用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下  

連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多,心機、時間、金錢,最終得個吉,今日終於忍唔住大喊一場....但又要喺小朋友面前扮冇野! 一入門囗佢好乖咁比d功課我睇、自動自覺做左一d我冇叫佢做既練習,我又忍唔住入房再喊!唉!冇諗過自己會有咁既反應,以前仲笑人點解大抽獎放榜又喊又叫.....原來真係咁大壓力!

snoopyman20  我都係最近收到第十幾個reject終於忍唔住喊咗  發表於 16-11-8 22:34

回覆樓主:

樓主! 我女女都暫未有學校收,今日收真光reject,都好down!有兩間下星期放榜,我都坐立不安! 為左小朋友,一齊撐住啦。

msyoyolam 發表於 16-11-8 20:03
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

唉,今年真係競爭好大

唔使喊喎,無offer既人大有人在,包括我女兒,咁又點,一日未開學,一日仲有機會,寫多幾封求位信,同小朋友睇多d書,音樂椅有排未轉完,唔好氣餒,媽媽加油(emoji)(emoji)

引用:連橫reject,+好失望,好唔甘心,覺得自己小

原帖由 msyoyolam 於 16-11-08 發表
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...
其實好多律贴學校比一些私校直資源更多,課外一活動多,又分班分程度教學,令小朋友事半功倍,聽聞有d律校甚至請退休教師幫手補習。大部份小朋友都是讀官校津校,有乜大不了。

自行又未出結果 唔使灰心!!!

你不是又有培道真道可揀嗎? 還是我誤會了?

呢兩間都唔錯ar

jm 妳最心儀邊間?
天助自助者,  別再怨天尤人

唔好唔開心!雖然我仔是下年,不過經歷過考幼稚園,都知道嗰種壓力,加油!

但你巳有幾間offer不是嗎?

不用擔心!想當年最後我女一間都冇offer!冇call waiting!但最後抽獎入到一間好多人都想入既津校,而且成績全部都係top30%,操行仲要係exceptionally good.所以唔使灰心同擔心,好好栽培仔女,就算入唔到心儀既私小,不等於無實力,放開吧!不要影響自己及小朋友心情

回覆樓主:

樓主,今年競爭太大,跟本唔關小朋友事,我地俾埋小朋友上哂面試班都係零offer,心情跌落谷底,失望完一次又一次,依家只希望快d過埋呢個殘酷嘅遊戲,入間唔太差嘅小學,俾心機讀書

不要傷心、失望!當年我小朋友也一樣,甚至大抽獎也派最尾志願。最後我們叩門入了一私學,下學期巳成功插班到另一之前reject既直資。你的心情,我超級明白。

lui 發表於 16-11-8 21:30
但你巳有幾間offer不是嗎?

Deleted

曾經識人全軍覆沒,抽到喇沙,Maryknoll ,st Mary. 未到最後還是未知數。

而家考緊的,多少當局者迷。好難勸唔好唔開心,但其實真係唔使咁悲情。

好多人真係大抽獎,派乜讀乜,教得好,仔女免費讀書、就近上學之餘,一樣中學上band 1。如果你覺得而家痛苦到不堪,呢個真係你自製的無間地獄,無需要的。你識得行番出來,天朗氣清,闔家歡樂。

我覺得,你可能中APS/KTS

樓主,你做既野唔會白費架啦⋯⋯留黎準備小一仲緊要....唔洗灰....小朋友有能力....第時同佢考插班都一樣....何況仲有自行同大抽獎

不知可以點樣安慰樓主,但係好多小朋友考到直私都不一定係能力特別高。由頭到尾都係睇吓邊個識玩個遊戲,之後懂得如何預早去準備。
我大女玩過一次,今年到細女所以就有優勢好多。所以樓主不用太傷心。今年競爭唔大,不是你小朋友的問題。
你最緊要唔好放棄,他們這一代是特別辛苦的,所以家長更加要心裏強壯,陪伴小朋友一同成長