用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? ...
go

有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? [複製鏈接]

今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算受到影響, 但他日弟弟考小一可能成為受害人, 不知到底有沒有者前輩向教育局投訴了這不公平的情況而不受理會呢 ?如果中一派位不可hold 多一家,為何小一可以呢 ??

憫母  點投訴?  發表於 16-12-16 03:39
   0    0    0    0

引用:今年考小一, 我才知有人可以hold多個

原帖由 花花之家 於 16-12-11 發表
今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算 ...
我覺得投訴也不會受理……唯有自發做正確的行為……

花花之家 發表於 16-12-11 14:56
今年考小一, 我才知有人可以hold多個offers 到出年才放.今年我沒有hold多過一個, 也不算 ...

投訴乜野?投訴hold多個位唔放既家長冇品?

iamiris 發表於 16-12-11 18:38
投訴乜野?投訴hold多個位唔放既家長冇品?
相信佢意思係制度問題

回覆樓主:

其實又係奇怪,既然有註冊左直資唔可以參加大抽獎,點解吾以註冊多過一間直資呢?

我意思當然是制度啦 !而且中一派位有限制只可注冊一間直資,為何小一可以注冊多過一間呢?有沒有人己經知道當局的解釋呢 ? 除非大部份家長想這樣做,否則不妨投訴一下嘛 (因我打算這樣做 ) 

講開又講,而家好似連幼稚園都係只可hold一間㗎喎...

係咪用卷的幻幼稚園只可hold 一間?

snoopyman20  應該係掛,我都係聽我啲而家考緊出年K1嘅同事講咋~  發表於 16-12-12 15:07

如果在香港的大學的政府資助的學位,又是否可在不同大學同時注冊的呢?我剛剛已SEND 左EMAIL 去投訴,就看政府怎樣回答吧

MrBeast    發表於 16-12-11 22:39

花花之家 發表於 16-12-11 22:34
如果在香港的大學的政府資助的學位,又是否可在不同大學同時注冊的呢?我剛剛已SEND 左EMAIL 去投訴,就看政府 ...

Like!

一路上在受苦的家長,何解沒有投訴過呢?

回覆樓主:

樓主可不親身力行去有關當局投訴?

花花之家 發表於 16-12-11 23:45

因為其實一定數目的家長是想有多個選擇在手。

花花之家 發表於 16-12-11 23:45

我同派位組反映過。佢話直私一人佔多位唔關佢事。

tkinwong 發表於 16-12-12 08:23
因為其實一定數目的家長是想有多個選擇在手。

想有選擇好正常。 能力高有多個選擇亦係合理。一個蓋一個係咪選擇❓

問題係hold得耐,令某些人不安。

JoGoMa 發表於 16-12-12 08:53
我同派位組反映過。佢話直私一人佔多位唔關佢事。
所以現在情況只係發生直私,這情況除非直私有溝通統一做法,如果唔係點投訴都無用。政府只確保你有offer就無得hold位或大抽獎,但不適用於直私。

花花之家 發表於 16-12-11 22:34
如果在香港的大學的政府資助的學位,又是否可在不同大學同時注冊的呢?我剛剛已SEND 左EMAIL 去投訴,就看政府 ...
其實無論幼稚園, 小學, 中學定大學, 暫時都不存在一個只可以有一人一offer既方法.

幼稚園: 只有學券幼集園同自願以學券作註冊既幼稚園可以做到一人一offer, 但唔接受學券既幼稚園, 不受此限制

小學: 大家好清楚了

中學: 如果小學有為學生呈分, 學生就只能註冊一間直資 (不過事實上有部份直資可以俾彈性你註冊多於一間, 甚至註冊完繼續抽獎); 註冊私立中學/國際學校不受限制. 如果小學既學生沒有呈分 (如真道, 培僑, 王錦輝, 宏信既學生, 或者國際學校/海外回歸既學生), 可同時註冊多於一間直資中學.

大學: 如果考DSE經JUPAS派位, 只會有一個大學學位, 但如果經Non-JUPAS, 可以同時有多個大學offer

mayyylai  解釋得好清楚,勁呀  發表於 16-12-12 12:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 大頭旻 的帖子

send 左 email 呀, 等回答

回覆 hkpapa852 的帖子

起碼, basic 情況係, 由政府付錢的學位, 政府會想限住一人注冊一位. (有些直資中學容許學生在多過一家注冊係另一件事, ) 國際及私立不受限制我明 , 不加入學卷的私立幼稚園我明, 但現在是直資小學wor ! 現在是無上限注冊的制度 wor ! 任由同—人hold 10-20 個位一年都得 ?去政府看病都不準不同 hospital 一同book appointment 啦, 只要政府肯做小小事. 注冊左的名單上報 , 最多只可hold例如3個位 ,都夠你慢慢決定了吧 ? 何解容許小部份既得利益的家長玩死別的waiting 家長和學童呢 ?

回覆 hkpapa852 的帖子

non jupus 的收生下, 可以有多過一個offer ,如果都是政府學位,可以同時全部注冊的嗎?
‹ 上一主題|下一主題