用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 ...
go

為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲

有感而發 :

踏入十一月已進入選中學階段
Band1 Band2 Band3此起彼落
我研究三年, 真的三年了, 亦見證着很多好朋友和討論區內的孩子升中, 亦得到了多年來而生的感受。

無論您認識的或不認識的小朋友, 最终獲派的是Band1 Band2 Band3, 他她們都是有努力過, 有朝6, 7起身, 晚7, 8(已叫早)甚至晚10-12完成功課, 又應付6年的測默考面試......., 所以每一位小朋友也是值得给予鼓勵和祝福。

可能我自少天生蠢, 但勤力, 中學B3, 一直好努力爬好努力向上, 係慢些係迂迴些, 但我地沒有放棄過, 沒有做傷害人和社會的事。

成功的定義?
請给非Band1的孩子一點尊重, 寧欺白鬚公, 莫欺少年窮, 我雖出自B3中學, 但我proud of B3生, 因為我地能不怕苦, 可極地反擊, 刻苦耐勞。我覺得自己都成功架!! 至少有個乖女有間公司有屋住。B3生非名大學生, so what我也成功吖。主要多謝爸媽一直無鬧我蠢, 無鬧我唔高分, 只跟我說讀到想讀就讀, 考到想讀就供我讀。Thanksss爸媽。

問心一句, 看見今時今日的小朋友, 讀書真的好不容易, 11歲而已, 他們的潛力是無法估量, 作為長輩真的放眼向前, 人生真的不只是讀書, 就算依家讀B2或B3, 就唔代表入唔到大學, 再講入唔到大學又未必找不到好工, 將來的工種真的是無法估計, 因根本未發展未發現, 所以多鼓勵年青一代, 積極包容和放眼世界才是上策。

alungma  Hi wongkaka, 好認同你的講法,雖非band1生,但一樣努力過,付出過。只可能囡囡這粒種子未發芽,又或是不   發表於 16-12-9 16:00
smartwong  你說得對! 讀書叻不代表一切,若懂得做人處事,依禮守法,態度認真,工作勤奮,也總有出頭的一天!   發表於 16-12-6 14:43

回覆 wongkaka 的帖子

講得好岩!

回覆樓主:

而家同我哋嗰代唔同,喺好多人即使大學畢業都只係基本學歷,如果連大學都無入條路都幾難行。不過唔係人人嘅能力都喺讀書度,如果子女其他方面出色,例如演藝、美術、廚藝、縫紉等,學一門手藝都好好。但如果好似我女,運動白痴、毫無藝術天份,手又唔靈活,就只有「死死地氣」博入 band 1

wongkaka  但也有能力不達, 博唔到的, 咁就更要給孩子鼓勵  發表於 16-12-6 13:06

醒目開學勳章

係,每個人既價值觀唔同,成功定義亦唔同,只要覺得自己已盡力,自己覺得滿足,生活就會快樂,我既方向係教小朋友定下目標(非天馬行空式),努力實踐,教佢明白今日付出既努力,他日得到既成果,冇話輸贏,個人有禮貌肯勤力對我黎講已經足夠

wongkaka    發表於 16-12-6 13:10

wongkaka 發表於 16-12-6 12:20
有感而發 :

踏入十一月已進入選中學階段

如果小朋友係B2/B3學生, 只可以話佢地不能係現有教育制度/升中制度下取得好成績, 能力未必不如人.

但係另一方面諗, 如果繼續留係呢個教育制度中, 孩子係咪真係會有好發展呢?

所以我認為應為孩子係中學階段投放多D資源, 令佢地有更合適選擇, 如修讀非本地課程, 或到高中時轉去一D較另類既專業高中書院, 如兆基創意書院, 公理高中書院, VTC既表年書院等, 至少可以令佢地早D學會一技之長.

另一方面, 如果考慮入讀傳統既非B1中學, 建議留意吓學校有否開辦"應用學習" (DSE 乙類課程), 呢類係由以前職業先修課程演變過嚟, 相關課程較專門, 成績達標一樣可銜接上大學, 日後就算直接去工作(做番相關行業)亦相對較好既認受性.

alungma  我都係剛係hkpapa852另一post到聽到“應用學習”科,要認真研究吓。  發表於 16-12-9 16:01
ahjoechan    發表於 16-12-8 16:14
wongkaka  "應用學習" (DSE 乙類課程), 研究一下先...thx  發表於 16-12-6 13:57
wongkaka    發表於 16-12-6 13:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-6 13:31
如果小朋友係B2/B3學生, 只可以話佢地不能係現有教育制度/升中制度下取得好成績, 能力未必不如人.

但係另 ...

其實如果讀B2、B3學校,真係可以認真考慮讀應用學習科目(乙類課程),唔一定需要好似B1學生咁去讀啲大路科目。

Yanamami  好似德國學制禁......中三分文、工兩路。  發表於 16-12-6 22:49
wongkaka  thx a lot  發表於 16-12-6 13:58

Band 1 學校入大學率是40-100%
Band 2 學校入大學率是20-40%
Band 3 學校入大學率是 1-10%
所以,讀書都係靠自己……

Yanamami  全港都無一間100%入U的中學。  發表於 16-12-6 22:50

YolandaTam 發表於 16-12-6 12:53
而家同我哋嗰代唔同,喺好多人即使大學畢業都只係基本學歷,如果連大學都無入條路都幾難行。不過唔係人人嘅 ...
我反而覺得入唔到大學,條路未必真係難行;反而因為學歷膨脹,入咗啲差既科,條路仲難行。原因好簡單,入唔到大學,可以早啲向適合自己既職業方向發展;反而勉強入到大學,可能出來之後高不成、低不就,兩頭唔到岸。

alungma  完全認同。其實到考DSE的年紀,有時都未必知道自己的意向,求其計成績入讀,真係會出現你所說的情況。   發表於 16-12-9 16:05
wongkaka  同意  發表於 16-12-6 14:21

醒目開學勳章 王國長老

有時都要面對現實.

假若我囡要考埋國際教練同裁判牌, 英文方面必定要好, 呢方面難度唔使下苦功...........

王家爸爸  香港有史以來先得一粒牛丸跑出來,絕對唔容易。   發表於 16-12-6 14:24
little_yolky  阿女想做牛丸?  發表於 16-12-6 14:15
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-12-6 14:15
阿女想做牛丸?
豬肉丸都無得佢做

佢真係揀呢條路既, 讀咩中學真係好重要

wongkaka  體藝?  發表於 16-12-6 14:23
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我女勤力, 但記文字唔強, 要預好多時間溫習, 她的強項係舞蹈, 所以佢用dancing的信心去推動自己, time management要好好handle係學業和舞蹈上並行

佢亦明白英文好重要, 所以好願意補英文的文法和speaking

佢係學業成績上保持到b2已好滿足

alungma  真係同我阿女程況差唔多,佢文字強,記性好,不過數理弱,但一個字懶!  發表於 16-12-14 16:49
hkpapa852  培道有開辦應用學習  發表於 16-12-6 14:26
hkpapa852  可考慮高中轉去兆基創意書院  發表於 16-12-6 14:24

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-12-6 14:24
香港有史以來先得一粒牛丸跑出來,絕對唔容易。
你地真係好鬼死衰, 係咁點評我

佢貪玩成咁, 都唔知佢仲會唔會考, 定唔止考一樣.

miriam 發表於 16-12-6 14:18
豬肉丸都無得佢做

佢真係揀呢條路既, 讀咩中學真係好重要
或者學吓洪荒之力咁, 一樣可以出位又出名, 一樣有前(錢)途
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-12-6 14:29
或者學吓洪荒之力咁, 一樣可以出位又出名, 一樣有前(錢)途
大佬呀...........你搞到我諗起佢係 IG 個 d 相...........

miriam 發表於 16-12-6 14:30
大佬呀...........你搞到我諗起佢係 IG 個 d 相...........
咁"特別"先會引人注意家嘛!

個個好似"冰冰"咁都睇到厭啦!

miriam 發表於 16-12-6 14:27
你地真係好鬼死衰, 係咁點評我

佢貪玩成咁, 都唔知佢仲會唔會考, 定唔止考一樣.
我反而有興趣想知道牛丸係點樣入行,點樣被百樂揾到,啲新聞好似無嘜講。

wongkaka  係呀冇講, 我也找不到, 女教練真不易  發表於 16-12-6 14:51

thanks
可惜我女唔想女校, 所以唔可以選培道

回覆 wongkaka

王家爸爸 "可考慮高中轉去兆基創意書院 "

我之前都有留意, 佢地不時有好多表演, 將來會同女去欣賞一下