用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
樓主: msyoyolam
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 16-11-9 20:23
多謝大家既意見及安慰
其實難受係因為替小朋友不徝,又有點不甘心....
好朋友的女兒也是今年考小一,跟我小 ...

所以為何CKY會有副校做Yo Yo show, 就是用心良苦令慢熱的小朋友可以盡快融入面試。

SmilieMaMa 發表於 16-11-9 23:15
我反而想睇吓,月底spcc開彩佢有幸中到的話,仲會唔會繼續TSL, YW既 2nd 3rd in。。。如果會,除咗集郵,真 ...

點解唔可以❓

spcc都可以有人放棄架!

地點,學費,鍾意男校可能揀db.

點解咁care人地報幾多間❓

msyoyolam 發表於 16-11-9 20:23
多謝大家既意見及安慰
其實難受係因為替小朋友不徝,又有點不甘心....
好朋友的女兒也是今年考小一,跟我小 ...

神校如果講緊dg,  2nd in好似都唔少人, 500個。 考小內向一定吃虧。而且女仔成熟,平時無禮,但考小識扮野。

所以有d學校會花較多時間去安排,譬如: 安排好多遊戲,玩得放左會現型。

btw,  某間串咀女校,從來都係講串唔串得起,唔怪係咪無禮!

每星期都喊一次

Vlone778 發表於 16-11-9 21:22
身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多 ...

知名學校,考小主要睇能力,重點唔係識幾多野,唔係咩野學術!

內向小朋友,考小一定蝕底。老實講句,坐定定係唔係代表品德好?

除非見到好離譜果d,起飛腳, 差頸等等。

女仔更加成熟d,識扮野。 如果考小安排無揭露真面目,進攻型女生係有著數。

lingan  agree  發表於 16-11-10 10:56

bubuG 發表於 16-11-9 23:45
你女兒sfa 有冇second in ?

有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友已盡力,只是同學校冇緣及運氣不好!所以真係好唔開心

msyoyolam 發表於 16-11-10 09:48
有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友 ...

有報APS嗎?
大家一齊加油!

引用:Quote:SmilieMaMa+發表於+16-11-9+23:15+

原帖由 retriever 於 16-11-10 發表
點解唔可以❓

spcc都可以有人放棄架!
唔。。。我問題好似唔係佢考幾多間?我也沒有提過DB(雖然我知佢都有考)。。。再講,如果地點遠學費貴,收咗都唔讀,咁報黎做咩?講真,對住啲集郵家長,無論手頭上已有幾多offer,都總會作到理由支持佢繼續考其他學校繼續集郵(例如,我好buy TSL語境,我鍾意英華林校長。。。等等),唔係話嗰啲唔係理由,但佢講有幾成真心話就。。。心照啦! 到集齊喇,咪話經過深思熟慮,再唔係就係話聽咗校長老師建議,最終讀番神校咯! 我想帶出係,考幾多間冇問題,但集郵心態就好唔要得。(Sorry 樓主,我知我離咗題)

Felix223    發表於 16-11-10 10:50

如果一路reject無期望無希望, 點知咁難得入到二面都被人out出來, 仲要係第二次, 咪話唔傷心...坐過山車的感覺好辛苦

我想講學術好唔係一定得, 我仔學術好但坐唔定周身郁就死得

有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友 ...
已經發生了,不要再去想了。目前尚可努力的還有APS, KTS,我自己就幾喜歡KTS,不要放棄,加油。

回覆 damonho 的帖子

2011 年嘅家長,爭完牀位、爭幼稚園、爭小學、爭中學、爭大學,最後爭搵工。

Tintin926  所以唔死得的話,將來兔仔應該係最叻!  發表於 16-11-10 19:25

回覆 msyoyolam 的帖子

樓主,你嘅負能量爆晒錶,唔好咁介懷,小學只係人生其中一個里程碑,唔係世界末日,我舊年都係全 reject,叩唔到門,最後同小朋友一齊用功一年,考插班,一樣可以變為條康莊大道,小朋友唔知發生乜事,唔好比咁大壓力佢,往後壓力大嘅日子仲有好多。

回覆 hosinai2012 的帖子

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?
唔好因為一時挫折,就睇唔到小朋友的大優點,加油!

Jane1983 發表於 16-11-10 11:22

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?

名津又係幾百人爭幾個位....唉,我認我呢一刻真係好迷失,負能量爆登!希望快d振作!重整旗鼓!大家共勉之!

Jane1983  抖吓再來!  發表於 16-11-10 13:18

mayyylai 發表於 16-11-10 11:16
回覆 msyoyolam 的帖子

樓主,你嘅負能量爆晒錶,唔好咁介懷,小學只係人生其中一個里程碑,唔係世界末日 ...

認同!

回覆 Jane1983 的帖子

承你貴言, 點解考直私, 只為想佢少些功課多些閱讀留白時間, 考唔到都勉強不來, 怕就怕佢叩津官時一樣係因為郁身郁世小動作比人三振出局

明白你心情的,投放了資源,當然想盡早收割成果啦。不過有時候,真係講緣份。現在盡力教下佢和大人對答,令佢開心d,笑容燦爛d。

其實小朋友讀得辛唔辛苦,有無留白時間,真係睇小朋友資質和家長的安排,唔一定和直私定官津有關。
至於坐唔定,而家到叩門有成半年,到時大d又會定d。

kkwish 發表於 16-11-10 08:23
吓?有offer 又有咁多2nd 同3rd in , 都仲要大喊?又未知一定唔得,冇野吓哇?會唔會誇咗d呢?

有offer又有2nd, 3rd in 已經好好喎,仲要大喊?仲以為樓主係全部 reject 添.....我仔全部 reject 連 second in 都入唔到,咁我點算....

lui  The topic is  best named as "入不到第一線或最top學校請支持"  發表於 16-11-10 15:36

MsAudreyK 發表於 16-11-10 15:04
有offer又有2nd, 3rd in 已經好好喎,仲要大喊?仲以為樓主係全部 reject 添.....我仔全部 rej ...

不是,嗰個係我朋友個女
‹ 上一主題|下一主題