用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 ...
樓主: wongkaka
go

為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 [複製鏈接]

回覆 hwl2b 的帖子

完全認同  

hwl2b 發表於 16-12-7 14:57
其實前途呢D嘢除左講學歷, 仲要 好講際遇, 有學歷係好0既開始, 但之後條路點行, 好講際遇~ ...
AGREE !!!!
所以非BAND1生及家長, 勿洩氣

wongkaka 發表於 16-12-6 12:20
有感而發 :

踏入十一月已進入選中學階段
我一向都覺得,人生嘅多姿多彩,就係因為每一個人都有佢嘅特質,係唔同嘅個體。每個小朋友,都可以成為千里馬,問題係佢幾時又或者會唔會遇到佢嘅百樂!
b2同b3嘅學生好多都係好聰明嘅!佢哋之所以唔可以成為b1,只不過係未發揮到佢嘅所長!我識得好多b2嘅學生,最後都入到大學甚至攞埋獎學金!當然有更多嘅係入唔到大學,而係喺社會上打拚,但有成就嘅絕對唔係少數 !

又睇另外一啲例子,我女兒同我兒子初初學游水嘅時候都遇到困難,女兒上完兩堂之後就唔肯再學!兒子學咗幾堂,反而更加怕水!我所做嘅,就係親自陪佢哋玩水,慢慢一步一步嘗試,直至到佢哋唔再怕水之後再報泳班從新學起,多年之後,屋企嘅游泳獎牌,多到都數唔到有幾多個,雖然好多都係豬肉獎!我諗如果當時即刻放棄,又或者只交由教練繼續催谷,我都唔敢諗有乜後果!

同樣係游水,有啲小朋友,只需要少少訓練就已經有成績可以攞獎,但亦有大部分,無論點樣努力都只能在後邊做襯托!呢個唔係佢哋能力嘅問題,只能夠講游水唔係佢哋嘅強項!

上面游水嘅例子,幾乎係人都明白嘅道理!讀書其實係冇分別,有人遇到障礙衝破唔到,亦有人搵唔到佢自己嘅強項而不斷作冇意義嘅嘗試,其實就等於遇唔到自己嘅伯樂,一直都做唔到千里馬!

alungma 何官:我有去開放日,但副校無提過。我再上網又睇唔到有邊科讀。

何官今年校務報告P.10有個表, 個表顯示中五中六會有開辦應用學習課程

alungma  Thanks hkpapa852。。。我會仔細研究。  發表於 16-12-9 16:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題