用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一仔一女, 41定34校網好?
go

一仔一女, 41定34校網好? [複製鏈接]

請指教, 謝謝!
   11    0    0    0

一仔一女就梗係12網最好,男女都OK

heidiyao 發表於 17-1-9 11:35
請指教, 謝謝!
41網, 放間二線學校係乙1差不多可以安心等開學

34網, 放間二線學校係乙1都仲可能入唔到

hppa    發表於 17-1-9 14:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:04
41網, 放間二線學校係乙1差不多可以安心等開學

34網, 放間二線學校係乙1都仲可能入唔到

True

但人在41要甘心放乙1舊華和基華,就要考楼主定力了

E.V.I   ... 住得41 網 .. 為乜   發表於 17-1-12 17:08

siden 發表於 17-1-9 13:21
True

但人在41要甘心放乙1舊華和基華,就要考楼主定力了
俾著我都唔會唔搏囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

搏邊間? 搏34定搏41會好D

hppa  if 搏 choose 41  發表於 17-1-9 15:01

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:55
俾著我都唔會唔搏囉!

我識唔少人口裡說唔搏,但身體卻很誠實。

E.V.I    發表於 17-1-12 17:09
chrischeung  你呃人  發表於 17-1-10 07:59
hppa    發表於 17-1-9 15:00

如男女校,34校網唔係好D咩?
馬頭涌官立、陳瑞祺、農圃道官立升中好似好過41果幾間,
雖然要博,但34有2間女校-協恩、聖羅撒,
如博馬頭涌官立、陳瑞祺、農圃道官立都應該有一定機會,

Maggielau46 發表於 17-1-9 14:33
雖然要博,但34有2間女校 ...

就係好多人好似你咁諗搬咗入34又或冇打算撤離34。到小一大抽獎排序先知中伏。

34係全港最差果3個網之一。仲要好多所謂一線升中派位只似其他網嘅2線詳情等Hkpapa852解釋la,佢盤数最齊。

Maggielau46 發表於 17-1-9 14:33
雖然要博,但34有2間女校 ...
當基道, 合一堂都話乙1入唔晒.....

34網外, 除聖羅撒同CSK, 其餘升中派位如何呢? 自己評估, 但我唔認為會好得過CSK囉!

34網另一大熱HY, 升中派位係脫龍後又會係點呢? 我拭目以待

多謝你分析, 照係咁講, 去41搏男女校, DPS/華德/九官? 定搏LS機會仲高?

heidiyao 發表於 17-1-9 14:53

多謝你分析, 照係咁講, 去41搏男女校, DPS/華德/九官? 定搏LS機會仲高? ...
自己衡量, 想安全定搏神校吧!

搏神校風險一定係高

如果要博
男仔梗係博喇沙,有成90個位,
如抽41網,要放棄喇沙,
揀41網其他學校,真係好難,
其他網都話有幾間比較下,

我知好多人話唔博,最後見到份表就俾人吸左去填喇沙,

hppa  lucky draw only 84 spaces  發表於 17-1-9 17:27

Maggielau46 發表於 17-1-9 15:22
如果要博
男仔梗係博喇沙,有成90個位,
如抽41網,要放棄喇沙,
今年LS自行無超收, 統一派位甲部+乙部合共會有84個位

LS好似搏得過, 但耍放棄妹妹, 呢個一直都困擾我.  假設我有幸有私小offer back up, 又想入男女校, 我應該搏34 or 41邊間呢? thx!!!

樓主,其實34同41網兩個網既玩法根本唔同。
41網,男女校只係得6間,係統一派位時學位最多有240個。
如果我報41網,我都會以"刀仔鋸大樹"既心態,去搏下神校,唔會考慮男女校。高風險,高回報。而且41網有3間女校,囡囡仲可以放手一搏。
不過搏唔到,就有可能要43網既小學。
至於34網,除左兩間女校外,網內其他一、二線學校較為平均。今年仲加埋何南壽,34網可以話係一個"百家爭鳴"既地方。
不過正如其他朋友咁講,就算係二線學校,都要放乙一至可以有機會入到。

adrio  Very difficult  發表於 17-1-9 16:18

回覆 一個閒人 的帖子

我會搬, 所以真係要諗清楚34定41, 1516, 最初一心想搏LS, 但身邊太多人叫我諗埋妹妹, 九龍區男女校我真係唔太識揀, 因為我本身係新界人我見34有咁多男女校, 好似穩陣D, 但原來派得咁差.....

heidiyao 發表於 17-1-9 16:26
回覆 一個閒人 的帖子

我會搬, 所以真係要諗清楚34定41, 1516, 最初一心想搏LS, 但身邊太多人叫我諗埋妹妹 ...

要搬就點解唔搬過香港島? 12網選寶血乙1近乎必入(其實啱啱呢年仲有人乙2抽中), 升中派位又好過晒41網同34網既二線

我老公唔肯過港島

請問41有邊間二線可選, 我都考慮緊搬唔搬. 住緊48網
‹ 上一主題|下一主題