用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否儘信老師估的banding 嗎?
go

會否儘信老師估的banding 嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

或是自己會看高少少?例如老師說band 2中,你們會否以band 2頭選校?

憫母  No la  發表於 16-12-21 00:29
王家爸爸  部份學校老師會高估邊緣人,所以要自己小心分析。  發表於 16-12-11 10:38
   3    0    0    0

醒目開學勳章

我自己比較保守... 如果老師古B2A ,我會古B2B

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校講出黎既 B1 數減 7-10 名就係真正派入 B1 學校既數, 你仲數唔數好呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-12-11 01:02
我囡學校講出黎既 B1 數減 7-10 名就係真正派入 B1 學校既數, 你仲數唔數好呢? ...

咁即係大家反而係比老師估的要更保守?

王國會長

ilovematthew 發表於 16-12-11 00:21
或是自己會看高少少?例如老師說band 2中,你們會否以band 2頭選校?

band 2中/band 2頭差不了多少, 自行咪即管搏下

回覆 ilovematthew 的帖子

問下早一屆的家長最好。

SingMom 發表於 16-12-11 10:38
回覆 ilovematthew 的帖子

問下早一屆的家長最好。

呢個方法其實相當危險。  

ilovematthew 發表於 16-12-11 00:21

其實睇你自己啦,比如話你b2b,自行通常會搏D,可以試高一線,其實a/b成績可以相差不多,而好的b2a,甚少b1同你爭,機會是存在的!當然操行亦佔一些影響力!

miriam 發表於 16-12-11 01:02
我囡學校講出黎既 B1 數減 7-10 名就係真正派入 B1 學校既數, 你仲數唔數好呢? ...

其實入到b1中學不能夠反映實際小學b1生人數算合理,我估個7~10個非真正b1係有特異功能嘅、符碌抽獎入左嘅同埋D邊皮臨界b2頭!

ms.aeroplane 發表於 16-12-18 08:53

其實入到b1中學不能夠反映實際小學b1生人數算合理, ...

b2頭邊皮入band1學校,呢點就睇邊間學校,但b1尾入b1頭學校,就好經常有 ( 大抽獎計) .

當年我女升中, 班主任講級頭15名是BAND 1A, 結果頭15名全部入 BAND 1A校,還有級40名入BAND 1A校的, 可能是統一位派入.

醒目開學勳章 王國長老

ms.aeroplane 發表於 16-12-18 08:53

其實入到b1中學不能夠反映實際小學b1生人數算合理, ...

係學校高估可派 B1 生人數…………最終出黎只得 31.x%
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:會否儘信老師估的banding 嗎?

不能盡信,自己參考下,自己再問下畢左業嘅家長……

醒目開學勳章 王國長老

都講過好多次, 學校講出黎估計既 B1 人數送返個折頭畀佢, 學校話頭 40 名, 打個八折黎預計自己係唔係個 pool 入面, 係既當然安心, 咁岩係正邊緣位到揀中學時要小心好多.

好多學校最終畀家長既資料會係叩門後大執位之後既數, 你睇唔到派位當日實際條數架.

引用:都講過好多次,+學校講出黎估計既+B1+人數送

原帖由 miriam 於 16-12-19 發表
都講過好多次, 學校講出黎估計既 B1 人數送返個折頭畀佢, 學校話頭 40 名, 打個八折黎預計自己係唔係個 poo ...
你好,咁我小朋友學校係派位當日即時公佈曬派往所有學校既數字,又是否值得參考盡信?

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-12-19 08:50
都講過好多次, 學校講出黎估計既 B1 人數送返個折頭畀佢, 學校話頭 40 名, 打個八折黎預計自己係唔係個 poo ...

慘在學校唔講名次,只講banding

醒目開學勳章 王國長老

c_kit 發表於 16-12-20 07:41
你好,咁我小朋友學校係派位當日即時公佈曬派往所有學校既數字,又是否值得參考盡信?

...

當日公布當然無問題,記得要影低做參考

醒目開學勳章 王國長老

ilovematthew 發表於 16-12-20 08:19

最慘係你呢類唔講名次 range

回覆樓主:

返而我仔仔間學校,先生估 banding 超保守

ilovematthew 發表於 16-12-20 08:19

邊間小學咁大整蠱?
‹ 上一主題|下一主題