用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? ...
go

宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? [複製鏈接]

YCJL 發表於 16-10-26 22:35
我都想知。最深係咪SFA

未返學sfa已經出通告話大家水平高喎,所以開學英文用2A,其他都係先進啦。跟著就話為幫大家接軌,問上唔上enhancement programme,仲有硬筆書法班云云。

而準家長亦暑假書展買定"岩程度"既練習,你估吓深唔深?

hppa    發表於 16-10-27 12:00

小曳人 發表於 16-10-27 09:49
SFA 近年改咗少少課程,中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,GS 正常

三測三考,仲有默書,長期作戰 ...

我形著係家長多想插走,所以家長都好戰鬥格,未開學就書展買定堆"岩程度"(新加坡?) 既練習。。。

lovebb2  Fight fight fight  發表於 16-10-27 10:12

小曳人 發表於 16-10-27 11:08
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁 ...

舊年係兩星期PROGRAMME(可能加左PTH), 天天上, 每天緊接係硬筆書法班...

你當年有無硬筆書法班? 是否有幫寫中文字快趣D?

ppmmbb 發表於 16-10-27 11:39
現在多咗好多直私選擇,英文叻果班小朋友未必首選SFA,會不會因此要調整課程?
...

我又唔覺得係咁....

而家考直私果班, 如果從小建立閱讀習慣, 英文基礎好...

所以就算老實講句, 最後讀SFA可能係考龍校墮馬者, 但英文底子不薄, 相對教局標準下既P1 英文, SKIP 左唔一定有大問題.

考SFA 主要係做卷 (ORAL), 收得OFFER 都係叻仔, 但綜合能力好果批可能最後去左龍校, 所以最後讀SFA 既未必無咁叻, 只係其他綜合能力無咁出位.

‹ 上一主題|下一主題