用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

judy 發表於 16-11-29 09:43
文法除了熟唔熟之外,我認為和邏輯很大關係,講得明,好過做得多。
你講“邏輯”呢個觀點很有趣。
我的想法是參考早前網友英文文法筆記,再根據女兒情況加以整理後,逐一同她再慢慢過一次,同時伴以學校的工作紙及其他方法進行練習。

該項工程現正展開中,效果有待觀察。此外,伴讀及每天看一本英文讀物的做法繼續維持。

little_yolky 發表於 16-11-29 10:23
一般本地學校,課堂己有不少文法課和練習,課外還要做一些嗎(例如公文英)?我看不用了。本地孩子學英語, ...

不是個别例子, 其實我估學界心知肚明。我估大部分傳統校因慳資源, 將就老師, 將就現成教材, 用字詞文法為主, 練習為主的方式教, 慳水慳力也。

有心有力的學校, 開明的學校, 例如一些名女校, 一些新校私校, 如港同, 它們全部DSE中英文科不錯, 似乎没有死操死補。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

其實而家唔同幾廿年前,好多學校都(話)鼓勵閱讀,大家都(好似)知道閱讀嘅好處,樓主唔駛點再promote囉。

比起成績,我反而希望培育個正直誠實嘅孩子。

回覆樓主:

如果我知道孩子的真正實力, 我對呈分試之前的考試分不甚介懷。舉過例, 唔記得小一定小二, 阿女測英文零蛋, 我大吃一驚。一看卷, 原來那測驗用一個耳熟能詳的故事作背景, 阿女全用 past tense, 得零蛋, 改正要全用 present tense.

我立即明白學校未教 past tense, 測驗是考 present tense. 這情況下零蛋並不可怕。

孩子一定覺得閱讀是樂趣, 才會多讀。每位孩子開竅時間不同, 不能和文法練習般量化成果。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-11-28 21:48
香港長久以來到現在,課程內容及考試,全以英語為第二語言學習。以英語為第二語言學習有何特色?大概就是先 ...
但閱讀, 大部分中學畢業家長也可以做到 <======   其實唔一定要中學畢業, 只係睇家長有無心去做。家母無讀過書, 家父小學畢業, 以前生埋一大棚細路, 無咁得閒帶去圖書館慢慢睇書, 阿爸日日塞份左報過嚟, 無書睇, 報紙汁都撈埋, 以前啲記者語文水平相當唔錯的, 不能同日而語。

Judy

文法除了熟唔熟之外,我認為和邏輯很大關係
--------------------------------------------------------

這點非常認同。教育目的是培養能力,其中最重要的是分析,歸納及組織等能力,這些能力離不開邏輯。多花時間培養這些能力,遠比時刻斤斤計較分數排名來得有效。
其實除了小學呈分試及DSE外,其他考試測驗不須太緊張分數。
--------------------------------------------------------------------------------------

講得明,好過做得多。
---------------------------------------------------------------------------------
很多小學功課其實用口做輕鬆得多,不需要用筆:

-說話有條理的學生作文做句不會太差。
-練好口算,筆算自然覺得輕鬆。
-平時閱讀課外書,看完每篇或每段後習慣講一下感想或做個簡單總結;又或者看完書後自己口述創作後續故事。這些可訓練思考,比做閱讀理解輕鬆有趣,而且更有效。

bobbob 發表於 16-11-29 11:15
其實而家唔同幾廿年前,好多學校都(話)鼓勵閱讀,大家都(好似)知道閱讀嘅好處,樓主唔駛點再promote囉 ...

你認為為甚麽「小雜」, 現變成「補雜」?

其實而家唔同幾廿年前,好多學校都(話)鼓勵閱讀,大家都(好似)知道閱讀嘅好處,樓主唔駛點再promote囉 ...
你真係有所不知, 我都以為依家培養小朋友閱讀習慣係同食飯一樣咁簡單既道理嚟, 但原來, 阿女們既學校, 唔係咁多小朋友有閱讀既習慣, 更惶論大量閱讀, 補習打機佢哋就多。我哋仲要係中產多既私校嚟,

係EK,講好多補習,講好多閱讀,反而講品德教養相對較少。我見現在唔少小朋友,分數高,品格低;有些則只顧讀書,不懂交友。我仔學校考級一的那位同學,去旅行坐係度睇人玩,唔識走去參與!
價值觀要從小建立,把握小學階段去教,大家都知到了青春期就唔到父母出手了。

little_yolky 發表於 16-11-29 10:23
一般本地學校,課堂己有不少文法課和練習,課外還要做一些嗎(例如公文英)?我看不用了。本地孩子學英語, ...

佢地强大的後盾是一班富貴的家長,一個鐘英作補習承惠700....佢地唔係補gramma, 而係更高層次的文技巧,gramma 是補習加教得深加補充加閱讀加英語課外活動,唔係乜都唔做就自然咁勁

little_yolky  佢哋緊係有做嘢,係星期一補到星期五!  發表於 16-11-29 11:48

1234ats 發表於 16-11-29 11:24
Judy

文法除了熟唔熟之外,我認為和邏輯很大關係

But we need good language to express our thoughts logically.

almost all 6 year olds can speak good native tongue with largely correct grammar.  No logic is normally involved in the teaching native language from the parents.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 16-11-29 11:26
你認為為甚麽「小雜」, 現變成「補雜」?
各有前因,雖然我都算(被逼)閱讀派(因為個仔懶散唔肯溫書做練習,齋睇書相對簡單容易),但難保有小朋友prefer做練習多過睇書,總之同枱食飯各自修行,無話one size fits all。

標題是“補充練習的黃昏”。

我相信補充練習繼續大有市場。如果學校不改變現有教學模式,仍然是自小一甚至幼稚園便開始以分數論英雄,很多家長自然會著眼於短期成績,免不了勤操練習。

bobbob 發表於 16-11-29 11:38
各有前因,雖然我都算(被逼)閱讀派(因為個仔懶散唔肯溫書做練習,齋睇書相對簡單容易),但難保有小朋友 ...

冇錯,一樣有人平時唔閱讀,靠勤力由小學英文唔合格到中學一路死讀到名列前茅medi first hon畢業
我相信英文要有不錯水平,大量閱讀是可輕鬆達到,但要達top layer, 就真是各有前因,各自修行。

eviepa 發表於 16-11-26 17:14
其實無論你怎樣反對,閱讀派第一代的孩子依然語文程度高超。(我女兒現在英文雖然只比香港大學畢業生平均 ...
因為你這個方法真的要去到中學才可以看見真歷的實力, 大量閱讀在小學階段成績一定是比不上操卷的。君不見我女兒級一小女孩, 測驗92分, 已經是全班最高分(可能係全級最高, 因為該次卷深, 大家都滑鐵廬, 包括小女, 只有7X分), 但仍然愁眉苦臉, 因為阿媽下令, 測考沒有96分以上, 只有捱駡的份。

因為小學家長很不安, 很害怕, 害怕平均分差一分可以差了十名次, 差十名次考不上B1, 考不上英中就入不了大學, 就算入得了也追不上, 家長害怕, 於是輔以操卷, 做練習, 做熟咗, 考試高分保證。所以是家長很害怕自己方法錯害了孩子。最緊要是高分、高分、高分。

因為在這個教育制度下, 家長真的很害怕!

利申:兩個女兒, 大女大量閱讀, 沒有操練, 成績比上不足比下有餘。細女懶惰成性, 只睇漫畫, 成績比上不足比下無餘, 唯有操卷一途, 但似乎操極一樣, 無乜分別, 分數未見改善。開始改變招數, 見招拆招。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-11-29 11:27
你真係有所不知, 我都以為依家培養小朋友閱讀習慣係同食飯一樣咁簡單既道理嚟, 但原來, 阿女們既學校, 唔係 ...

我仔好多同學有閲讀習慣,係有啲prefer英文有啲中文。可能學校比較hea無乜功課,好多時間做課外閱讀,我仔每日起碼睇1、2個鐘書,如果本書夠吸引,1日可以睇完本幾百頁嘅書。

ppmmbb 發表於 16-11-29 09:57
請問 App 全名是什麼?Thanks.

Podcasts 紫色icon

ppmmbb  Thanks.  發表於 16-11-29 12:55

Doray 發表於 16-11-29 11:44
冇錯,一樣有人平時唔閱讀,靠勤力由小學英文唔合格到中學一路死讀到名列前茅medi first hon畢業
我相信英 ...
唔好講邊個, 我老細自小逃學懶散, 到高中先發力, 咪又係入到大學first hon畢業, 但佢既英文真係好差勁。佢雖然個人衰D, 但同我講要俾阿女讀好D英文, 唔係成世都俾人蝦。呢句我刻骨銘心, 一定要阿女學好英文................不過衰女鐘意中文書多D之嘛。

MrBeast  不久將來會是pth世界la,dont worry  發表於 16-11-29 12:51

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 16-11-29 11:35
係EK,講好多補習,講好多閱讀,反而講品德教養相對較少。我見現在唔少小朋友,分數高,品格低;有些則只顧 ...
以前有單新聞話因為父母響年少時『逼』個犯學琴同留學,實情係為咗層樓而對父母痛下殺手,真係睇到都心寒。

wan_sosin  恐怖  發表於 16-11-29 12:09

bobbob 發表於 16-11-29 11:50
我仔好多同學有閲讀習慣,係有啲prefer英文有啲中文。可能學校比較hea無乜功課,好多時間做課外閱讀,我仔 ...
真係學校 level 唔一樣...........阿女咁既款, 响學校已經算係睇書睇到出晒名了, 真係失禮晒

升咗小四, 阿女無呢枝歌仔唱, 可以睇幾個鐘書了, 只有長假期先可以, 依家就斷斷續續咁睇。英文書佢未有本事睇幾百頁既書, 中文書佢都無辦法一日睇到幾百頁, 舊年暑假本幾百頁書, 佢睇咗三日至睇得完。

bobbob  唔係level唔同,係風氣唔同  發表於 16-11-29 13:19
‹ 上一主題|下一主題