用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選校攻略 Zenith Kln Tong vs Greenfield Long Beach
go

Zenith Kln Tong vs Greenfield Long Beach

Hi all,

My son got two offers and both for PN AM class.

I'm wondering if in terms of languages, academic and also quality of teachers, which school is better?

Thank you.

回覆 腸仔豬仔飽 的帖子

I think you should consider greenfield

我仔女讀過Kowloon tong zenith PN international class, 我個人感到滿意,主要係language 方面, 英文同普通話,進步好多,我地屋企平時講廣東話的,所以係學校既功勞。學術方面,PN咁細個我自己唔會太在意,我一心只諗住打好個oral 底。

而greenfield就冇讀過....所以只能提供zenith 既分享

回覆 Chanhana 的帖子

我個人很喜歡ZENITH的地點, 很方便, 鄰近地鐵站, 校園亦不錯, 不過唔知老師同姐姐有冇愛心?!
英文學得好嗎?

laklakbabi 發表於 16-12-5 23:35

I think you should consider greenfield
Greenfield 中英文好嗎?升小學有競爭力嗎?

腸仔豬仔飽 發表於 16-11-16 10:29
Hi all,

My son got two offers and both for PN AM class.

當年我都係同一選擇,最終擇左Greenfield。Greenfield語言教得好,我女班既老師有愛心。學校又有好多免費補課班,都係外籍老師教。班上有唔同國籍同學,對學語言都有幫助。

因我女坐校車,我prefer Greenfield 多d,學校有自己driveway,有蓋,小朋友上落方便又安全。同埋屋苑無咁多車出入。

升學方面,我見都有一部分學生升國際學校。其他直資都考得ok,學校有本booklet 派,有寫派位資料,我記得有CKY, 真光, 崇真等等。雖然唔係神級,但都係我心目中想target嗰d。

Zenith 無讀過,你可以參考其他用家意見。

我小朋友既English & mandarin oral communication讀完之後好好, 對答溝通無問題。
老師姐姐都有愛心。

整體我好滿意,我小朋友都返得好開心。

greenfield

Thanks all for comments on Greenfield!