用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-11-29 11:27
你真係有所不知, 我都以為依家培養小朋友閱讀習慣係同食飯一樣咁簡單既道理嚟, 但原來, 阿女們既學校, 唔係 ...
雖然話培養小朋友閱讀習慣同食飯一樣咁簡單既,除非個別小孩天生係書虫,要培養起中英文閱讀習慣和興趣實際上要花父母不少心思,吾係個個父母都有甘的心力呀!吾投入,基本很難有輸出。

Ahbee02 發表於 16-11-29 12:07
雖然話培養小朋友閱讀習慣同食飯一樣咁簡單既,除非個別小孩天生係書虫,要培養起中英文閱讀習慣和興趣實際 ...
我諗, 唔會有天生係書蟲呢樣嘢。小朋友好簡單, 佢最錫父母, 父母做乜佢哋就學乜, 父母玩手機, 佢哋咪玩手機囉, 父母睇書, 唔駛教, 佢哋就會學睇書了。父母如果唔鐘意睇書, 但要求小朋友多睇書, 好無道理喎。

我家已經無多餘既牆, 因為全部係書架, 咁佢哋由細到大响個圖書館長大, 睇書就真係好似食飯咁自然。我同意有D家庭係經濟差D, 咁唯有去圖書館借多D書, 或者有D社區中心都有一年一度漂書活動。

P.S.下一步想丟咗個電視組合櫃, 個牆用嚟整多個書架。唔知點解幾多書架都唔夠用咁。

sarahdad  我唔好得去邊, 我屋企已買了9個大書櫃, 其中6個是裝阿女的書.  發表於 16-11-29 14:29
200904  我家經濟狀況也不好,但我們不太買衣服,不太買零食,也儲到滿地是書。努力!   發表於 16-11-29 14:11
Bobo1210  嘩!好多書⋯⋯⋯  發表於 16-11-29 13:50
bobbob  買部kindle啦  發表於 16-11-29 13:21

Shadeslayer

But we need good language to express our thoughts logically.

almost all 6 year olds can speak good native tongue with largely correct grammar.  No logic is normally involved in the teaching native language from the parents.

---------------------------------------------------------------------------
I totally agree with you.

But I don't quite understand how your points are related to what I said.

Judy mentioned logic. And I believe logic is an important ability that many may overlook.

Regarding grammar, yes a young native speaker can speak with largely correct grammar without any analysis. But learning a second language is not quite the same. Many students treat grammar as logic problems because they are taught to do so:
eg. to get the correct answer, students are encouraged to spend a few seconds to think about the time before deciding what tense should be used  or
identify if the subject is singular or plural so as to decide if "s" should be added to the verb etc.

In this regard, I agree with Judy that logical sense plays an important part in learning grammar.

請問家長們, 你們多數購買圖書, 還是去圖書館借書多?

1234ats  兒子小時每週去兒童圖書館,一家三口每次借18本。  發表於 16-11-29 13:56
little_yolky  我哋主要係買書。  發表於 16-11-29 13:12

eviepa 發表於 16-11-28 19:28
十幾年前可能是補充練習如日方中的年代,當時,我和親友提出閱讀是最佳學習語文方法時,絕大部分都當作異端 ...

關於閱讀,我講過不少,小學我淨係識玩。但初中開始,我把整套金庸小說短時間讀完,就開始喜歡閱讀。中學時期,我姊姊讀女校,佢每個暑期學校的閱讀目錄的書我大部份看過。我自己喜歡買書看書,白話文的章回小說丶上世紀三十年代我喜愛的作家,我都讀過。後來追日本推理小說,英文小說。小兒小學年級學音樂年代,倍佢學練之時我都讀電子書,英文電子書我珍藏都有幾百本,是十幾年前的事,當時電子業都未充分發展,親子王國的書版題下我都參與。圖書館和書店,我和兒子每週都去,佢讀的課外書也不少,至初中為止。工作上我又喜歡讀文件,法律丶財務丶會計等。

我是電腦的第一代用家,中學由9吋黑白顯示屏和用盒帶式讀入程式開始。讀書我又喜愛運動,足球丶游泳丶單車。

我又喜歡睇電影丶劇集丶一家人玩樂丶旅行。不學無術,週身都唔得閒,我對青春無悔。

咁你話我提倡閱讀否?其他多年網友應略知一二。問你可能唔記得,因你只有心中所想,以為不贊同你就是反對。

就因為自己比較幸運,所以要體恤社會不少弱勢的人,不要下下話人唔得,唔跟我做,所以不成閱讀派。

你成日話你女兒天資不高,又話她比不上你的老友子女,輸三倍五倍。 又話她不用溫、不用練丶六年中學英文老師無用,但她會考語文成績出眾,幾乎篇篇文章都講佢。這些說話,過往語文高的父母都唔會贊同,實則你把她作為陪襯、凸顯你自己方法,現在忍唔住又講你是提倡閱讀第一代,我真唔識笑。你知唔知道什麼叫天份,你女兒冇語文天份?我唔信!如果她比其他有教養父母倍養,肯定更好,以 ChiChiPaPa女兒為例,佢今年入大學,有成績你睇,都唔洗學你搞到週身唔得閒,又話讀中或英好、又話語文老師唔得、又話學校編配課程差。

這些顯淺道理,眾人都明,你唔明,越踩越深。

Doray 發表於 16-11-29 11:36
佢地强大的後盾是一班富貴的家長,一個鐘英作補習承惠700....佢地唔係補gramma, 而係更高層次的文技巧,gr ...

你所講的當年阿女除閱讀外, 全部無做, 無問題呀。

Lavender22 發表於 16-11-29 12:29
請問家長們, 你們多數購買圖書, 還是去圖書館借書多?
兩樣都有。

bobbob 發表於 16-11-29 11:38
各有前因,雖然我都算(被逼)閱讀派(因為個仔懶散唔肯溫書做練習,齋睇書相對簡單容易),但難保有小朋友 ...

當然, 我亦不排除有孩子選擇做家務, 不去公園玩。不過我會好担心。

其實我係話小雜變成補雜, 即補習有普遍性。

bobbob  每位小孩有唔同特質,只需接受,唔駛担心  發表於 16-11-29 13:22

1234ats 發表於 16-11-29 12:19
Shadeslayer

But we need good language to express our thoughts logically.

I was responding to the notion that using logic in grammar rules to learn a language is effective.

We advocate reading more and make English part of everyday life is precisely asking people to move away from second language mode of learning English.

in 2016 with wide availability of so much good English materials, I suspect many students do not have to stick to second language mode.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1234ats 發表於 16-11-29 12:19
Shadeslayer

it is also this "few" seconds that destroy HK students oral English.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-11-29 10:41
不是個别例子, 其實我估學界心知肚明。我估大部分傳統校因慳資源, 將就老師, 將就現成教材, 用字詞文法為 ...

我相信普通津校也有他們的局限性,被分配到的學生係咪個個都有閱讀習慣呢?我估應該少於一半有。如果老師又用閱讀教學的方式教授,少功課多閱讀,但那些沒有閱讀習慣的學生家長,是否可以配合得到?到時候成績差距大,那些怪獸家長會不會走去投訴?

所以老師、校長為了play safe, 最好的方法就是多加操練,以保證最低質量。此乃人之常情。

阿仔今年考小一,比啲小一面試的問題是睇睇,你就會明白,點解一錢的直私小學比較容易用閱讀教學,相對少功課。小朋友沒有一定學術基礎和閱讀習慣,相信都幾難考入那些直私小學。

以下是好多網友總結今年的小一面試題:

//1.優才:仔仔最早in,能講得出的內容不多。屬單對單面見,問常識為主,如薄餅面可加什麼食物?哪些是日間、夜間動物等。基本上沒有問學術問題。之後玩充氣城堡,要自己除鞋著鞋。
2.英華:考得全面,畫畫、看圖講故事、讀中英文句子、數學應用題、與外籍老師英語對答、常識題,如俾三件物件,問哪件最便宜等。
2.高主教:看圖書答問題、老師講故事,然後問問題、砌lego。
3.SPCC:仔仔只見45分鐘,三人一組看圖找不同、考記憶,沒有考學術。有看圖書環節,小朋友自己揀書。集體遊戲玩大風吹,最後當然有看電視。
4.SPB:企九宮格等、四格漫畫講故事、砌lego。
5.DB:畫畫、砌lego、聽指令做任務,不同組別,任務亦有不同,最後當然係睇電視。
6.TSL:基本全程用英語考,小部分用中文,用ipad作答,問題算深,有閱讀理解、重組句子、看圖介紹等。基本是全學術問題。
7.SFA :先問一條問題,喜歡去迪士尼還是海洋公園多啲,之後便是做卷。中、英、數、推理全部都有。

//

serinac 發表於 16-11-29 13:06
我相信普通津校也有他們的局限性,被分配到的學生係咪個個都有閱讀習慣呢?我估應該少於一半有。如果老師 ...

//第二輪面試:
高主教:家長與小朋友見老師,老師先問家長小朋友平日有什麼課外活動、如何預備小一生活、學校英文教快半年有什麼看法。之後家長離開,小朋友單獨見,分別有圖畫排序說故事、數字分類、物件分類、與小朋友傾日常生活。約15分鐘完成。
TSL:首先玩遊戲,用匙羹傳波等三個遊戲,應該是考小朋友英文聆聽和團體合作,之後有看圖說中文故事、畫畫(我的家庭)、之後當然又係中英數學術題:分別數三角形數量(三角形重疊)、一排朱古力換兩枝波棒糖,一枝波棒糖換兩粒糖,問一排朱古力換幾多粒糖、讀中文段落、看句子選合適圖畫、中英文填充等。這一間是考得最全面、最深的。//

shadeslayer 發表於 16-11-29 13:03
it is also this "few" seconds that destroy HK students oral English.
點解可以有人唔駛停一停, 諗一諗咁厲害!

囝囝爸 發表於 16-11-29 12:35
關於閱讀,我講過不少,小學我淨係識玩。但初中開始,我把整套金庸小說短時間讀完,就開始喜歡閱讀。中學時 ...

囝囝爸, 看一看我之前有關第一第二語言的留言才講吧。

囝囝爸  點解我要看你的留言才可講。你女兒現讀國際校,唔洗再去問人搵外籍小朋友練語文吧。恭喜!   發表於 16-11-29 13:33

shadeslayer 發表於 16-11-2BH9 12:37

你所講的當年阿女除閱讀外, 全部無做, 無問題呀。
我是覆緊點解女神校啲英文大部份都咁勁,並唔係嗰別例子喎,我身邊都有唔駛狂補都係神校明列前茅,但分野是在於資質,因為佢地大部份同學都有强勁的閱讀能力加家長十成功力發功。

MrBeast    發表於 16-11-29 13:28

bobbob  買部kindle啦  發表於 36 秒前

我就快忍唔住買部kindle了。

Doray 發表於 16-11-29 13:18
我是覆緊點解女神校啲英文大部份都咁勁,並唔係嗰別例子喎,我身邊都有唔駛狂補都係神校明列前茅,但分野是 ...
咁........你覺得現今世代如果只有同學強勁既閱讀能力+勤力, 無家長發功, 成唔成事?

阿女好似點努力, 都唔能夠擠身十名內, 唔通家長既功力同補習老師既神力真係咁重要? 睇埋小四, 唔掂我就發功了。

little_yolky 發表於 16-11-29 13:13
點解可以有人唔駛停一停, 諗一諗咁厲害!

小孩如何學母語? 他們不會怕錯, 錯錯下便會啱, 便不用思考。

一般香港學生學英文就係怕講錯, 要諗下, 在腦內做翻譯, 咁好難 oral 會好。

公司來了個剛畢業的英文系學生, D Oral 好香港式。

little_yolky  不過鬧工人時就真係流利好多,因為唔駛諗。  發表於 16-11-29 13:35
little_yolky  係呀,先响腦入面譯咗先講架。  發表於 16-11-29 13:34

Shadeslayer

Again I agree with you.

But I think schools should play a more active role in advocating this reading culture by cutting excessive written homework and putting less emphasis on marks and rankings, at least for lower grades. Of course appropriate guidance to students is also important as well.

Doray 發表於 16-11-29 13:18
我是覆緊點解女神校啲英文大部份都咁勁,並唔係嗰別例子喎,我身邊都有唔駛狂補都係神校明列前茅,但分野是 ...

我唔信係資質, 有些事愈做得多會愈難達高水平。

當然你可以繼續認為係資質。

你有一樣野我好同意, 有超强閱讀力, 唔使文法練補習個D野。
‹ 上一主題|下一主題