用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否儘信老師估的banding 嗎?
樓主: ilovematthew
go

會否儘信老師估的banding 嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-12-20 08:46
邊間小學咁大整蠱?

沙田區某小學,超級不透明,每年公佈只有band 1及直資派位人數,band 2,3全無公開

c_kit 發表於 16-12-20 07:41
你好,咁我小朋友學校係派位當日即時公佈曬派往所有學校既數字,又是否值得參考盡信?

...

有参考價值,但要小心分析同演繹數据。

ilovematthew 發表於 16-12-20 08:48
沙田區某小學,超級不透明,每年公佈只有band 1及直資派位人數,band 2,3全無公開
...

沙田區派去B1學校既可能係幸運B2生,所以要小心分析老師講既banding資料,否則B2頭當B1尾選校,可以派得好差。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-12-20 08:53
沙田區派去B1學校既可能係幸運B2生,所以要小心分析老師講既banding資料,否則B2頭當B1尾選校,可以派得好 ...

即係自行可搏高少少,大抽獎就要按番自己的banding 去選,是嗎?thanks

王家爸爸  可以咁做  發表於 16-12-20 09:07

miriam 發表於 16-12-19 08:50
都講過好多次, 學校講出黎估計既 B1 人數送返個折頭畀佢, 學校話頭 40 名, 打個八折黎預計自己係唔係個 poo ...

我又不是這樣睇,我反而覺得不少老師是保守,低估咗才告知家,家長再打折,所以會有機會事實是Band 1,折上折自己定性B2。

老師要為首3志願達標率,不會傾向進取!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-12-20 09:25
我又不是這樣睇,我反而覺得不少老師是保守,低估咗才告知家,家長再打折,所以會有機會事實是Band 1,折 ...

學兄

我好鬼衰有齊七年數據去睇,計完之後真係無野講囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ANChan59 發表於 16-12-20 09:25
我又不是這樣睇,我反而覺得不少老師是保守,低估咗才告知家,家長再打折,所以會有機會事實是Band 1,折 ...
跟據不同家長透露, 港九一線學校老師對學生banding傾向保守, 如MPS, St Joe, 軒小, 油天等老師都只會話B1/2/3各得1/3.

但九龍同新界二線多區小學, 明顯進取, 狂Sell學校畢業生入英中 (有開英文班佢地就當係英中) 比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 16-12-20 09:36
學兄

我好鬼衰有齊七年數據去睇,計完之後真係無野講囉

你指一間學校,抑或全港數據?如果是前者,咁其他99·8%呢?我指一般,所以我會聚焦首3志願的 hidden agenda.

阿仔津貼小學位退休校長好醒的,她鼓勵學生衝出去,所以入到所謂 B1中學比率是偏高的,她的看法是學生能力高,另一個是老師及家長偏向打折再打折。

但當然,自己作為家長都要有安全網,不能太勇,太搏!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-12-20 10:01
你指一間學校,抑或全港數據?如果是前者,咁其他99·8%呢?我指一般,所以我會聚焦首3志願的 hidden agen ...

我識既朋友所讀小學都係咁,講到條數好好,到我不停睇返校務報告時就露底,真係篤大左條數。

呢個現象出現係荃葵青區小學…………
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-12-20 10:10
我識既朋友所讀小學都係咁,講到條數好好,到我不停睇返校務報告時就露底,真係篤大左條數。

呢個現象出 ...

你這樣態度及肯做功課,贏面自然高,不愧是版主 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 16-12-20 09:59
跟據不同家長透露, 港九一線學校老師對學生banding傾向保守, 如MPS, St Joe, 軒小, 油天等老師都只會話B1/2 ...

灣仔區一線小學基本上啲老師估banding時都係傾向比較保守,B1尾已經叫家長當邊緣人選校,其他區既一線小學(例如東區、元朗區)見過唔少高估既例子,尤其係估邊緣人時,所以整體上高估既多啲。

二、三線小學既生態環境同一線唔同,佢哋唔睇入英中比例,反而講入到首選同首三選既比例,所以老師為咗向校長交代,反而傾向保守。

ANChan59 發表於 16-12-20 10:01
你指一間學校,抑或全港數據?如果是前者,咁其他99·8%呢?我指一般,所以我會聚焦首3志願的 hidden agen ...
我女係你仔的師妹。轉左新校長都唔知她style。如果拎學業獎,應該可以估係B1A掛?

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-12-20 11:00
你這樣態度及肯做功課,贏面自然高,不愧是版主 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...
我只係知道做家長不能懶

EK 係好多資訊, 學校亦會畀, 當中自己都要查證真偽, 就係咁令到我要求證時會睇埋校務報告再分析.

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-12-20 12:12
二、三線小學既生態環境同一線唔同,佢哋唔睇入英中比例,反而講入到首選同首三選既比例,所以老師為咗向校 ...
除非英中比例好高, 否則都係出首三志願 % 為主.

或者用入讀以英文為主既中學 % 畀唔識分既家長睇.

ilovematthew 發表於 16-12-11 00:21
或是自己會看高少少?例如老師說band 2中,你們會否以band 2頭選校?
我都係見老C多數高估

miriam 發表於 16-12-20 14:10
除非英中比例好高, 否則都係出首三志願 % 為主.

或者用入讀以英文為主既中學 % 畀唔識分既家長睇.
連中西區一線名校聖彼得, 都會咁寫:

派往有英文班中學百份率約7X%

其餘二/三線學校, 又會有幾多唔用語言/統計偽術吖
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-12-20 14:17
連中西區一線名校聖彼得, 都會咁寫:

派往有英文班中學百份率約7X%
多謝晒學校咁寫囉

我又衰八卦, 早兩年搞到自己做夜鬼

ivyscyip 發表於 16-12-20 12:40
我女係你仔的師妹。轉左新校長都唔知她style。如果拎學業獎,應該可以估係B1A掛? ...

Pretty sure.

miriam 發表於 16-12-20 14:09
我只係知道做家長不能懶

EK 係好多資訊, 學校亦會畀, 當中自己都要查證真偽, 就係咁令到我要求證時會睇埋 ...

十分同意!
‹ 上一主題|下一主題