,亦有用圖書,校本為主。
英文有用英國版Collins ...

真喺多謝版主咁詳盡既意見

想問問版主,港同既校風如何?

sheffield 發表於 17-1-13 16:56
回覆 LinusYip 的帖子

是,平日。午餐自己帶,有義工家長看住小朋友。如要外出去進行地點如泳池或球場,學 ...
請問學校有無得訂午餐?還是一定要自己送飯?

回覆 kwokbobo 的帖子

學校可以訂飯

kwokbobo 發表於 17-1-15 00:02
請問學校有無得訂午餐?還是一定要自己送飯?

學校沒有訂飯,因只是要上課外活動的小朋友要留校吃飯,人數不多。小朋友一星期可在學校食一次飯,非常開心的

happyshirley 發表於 17-1-15 00:05
回覆 kwokbobo 的帖子

學校可以訂飯

是?我冇聽過學校訂飯呢!是我miss左D野嗎?

我誤會咗係問港同😅

醒目開學勳章 王國長老

邪留丸ha 發表於 17-1-14 23:06
想問問版主,港同既校風如何?

From 2015教育局做嘅校外評核報告

全文http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf

sheffield 發表於 17-1-13 10:54
回覆 akbb2014 的帖子

我唔知有冇累左私小但選校一定要適合小朋友性格同家庭的生活模式,錯配就大 ...

絕對贊同你的看法。所以我個囡由SFA插入小二聖心私小,無論大人小朋友都輕鬆及開心很多,最重要只係返半天,功課不多,下午小朋友有更多自己活動、休息時間,而測驗考試範圍真是好合理。最重要是品德的培育,老師及同學有明顯的影響力。

希望大家都可以為小朋友找到適合嘅學校。

希望各位家長都能為小朋友選擇通

ahshan915 發表於 17-1-15 15:07
絕對贊同你的看法。所以我個囡由SFA插入小二聖心私小,無論大人小朋友都輕鬆及開心很多,最重要只係返半天 ...

thx for your sharing

除了比較學術,課外活動,師資,我覺得港同的教學模式其中一大特點,是不停有小組討論,同好多表演機會。小女上了小一幾個月已經被老師看到與人合作是她的弱點,叫我唔好咁著重學術成績。我感到很幸運做到呢間學校的家長,因為佢地係教學生點做人,同一件事可以點多角度思考,鼓勵知識透過自發性閱讀去發現出來,是長遠慢長的路。
不過,坦白説,收唔收番細佬妹是最大隱憂,因為佢地真係想透過三輪面試找合適的學生。

港同家長其實很低調,如果樓主想多了解學校,尤其近幾年,不但可在此問題,而且可以在5月6-7日參觀港同open day ...

回覆 ahshan915 的帖子

Hi,  想問你覺得聖心同sfa 有咩好處/壞處嗎? 你女過咗聖心係咪開心好多?
因為我都有呢2 個offer,  唔知點揀好。。
‹ 上一主題|下一主題