用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小call waiting未?
go

福小call waiting未? [複製鏈接]

如題,謝謝!
   2    0    0    0

YCJL 發表於 16-12-29 22:35
如題,謝謝!

福小有第二輪收生喎。估計會留D位被第二輪申請人。

AgapePa 發表於 16-12-30 09:33
福小有第二輪收生喎。估計會留D位被第二輪申請人。

咁即未開始call?知唔知大約幾時呢?

YCJL 發表於 16-12-30 10:16
咁即未開始call?知唔知大約幾時呢?

2月25日 和3月18日in 第二輪申請人,會先收第二輪成績較好的,再有位先會call 第一輪的waiting. 所以起碼要等到3月尾。

AgapePa 發表於 16-12-30 10:40
2月25日 和3月18日in 第二輪申請人,會先收第二輪成績較好的,再有位先會call 第一輪的waiting. 所以起碼 ...

唔係喎,我都介紹咗朋友報第二輪。學校講明第一輪優先。第二輪要高分過第一輪已收的學生先至有得waiting.

Mathew0214 發表於 16-12-30 11:41
唔係喎,我都介紹咗朋友報第二輪。學校講明第一輪優先。第二輪要高分過第一輪已收的學生先至有得waiting.
...

學校綱頁有講,如果面試成績相同,第一輪申請人優先。
所以第二輪申請人只要成績較第一輪的人好,就會先取得學位。
咁學校只會見完第二輪至會call waiting.
第二輪的申請人比第一輪遲4個月in,  差4個月學識,如果面試試題水平相約,第二輪的申請人優勢更大。
第一輪的waiting, 只是在同分時有優勢。

AgapePa 發表於 16-12-30 11:51

之前有人打過去學校問waiting前段會1或2月call,咁……現在係吾係要等第2輪申請in完先call?

老太太 發表於 16-12-30 12:56
之前有人打過去學校問waiting前段會1或2月call,咁……現在係吾係要等第2輪申請in完先call?
...

咁學校當時點回答?

YCJL 發表於 16-12-30 15:45
咁學校當時點回答?

話1月或2月開始call前段

老太太 發表於 16-12-30 15:55
話1月或2月開始call前段

謝謝!唯有耐心等待⋯希望等到(emoji)

回覆樓主:

我上次打去問,只係話出年先call, send email問又唔答。希望真係1月,2月call左waiting先啦,唔係都真係機會渺茫

回覆:福小call waiting未?

唉,第一輪 waiting 前段……即係無咩優勢,

報得第一輪,都係對福小有誠意。

都唔知有第二輪嘅安排

若報第二輪,理應上小朋友各項發展都較好,
面試表現應較理想

呢種制度,真係考耐性同意志

回覆:福小call waiting未?

Copy from 福小網頁:

備註:校方將於2017年2月25日及2017年3月18日舉行第二階段面試,屆時會根據於等候名單上的優次個別通知部份考生及/或家長參與,讓學生發揮最佳表現。

☝即係第一輪waiting 嘅小朋友,  有機會再interview?

未獲邀請的候補生將於4-8月期間有空缺時按第一階段面試成績再獲邀請。如第二階段申請者的面試成績與第一階段候補學生相同,第一階段候補學生將獲優先處理。

爬文係上年1月中call waiting

愛擒檯 發表於 16-12-31 17:41
Copy from 福小網頁:

備註:校方將於2017年2月25日及2017年3月18日舉行第二階段面試,屆時會根據於等候名 ...

照咁睇,即係第一輪waiting 要再in, 與第二輪申請人在同一面試再決勝負,而前丶中、後段waiting 只是分别在面試前後次序。之前前段Waiting 的人,以為很大機會有位,似乎前段的人要重新步署.
中、後段waiting的人,就要視乎有幾多人放位和幾多第二輪申請人,可能未必有得in.

以我理解,第一輪2nd in嘅前段waiting係不用再in, 只係等1月中會否真係有call waiting。而中後段waiting先需要再3rd in,就係要同第二輪in那班人爭位。

adelle 發表於 17-1-1 16:26
以我理解,第一輪2nd in嘅前段waiting係不用再in, 只係等1月中會否真係有call waiting。而中後段waiting先 ...

好似係咁。但第二輪如成績好就可直入,我覺得有D咁係太公平!

第一輪2nd in人數太多,起碼都有6-700人,已經收了及已放棄學位嘅人數冇人會知。唯有寄望農曆新年前有答案,加上今年1月尾已過年,正常會早過上年call waiting時間。

引用:以我理解,第一輪2nd+in嘅前段waiting係不

原帖由 adelle 於 17-01-01 發表
以我理解,第一輪2nd in嘅前段waiting係不用再in, 只係等1月中會否真係有call waiting。而中後段waiting先 ...
第一輪Waiting 前段不用再 in, 但唔代表一定 wait 到 😢

相對第二輪得左   ……真係有D不公平

回覆:YCJL 的帖子

係囉😣

‹ 上一主題|下一主題