用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?
樓主: Kx1918
go

阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?   [複製鏈接]

介紹一本書俾大家: 《父母一句話,啓動孩子解難力》

精神科醫生及兒童行為治療師,教你四步解讀孩子情緒,
順應孩子腦部發展,從小建立好EQ及解難力!

你的孩子……
功課太深時,只會抱怨,不會主動向人請教?
遇上不明白的事物,只會逃避,不曉自己找答案?
和朋友吵架後,只會發脾氣,不懂得跟對方和好?
建立孩子好EQ,令他自己想方法解決困難,就是成長第一步!
孩子在生活、學習和人際關係上遇到困難,很易大發脾氣,原來是大腦的杏仁核作怪!杏仁核掌管情緒,遇上危機即會發出焦慮、恐懼等警號。家長的指責、說教、嚴厲眼神,只會令孩子杏仁核大受刺激,負面情緒全面主導,行為違反理智,遑論想方法解決困難。

此書詳述教養2至12歲兒童的妙法,助家長掌握遊戲治療的精粹。走出氣炸家長的局面,助孩子化解情緒困窘,自發解決問題,就由父母簡單一句話開始。

精神科醫生梁婉珊及兒童行為治療師葉偉麟,將腦科學及兒童發展心理學的研究,結合多年實戰經驗,以多個成功案例,教家長應用遊戲治療的溝通四部曲,包括:察覺、確認、聆聽、反射。當家長能在對話中確認孩子情緒,反射其思想、動機,孩子就會感到被明白,敢於提出方法去化解困難,一步步啟動解難力!

http://kimbb2012.blogspot.hk/2016/01/jamesip.html?m=0    呢個 Blog 講<父母一句話,啟動孩子解難力> 工作坊內一啲管教兒女及情緒管理資料, 大家不妨睇睇

介紹多一本書《童年的困擾(增修版)》http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789622941670
呢本好多時上啲兒童心理學, 遊戲治療... 之類課程, 講者都會推荐此書,  書內的理論與方法實踐好有用, 大家不妨又睇睇

父母如何跟孩子有效溝通? 稱讚和責備兒童需要適時? 怎樣培養兒童的責任感? 如何在管教之餘同時建立孩子自信?如何灌輸性教育?

《童年的困擾》是作者繼《兒童集體心理治療》之後另一著作,出版後六十周,在美國一直保持暢銷書的紀錄,銷售冊數達五百萬,且先後被譯成十四種不同文字,幫助世界各地父母面對兒童的困擾。

本書旨在幫助父母了解孩童的心理,並提供具體、實際的方法,指導父母解決和子女相處時面臨的難題,理論與實踐並重,讓父母明白到愛和尊重,是締造和睦親子關係的關鍵。

我真心推介"遊戲治療"呢個方法, 呢個心理及情緒控制對我一家好有效. 當中日常談話方法學會咗, 無論同大人及小朋友講野會好有用的, 啲心理學家或社工都係咁樣說話模式同 client 傾, 所以同心理學家或社工傾談個心會好開敞及好舒服咁傾的, 您不妨試下係坊間睇睇呢方面的書或上吓呢方面課程

以下兩個例子, 有兩種說話模式, 當我地大人學會及持之而恆實踐有"心理學"基礎的說話模式, 我相信正面思想及EQ會有改善, 我一家學習中

例子一: (右圖是"遊戲治療"的說話技巧)

例子二: (右圖是"遊戲治療"的說話技巧)

source: http://kimbb2012.blogspot.hk/2016/01/jamesip.html?m=0

如果樓主睇完文章,睇完書及參考完各網友意見都攪唔掂仔仔,建議樓主可以自己再試聽管教兒女講座或上一啲兒女管教/兒童心理學之類課程,如果再唔得,最後我會建議樓主搵專業人士去處理了。

little_yolky 發表於 16-11-8 17:36
我諗我第一個反應係嚇死死多過嬲。走失咗見返第一個反應, 我一定係開心之餘驚到有D頭暈, 我唔會有時間嬲,  ...

我女得5歲咋!當然鬧完,我有同佢講道理,仲要將壞人有可能會對佢做的壞事講比佢聽(直頭模仿埋比佢睇), 但佢都好似只明一半, 因為今日黃昏時有帶佢出去, 佢都仍然要我提先識得拖返我

之前母嬰健康院有個3p 課程:positive parenting programme,好處是有機會role play,較容易掌握一些技巧,又唔洗$,不過好似e加out source左比協康,建議樓上主查詢一下。

monkeydiary 發表於 16-11-9 02:43
我女得5歲咋!當然鬧完,我有同佢講道理,仲要將壞人有可能會對佢做的壞事講比佢聽(直頭模仿埋比佢睇), 但佢 ...

5歲未能做到大人要求唔出奇,幼兒仍然要大人捉緊架,每次出街前先提醒一次規則,出到去做得好就讚,做唔好返屋企再檢討,提佢下次要進步,要不斷提不斷提,慢慢大個就做到的了,我仔細個經常走失,而家我已放心放手比佢自己落公園玩,不過當然男仔先放心啦!無論點樣個小朋友一定會長大的,做家長保持耐心!

回覆:Kx1918 的帖子

小四學校有成長的天空,係俾eq和抗逆力較低的小朋友,有無參加?

cowboybaby 發表於 16-11-9 10:09
小四學校有成長的天空,係俾eq和抗逆力較低的小朋友,有無參加?

有吖 老師可能都覺得佢有問題 幫阿仔報左名

IloveJJ 發表於 16-11-8 22:07

媽媽:

聖經教導人是要喜樂溫柔,聽要快快的聽,說則要慢慢的說,做父母的不要惹兒女的氣…。這都是非常好的,無奈我們都是凡人罪人,很多時都做不好。如未能做到時也不用太自責,父母真的對孩子發了火也並非無可補救,最重要是與孩子的關係及他們知道並感受到父母對他們的愛。家亦是家人最可放鬆自己及表達真性情的地方,不是說因此我們便肆無忌憚地對家人發脾氣,而是就算發了亦可彼此寬恕原諒。

Kx1918 發表於 16-11-7 21:09
阿仔少少野就發脾氣 日日都係甘
見到我都火 日日罵完都一樣
都吾知點同佢傾

唔好鬧,真係千祈唔好鬧,佢唔開心,你話佢,佢發火,你又發火,解決唔到。慢慢搵日靜靜地同佢傾下,定時定候會安排好開心既活動,早兩星期前同佢講定,等佢祈待下,可以係食buffet, 可以係睇場戲,可以係佢好鍾意做既野。

Kx1918 發表於 16-11-8 10:18
其實我都試過同佢講道理 但轉個頭又唔記得 成日小小野就發脾氣 例如件衫着唔到、對鞋吾舒服 好小事都可以 ...

唔好鬧,你越鬧佢越火。其實有時仔女性格火爆都係遺傳父母,所以首先真係要標住自己,平心靜氣,問佢咩事,叫佢冷靜d先,有咩搞唔掂講出黎,阿媽同你一齊諗辦法。

回覆:阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?

我見個一個媽咪、因老公離港工作,其實佢好唔開心、她兒子4歳、就小小事發老四、甚至打人、其實小孩感覺到媽不安、但唔識表達,所以整日都好「興」

小曳人 發表於 16-11-8 11:24
你揾一本說,叫 :孩子,你的敏感我都懂,睇睇佢係咪敏感問題
我仔係呢類敏感人,衫少少濕都一定要換過,唔 ...

這本書其他媽媽也推介過。我個女問你個仔一樣,衫,膠布非常執著。前一年我們不明白,全家為了這件事成曰同佢糟。依家大家睇慣了,由佢。佢每天換五套衫褲鞋襪

Kx1918 發表於 16-11-7 21:09
阿仔少少野就發脾氣 日日都係甘
見到我都火 日日罵完都一樣
都吾知點同佢傾

咁媽媽係咪一樣少少野發脾氣先?

lui 發表於 16-11-12 06:29
這本書其他媽媽也推介過。我個女問你個仔一樣,衫,膠布非常執著。前一年我們不明白,全家為了這件事成曰 ...

每天換五套?❓

你叫佢自己洗,自己曬自己摺埋衫睇下❓

回覆樓主:

父母是task oriented 一類

retriever 發表於 16-11-13 09:55
咁媽媽係咪一樣少少野發脾氣先?

老公都成日忍唔住會鬧翻佢

little_yolky  咁.....阿仔脾氣想唔臭都好難。  發表於 16-11-17 16:50

孩子是父母的一面鏡

做父母的必需能沉得住氣, 越是鬧小朋友, 小朋友便會越易發脾氣
只有自己學習收火, 以讚賞取代指罵

cowboybaby 發表於 16-11-9 10:09
點解我哋學校無成長的天空既????

Kx1918 發表於 16-11-14 17:41
老公都成日忍唔住會鬧翻佢
我老細細個時真係曳到無人有, 唔讀書、逃學、考包尾, 乜都做齊。佢差到學校唔俾佢考升中試, 費事影響學校個成績。佢爸爸好惡, 但佢媽媽一直都好溫柔, 又教佢背古文。佢一直到高中至開竅, 你話佢阿媽捱得幾辛苦。到最後, 佢幾十歲人, 最錫既都係阿媽, 只記得阿媽好溫柔, 對佢好好。依家咪又做咗我老細。所以, 以柔制剛永遠係至勝之道........雖然我自己都仲未做到。

BTW, 我細女脾氣都好臭, 但係, 當佢夠瞓+我脾氣好時, 佢就係一個好乖既小天使, 真係好乖!可惜佢只有暑假時至可以夠瞓。
‹ 上一主題|下一主題