用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗vs St Cat
go

玫瑰崗vs St Cat

家住將軍澳,但小學心儀灣仔區學校,想知玫瑰崗vs St Cat學術程度及考灣仔區小學情況。另此為大囡,下有細佬,擔心大囡如入女校將來細佬得5分不知怎辦。請各位賜教!

回覆 gmail33 的帖子

灣仔校網 5分同20分 都係差不多同一命運 等大抽獎  不用擔心

幼稚園響灣仔對你報灣仔小學冇幫助架喎,所以如果係我我揀番st cat 就算...

Yes ar

snakemonkey 發表於 16-12-5 09:23
回覆 gmail33 的帖子

灣仔校網 5分同20分 都係差不多同一命運 等大抽獎  不用擔心

Haha thx thx

cpychung 發表於 16-12-5 11:51
幼稚園響灣仔對你報灣仔小學冇幫助架喎,所以如果係我我揀番st cat 就算...

諗住叩門可能有幫助……

rhs k

玫幼 玫小 同一校長  去叩其它小校 你當沒有幫助好了

學術應該沒問題 灣仔你要叩 2間男校 一係要有人事 一係小朋友有特異功能

回覆:玫瑰崗vs St Cat

55479090 發表於 16-12-7 15:22
緊係揀SC,吾使考慮另一間。

玫幼 有玫小 back up
St Cat 您要睇下自己小朋友有冇把握考心儀小學
因為 面試好睇小朋友臨場表現嘅
試過有朋友 讀St cat KV 都冇心儀offer

55479090 發表於 16-12-13 20:44
樓主住將軍澳,玫小只係二線私小,究竟有冇甘大吸引力要3歲人仔去甘遠返學呢?有人會有人吾會,我就吾會選 ...

雖然二線小學,但勝在港島區學校,質素唔會差得過九龍去邊,好多玫幼生 都有機會去更好小學,就算直上玫小,都可以到時搵間好嘅小學轉
但大前提係樓主若果心儀港島區 ,係咪會考慮搬去港島區呢?
如果會搬,玫幼起碼可以進可攻退可守

回覆樓主:

一早都已經講係睇 小朋友有冇把握考到心儀小學啦
如果 諗住讀神校 呢啲一線學校
應該唔會考慮 玫幼吧!

比我一定揀st cat, 玫小唔難考(無意冒犯),可以check Ek 小一討論玫小放榜個post,今年兔b競爭咁大但我見考親都有offer

樓主一早講話小一要 12網小學了 目標係 分別入男女名校
一係會搬 一係過海返學沒問題
所以地點唔係問題

雖然 玫幼名氣唔及st cat   但都不失為一間好學校  
個人意見 玫幼學生的家教 家長質素 很不錯  專業人士 有錢得來沒有土豪作風

gloomy1115 發表於 16-12-14 07:58
比我一定揀st cat, 玫小唔難考(無意冒犯),可以check Ek 小一討論玫小放榜個post,今年兔b競爭咁大但我見 ...

玫小係唔難考 ,因為 灣仔區 好多學校 有中小學
玫中 係band 3 , 所以相對同區有中小學嘅學校吸引力會大減,又或者係派到好學校就放棄玫小
但當佢冇中學咁睇, 更何況呢幾年多人出生,好多父母都寧願 搵啲唔太谷嘅學校
不過,每一個家長對學校要求唔同
就算好與壞嘅學校 都一樣 有人讚或彈
所以最緊要小朋友讀得開心 就夠了

我覺得讀住st cat, 到時可再考玫小唔會太難考到,而考到其他一線學校機會大過讀玫幼