用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 向Khmama,憫父,王家爸爸,HKpapa,BSCYL,YmOra及各位高人 ...
樓主: IYY
go

向Khmama,憫父,王家爸爸,HKpapa,BSCYL,YmOra及各位高人求救 [複製鏈接]

回覆 IYY 的帖子

IYY 我未試過從呢個角度分析....... 想入BAND 1 英中囉

如果九龍城任何一間B1官津英中都OK, 咁自行搏盡佢, 反正統一派位只要係B1生, 點都派到區內B1英中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

HKpapa

點揀先算係搏盡D ??

剛有前輩提醒我, SJC 同 St Paul Boys (我幫仔仔報左, 佢老人家去完OPEN DAY 話要報) 撞期 interview, 都係 4 MAR。

而英皇/ 港華 / 九華都係 18/3 interview .......

IYY 發表於 17-1-9 16:22

HKpapa
交表一間早交D, 一間近deadline至交, 睇下有無可能拉開一間上午in, 一間下午in?

IYY 發表於 17-1-9 16:22

HKpapa
其實以你兒子係APS既名次, 基本上唔係B1A都一定係B1B, 咁要搏就一定係搏呢堆:

個人認為, 最頂班系列: St Joe/沙呂/曾肇添/LS/LW/QC (前2間都大機會, 後面4間機會較低)
個人認為, 屬於頂班但未到最Top系列: 九華/港華/沙崇/華英/迦密/旅港/聖言/保一/沙培

如果無乜必要, 其實何必山長水遠過港島呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

APS全級150人?考30內唔会band1B吧……头果浸去哂DB DG SPCC, 之後既band1中学点都輪到考30內既啦……

Yanamami 發表於 17-1-9 17:35
APS全級150人?考30內唔会band1B吧……头果浸去哂DB DG SPCC, 之後既band1中学点都輪到考30內既啦…… ...

樓主,大家都是APS, 頭30 內怎會是band 1B, 校長也比左資料大家,不如問下班主任有冇什麼高見!以我愚見,仔仔可以看高一缐的。

Yanamami    發表於 17-1-9 20:04

回覆樓主:

二年前,鄰居兒子就讀APS,考30幾,眼見眾多同學都有offer, 為免兒子有壓力,最後取了st. paul boys offer,  當然之前自行階段有揀華英,放榜後,叩華英,成功,收左

回覆 chun媽 的帖子

對, 當好友都有offer, 難免有點點壓力。

IYY 發表於 17-1-9 22:22
回覆 chun媽 的帖子

對, 當好友都有offer, 難免有點點壓力。

不要太緊張,盡全力便可,級30前應該可以有offer, 最最緊要清楚呢個只不過是一場遊戲,總有勝負☺️☺️放鬆

前年級40-55揀迦密也入了,不用擔心,按校長/老師指示便可,當身邊好友有offer, 會有擔心,但最終一定入1A的!

回覆 小Monkey 的帖子

希望小朋友們都入到合適的學校。

回覆 IYY 的帖子

早兩年你仔C兄推荐男拔第一輪冇offer,后来收左亦考到英华,所以吾使担心!

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:14
咁我唔肯家係咪全部都一早有結果嘛

如果學校無推薦, 或者DBS唔收, 咁可能係ECA唔夠強, 又或者唔係 ...
楼主已经是乐器8级,入了乐团,还不算ECA强?请问其实DBS要怎样的ECA? 一定要在学界拿个人奖吗?

kkhon  要8级攞丁  發表於 17-1-11 14:44

DD仔 發表於 17-1-11 14:24
楼主已经是乐器8级,入了乐团,还不算ECA强?请问其实DBS要怎样的ECA? 一定要在学界拿个人奖吗?
...
入樂團其實唔算勁,除非你係團長、首席,否則好多學校都唔睇。8級樂器,太多人有,如果係銅管,都叫做可以填落申請表,如果係其他樂器,填唔填無差別。

王家爸爸 發表於 17-1-11 15:23
入樂團其實唔算勁,除非你係團長、首席,否則好多學校都唔睇。8級樂器,太多人有,如果係銅管,都叫做可以 ...

ECA 勁既咪ABRSM 全港最高分個些咪叫勁,其他都只是普通而已。

IYY  Agree no more .....  發表於 17-1-11 19:50

DiamondHill 發表於 17-1-11 16:29
ECA 勁既咪ABRSM 全港最高分個些咪叫勁,其他都只是普通而已。
所以成日話,唔好FF諗咁多,專心考好呈分試最實際,反正ECA野太虛無,除非你係全港最勁嗰個(咁多樣ECA,其實都好多人同你鬥ECA勁),否則考高一、二個名次已經好唔同。

回覆 王家爸爸 的帖子

你真心水清, 8 級真係大把人有。

回覆 王家爸爸 的帖子

我相信仔仔已好努力, 佢已交出水準, 我亦滿意收貨, 唔會加壓力俾佢。在APS 有呢個成績, 已得來不易。APS 叻仔叻女有好多, 我仔仔只係普通小朋友, 有而家成績, 又讀得開心, 我心滿意足。感恩當初我地相信佢自己選擇的小學, 他在幾個OFFER 中找到他喜歡的小學。

tracytang    發表於 17-1-12 12:55
王家爸爸    發表於 17-1-12 09:33
YmOra  難得.  發表於 17-1-11 22:13

多謝大家多方面加多角度的意見, 我們終於揀到隻膽, 一切隨緣了,
‹ 上一主題|下一主題