用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣跨葵青網 banding 問題
go

荃灣跨葵青網 banding 問題 [複製鏈接]

荃灣區小學 Band 1 尾/band 2 頭男仔如跨葵青網 banding 會否有升降? 請賜教!
   1    0    0    0

delete

我覺得唔會有變,但最好數數葵涌band1位,尤其男仔位

謝謝回覆。咁陳兆民,83 同全完是否 band 1?

aomori 發表於 16-12-16 22:44
謝謝回覆。咁陳兆民,83 同全完是否 band 1?

band 1c

睇返DSE成績3322陳記同八三勉強仲可以keep到b1c,全完計落未達標。但有樣野要提醒你,政府16年檢討英中收生達標率,每班計冇8成5b1生就要改為中文班,葵涌一線尾高危。小心英中入中中出。

引用:睇返DSE成績3322陳記同八三勉強仲可以keep

原帖由 施爾歐 於 16-12-17 發表
睇返DSE成績3322陳記同八三勉強仲可以keep到b1c,全完計落未達標。但有樣野要提醒你,政府16年檢討英中收生 ...
PP 會唔會變中中?

回覆 施爾歐 的帖子

唔講真係唔知,可能好多 band 1c 學校有影響! 咁真係要囝囝考好呈三,再小心揀校!

再提一提你,計清楚兩區可派到英中位嘅比例先決定轉唔轉區先好,尤其男仔

謝謝! 不過葵青區應該點都多過荃灣,加上昨晚安柱校長在晚會上亦有提及荃灣亦只有三間真正達到你所講嘅英中要求,所以競爭將更大!

唔好應該,提醒得你當然有原因啦⋯⋯

施爾歐 發表於 16-12-17 16:36
唔好應該,提醒得你當然有原因啦⋯⋯
你好! 我個係仔, 學校網是荃灣, 住址網是葵青, 考慮了很久, 還未決定. 葵青區較多band 1中學, 我知道有其中兩間是女校,但學額應該較荃灣多. 我找不到你提及英中位嘅比例資料, 可否指點一下. 萬分感謝!

子俊寶寶 發表於 17-1-1 20:55
你好! 我個係仔, 學校網是荃灣, 住址網是葵青, 考慮了很久, 還未決定. 葵青區較多band 1中學, 我知道有其中 ...
我都想知道如何找尋有關資料。謝謝!

aomori 發表於 16-12-17 14:57
謝謝! 不過葵青區應該點都多過荃灣,加上昨晚安柱校長在晚會上亦有提及荃灣亦只有三間真正達到你所講嘅英中 ...
安柱校長講....

無需太認真...... 佢地最另係自己學校成績同間隔離區唔開校既學校比較 (人人名為係隔離區既A校, 實際原來係B校), 等人地估估下兼估錯

目前荃灣區四間英中, 水平一定在葵青陳記之上.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題