用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 A仔癲癇症
go

[其他] A仔癲癇症 [複製鏈接]

囝囝是A仔,比較怕羞, 膽小,讀小三時發現有癲癇症,現有定時食藥,是否自閉症的小朋友,特別有這種病 ?
   0    0    0    0

midcocc 發表於 16-12-11 08:14
囝囝是A仔,比較怕羞, 膽小,讀小三時發現有癲癇症,現有定時食藥,是否自閉症的小朋友,特別有這種病 ?  ...
曾經在醫院聽關於A仔的講座,個醫生話A仔的病發率比普通人多唔知幾多倍,所以從少要節制打機,避免看閃光

回覆 LeeCC 的帖子

好多謝回覆 ,可能個人 唔可以甘激烈    ,我想在這裡講下,感覺個心會舒服d ,佢語言表達唔好,俾同學欺負,不過…都讀到小學,好唔明,政府講 ' 融合教學 ' ,令到佢地在欺凌中成長,都唔會check 下學校做成點,點關愛學生…,老師有冇這方面的經驗等等,是否讀特殊學校好d !

癲癇誘因唔一定係閃光,如果唔係好易控制啦,避開閃光就唔發作咩....
有好多發作係搵唔到原因O架﹗

annaanna 發表於 17-1-5 11:58

癲癇誘因唔一定係閃光,如果唔係好易控制啦,避開閃光就唔發作咩....
醫生說這只是其中一個誘因,還有好多未知原因
避開閃光只是比較容易做到的事,其他好多野可能避免唔到,就自己減少接觸可以避免的事
‹ 上一主題|下一主題