用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 ...
樓主: wongkaka
go

為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 [複製鏈接]

回覆樓主:

做父母,就算自己嘅小朋友係咩 banding , 都係要盡辦法比最啱佢嘅野,而係最貴同唔一定最高級嘅野,雖然係咁講,知易行難啊。 但只要係用心去觀察,一定會搵到啱嘅野比佢。

王家爸爸  揀最啱既  發表於 16-12-6 16:27

其實, 一直最支持香港非B1學生既, 都係VTC.

不妨留意下 VTC 全港旗下既 "青年書院", 有不少高中專業課程, 到中三發現真係唔適合去考DSE, 早D轉去青年書院發掘一技之長都好

wongkaka  OK  發表於 16-12-6 22:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 wongkaka 的帖子

你講得好好!多謝分享及鼓勵!多謝你為我們非B1生打氣!

wongkaka  不用客氣, 因我自己係非B1生  發表於 16-12-6 19:34

回覆:為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲

亞大是中文中學考初中全級尾尾,現可入大學,未到最後末知結果,其實方法很簡單,[欲練神功,必先看EK]最少看全一次,知家長什麽應該做及講,點幫小朋友開竅,自己用咗2星期,日以繼夜,夜以繼日。。。石頭將來是美玉定鑽石,要靠大家及子女。。。

Yanamami  麻石都可以做石磨吖~~  發表於 16-12-6 22:55

共勉之

wongkaka    發表於 16-12-7 00:42

wongkaka 發表於 16-12-6 14:49
回覆 wongkaka

王家爸爸 "可考慮高中轉去兆基創意書院 "
何文田官立都有開辦應用學習

alungma  何官:我有去開放日,但副校無提過。我再上網又睇唔到有邊科讀。  發表於 16-12-9 16:09
wongkaka  THANKSSS  發表於 16-12-6 22:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我老公讀書不行,入VTC,之後入POLY,之後入中大讀碩士.路漫長但也讀完了.
之後創業,有自己公司.所以,路是人走出來的!

王家爸爸  男仔遲起步    發表於 16-12-7 09:24
wongkaka    GOOD EXAMPLE  發表於 16-12-6 22:27

wongkaka 發表於 16-12-6 12:20
有感而發 :

踏入十一月已進入選中學階段

呢個話題,早前我同公司創作總監傾開計,而家好多家長著眼點只是子女要入U先能出人頭地,畫公仔冇出色,其實行行都出狀元,有d小朋友對學術文字唔叻,但對電腦、創作藝術特別有興趣,當發現子女不是讀書材料,真的可以認真考慮去發展其他有興趣的科目!其實都是可以有更好的出路。
我見身邊個個畫公仔創作都有自己公司、有樓、有車。

Felix223 發表於 16-12-6 19:26
呢個話題,早前我同公司創作總監傾開計,而家好多家長著眼點只是子女要入U先能出人頭地,畫公仔冇出色,其 ...
馬榮成

但又咁講,比例計,讀到嘅,機會大啲。如果可以,父母係應該做好啲,但齋係入學學校同齋吹谷,我就唔太認同

讀書也好;煮嘢也好;運動也好;生意也好;藝術也好;育兒也好;旅遊也好... ...

由[學]到[練]到[巧]到[精]到[鑽研]到[創新/發明/自家有],只要你[[肯]]努力[[幹]],{屬於你自己的一片天}必定出現.

alungma    發表於 16-12-9 16:10
wongkaka    發表於 16-12-6 22:28

可惜而家香港的家長心中只有大學一條路,以前都有職先、工業學校,讓天賦不在讀書的同學有不同發揮,但而家只要你想或不想,都可以讀到中六,有些只是小學程度但去考大學,跟本不知孩子有幾辛苦,佢哋對住英文就好似我對住德文,都唔知講乜。
btw身邊最有錢的朋友都係讀band5, band3,冇讀大學、冇包伏,nothing to lose,先可以創業揾大錢。

真的要變通, NOTHING TO LOSE
最緊要珍惜生命, 唔好做傷天害理的事, 用心做事

老公身邊自行創業也大多是讀書不太行的。讀書太好可能包袱重。而那些讀的不好。而有創業精神而靈活變通的。成功機會大一些。但也有讀書好的。但父母不願他們冒險。代價高

我亦有一個例子, 當年我的要好同學, 依家仍是好姐妹, 當年佢中五畢業後, 出來工作, 之後佢讀秘書課程, 之後再用呢個學歷+中五+工作經驗, 入左間大公司做秘書助理, 之後申請公司的資助, 再進修學位課程, 努力左好幾年, 佢依家的學歷比我地好多同學都高, 依家係大老板秘書, 一人之下千人之上, 她也是迂迴的, 但憑毅力也成功!!

B3中學生的經歷, 又一成功例子
學海無涯

樓主講得好啱, 就算讀唔到書, 都一樣可以有自己的人生, 我自己都讀書唔叻, 但自己努力都可以生活得舒適, 雖然我唔係老闆, 但都可以有車仔, 有屋仔,
眼見身邊朋友, 有D生活壓力大到傻左 (真係入左精神病院)
我就不時警惕自己, 唔好比太大壓力自己仔女, 唔好迫得佢地太緊
不過講就容易, 我仲學習緊如何收斂呢方面的脾氣

家長也跟孩子一起學習, 一起努力!!!
大家互勉之

其實前途呢D嘢除左講學歷, 仲要 好講際遇, 有學歷係好0既開始, 但之後條路點行, 好講際遇~
‹ 上一主題|下一主題