用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 向Khmama,憫父,王家爸爸,HKpapa,BSCYL,YmOra及各位高人 ...
go

向Khmama,憫父,王家爸爸,HKpapa,BSCYL,YmOra及各位高人求救 [複製鏈接]

小兒就讀九龍塘私小, 成績屬 band 1, 沒有特異功能及宗教信仰, 樂器方面是管樂 8 級, 只跟學校安排參加一些比賽如奧數及校際音樂比賽獲得少量證書。想請教如要在下列幾間學校中揀兩間做自行選擇, 哪兩間學校機會較大:

1) 英皇書院
2) 香港 St Joseph
3) 香港華仁
4) 保良局張永慶第一中學
5) 九龍華仁

又或者有沒有其他更適當的選擇 ??

承蒙賜教。
   14    0    0    0

IYY 發表於 17-1-9 01:49
小兒就讀九龍塘私小, 成績屬 band 1, 沒有特異功能及宗教信仰, 樂器方面是管樂 8 級, 只跟學校安排參加一些 ...

你可能需要比多些資料才有人講到有用的意見給你呢!

例如:
B1a/b/c?
貴校過往有??%入Band1英中?
以上邊幾間屬跨區校?
孩子屬谷得呀?
還是自律性屬可以呢?
你們一問心儀英中也沒有嗎?
你問得哪機會較大和哪有更適合的選擇,詳細資料唔少得呢?
若然想在EK裡有更快更準確的建意,越讓大家清楚孩子的種種越有效呢!

努力呀!

王家爸爸  SJC、兩間華仁都唔谷,所以如果小朋友習慣谷,突然自由咗,未必習慣。  發表於 17-1-9 09:17
王家爸爸  講得啱,小朋友係唔係屬谷得都係考慮因素。  發表於 17-1-9 09:15

小兒就讀九龍塘私小, 成績屬 band 1, 沒有特異功能及宗教信仰, 樂器方面是管樂 8 級, 只跟學校安排參加一些 ...

以上中學,沒有B1A成績,係自行成功機會較低。不過你兒子學校在九龍城,反而區內中學一間都唔考慮?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

管樂8級,我估對申請SJC、港華有幫助,原因係管樂無8級既都被邀請入樂團,所以應該係等緊人用。雖然無以前咁睇面試,但係兩間都係依然某程度上仲睇面試表現。其他三間無咁熟,唔敢評論。但係從過去幾年朋友面試既經驗,英皇(QC更加)好睇排名。

如果真係要試,可以試表一SJC、表二港華。

九龍塘私小就是KTS或APS? 两间band1%都高~KTS入LS都多,為何不選LS?

小兒讀APS 小六,是風紀,兩次呈分總排名是頭 30 內, 只知是BAND 1 生,我們不懂分ABC, 我估 Band 1A to 1B 卦。孩子幸運地在APS 過了 6 年尚算輕鬆的愉快學習生活,因為我們沒有谷孩子參加太多活動,所有課外活動都由他自己挑選。

我們沒有補習,只靠自修課由宣小老師指導功課。星期六參加完學校管樂團及交響樂團練習後,基本上剩餘的星期六日時間都是孩子的休閒時間,六年來都是如此渡過。因為除了上課,我們都會順著學校的安排去參加比賽 (有時都會有點忙,有點壓力),所以剩餘下來的時間都盡量讓孩子 relax 放電 - 去下游水、踩單車、磋下乒乓球、玩scooper 同踢下波。哈哈,我地放下腦袋輕鬆下成為假日的習慣。

除了休閒運動,孩子也有靜的一面: 看漫畫書、偵探小說及一家人玩 family game (uno、數字棋、大富翁及 intelligence game set 等等)。

九龍城區學校中,我們打算乙部大抽獎選華英或迦密其中一間。

但自行實在難以決擇.........

試港華, 九華

IYY 發表於 17-1-9 11:47
小兒讀APS 小六,是風紀,兩次呈分總排名是頭 30 內, 只知是BAND 1 生,我們不懂分ABC, 我估 Band 1A to 1 ...
APS呢個級排名, 應該幾間都有機會, 相對上港華同九華機會可能高D.

APS是否有推薦小朋友去DBS呢? 如果有, 機會應該都好高.

個人覺得有趣既係, 點解你會考慮保一, 而唔係華英/迦密呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-9 12:57
APS呢個級排名, 應該幾間都有機會, 相對上港華同九華機會可能高D.

APS是否有推薦小朋友去DBS呢? 如果有,  ...
如果是APS推薦入DBS, 要入的早开学已收了……而家已係-月。

IYY  如果收一定讀, 不過而家.......   發表於 17-1-9 15:23
王家爸爸  仲以為佢唔想讀DBS   發表於 17-1-9 13:53

Yanamami 發表於 17-1-9 13:04
如果是APS推薦入DBS, 要入的早开学已收了……而家已係-月。
咁我唔肯家係咪全部都一早有結果嘛

如果學校無推薦, 或者DBS唔收, 咁可能係ECA唔夠強, 又或者唔係B1A

IYY  王家爸爸, 小兒亦確實話英文比中文容易。  發表於 17-1-9 15:26
王家爸爸  我反而估中文面試唔得機會大啲,過去幾年去面試既小朋友都話中文難。  發表於 17-1-9 13:54

引用:Quote:Yanamami+發表於+17-1-9+13:04+如果

原帖由 hkpapa852 於 17-01-09 發表

如果學校無推薦, 或者DBS唔收, 咁可能係ECA唔夠強, 又或者唔係 ...
咁會唔會DBS唔係B1A係必收呢~~

Yanamami  暑假in既两款都有……成績好既都有~  發表於 17-1-9 13:33

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:14

如果學校無推薦, 或者DBS唔收, 咁可能係ECA唔夠強, 又或者唔係 ...

學校有推薦,DBS 沒有 offer,請問什麼是ECA ?? 不排除小兒是BAND 1B 的可能性。

華英和迦密我們都喜歡,所以打算在大抽獎選。不在自行選是因為以下原因:
1) 華英只見200 人, 不是所有人都 interview
2) 迦密只得 38 個位, 而 application 可能係600 - 700 個

至於考慮保一,因為離家大約是 35 分鐘車程,而且是BAND 1 中學。

IYY 發表於 17-1-9 13:40
學校有推薦,DBS 沒有 offer,請問什麼是ECA ?? 不排除小兒是BAND 1B 的可能性。

華英和迦密我們都喜歡, ...
迦密好似要自行有選先有得叩門. 所以呢點你都可能要考慮一吓

ECA: 課外活動

小兒讀APS 小六,是風紀,兩次呈分總排名是頭 30 內, 只知是BAND 1 生,我們不懂分ABC, 我估 Band 1A to 1 ...
其實APS頭30內,應該係B1B(或者更好),我估如果申請DBS,應該好大機會入。唔想讀直資或者其他原因,我都係覺得,表一SJC、表二港華應該一定得。

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:46
迦密好似要自行有選先有得叩門. 所以呢點你都可能要考慮一吓

ECA: 課外活動
迦密要自行有選先有得叩門, 乙部抽獎唔計?? 咁大鑊 .........  咁自行咪只得番一個選擇 ??

咁ECA 又真係弱左D ....... 冇乜搞...... 只返兩個樂團交數就算 ........

王家爸爸  如果真係需要叩門,我建議去LSC、SJC。  發表於 17-1-9 15:11

明白,亦明白你為何會感迷網,首先,你們一家的生活作息很好,孩子的成長亦很健康,有此成績實在非常欣慰呢!可以平衡到多放面的,孩子的個性亦深深的定型下來了,我試下估估,你孩子的性格是一個(可信任)的會好好完成((任務))的乖孩子,(能力)亦了得呢!每星期所花在讀書的時間不會很多,亦會兼顧音樂興趣和練習,只是偶爾太多比賽和考試而感到些微壓力而矣!你和別一半應該知道兒子實力有多少的,你們心知孩子係有能力的,只是想他有(((多方面的發展)))才不咁盡力催谷使他走得更高的成績,我覺得你的兒子之{實力}對於以上多間英中都有機會呢!但我倒提提你,由於"九宣"係一所有系統且有能力提升小學生成績和能力的實力小學,若然你的兒子係因為""跟""得好好的一個孩子,意思係他跟在老師的[完善]嘅學習按排,而成果我就絕無疑問,因為他是做得好的,只是著眼點需要放在他是否屬於一個""強報行任務""的人,若然係的話,可能比較需要[[自律性強]]的英中,就需要家長作他的[["領航員"]]呢!因為舊底有"九宣"老師充當呢!而在我心目中"九龍城區"("有系統地谷")嘅會是"迦密"呢!而你以上幾間,我會認為是"保一"呢!我提供多一間("有系統地谷")嘅英中給你係"沙崇"呢!

希望幫到你,希望好快就找到目標中學呢!

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝您。依你看是否英皇比SJC 更難入 ??

王家爸爸  英皇應該比SJC容易入,但係比港華難入。  發表於 17-1-9 15:10
elbar  未必   發表於 17-1-9 15:09

回覆 YmOra 的帖子

多謝您的分析, 我覺得自己而家好亂。

IYY 發表於 17-1-9 15:03
回覆 YmOra 的帖子

多謝您的分析, 我覺得自己而家好亂。
簡單一點去諗, 如果最後要去到統一派位決定結果, 咁有冇邊D區內學校係較不想入呢?

IYY  我未試過從呢個角度分析....... 想入BAND 1 英中囉  發表於 17-1-9 15:41

除咗迦密(上年會員資料), 旅港上年講明一定要自行選過佢先有得叩:
http://std.stheadline.com/daily/ ... ?id=972879&target=2
‹ 上一主題|下一主題