用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? ...
go

宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? [複製鏈接]

3間私小如何比較?
   7    0    0    0

回覆:caca316 的帖子

我都想知。最深係咪SFA

聽用家分享,宣道課程不算深,但就要花不少時間在樂器上。

回覆 caca316 的帖子

應該是SFA, 不過我没實質比較過,小兒剛剛宣小小一,暫時覺得唔深,而且學安排下午功課堂,基本上功課都在學校完成,除了星期五外,所以讀得算很輕鬆。測驗,考試算密,不過範圍小所以都设什麼壓力,留心聽書便可。

回覆:caca316 的帖子

聖心私小要上堂非常留心,要學識自己寫筆記,少功課,每天都要溫習。英文教高一級,中文會做高一級補充,數學係教快少少,三年級開始學多一科用英文教science 。每星期都有一至兩科FA(即是測驗和默書),如果家長要經常長時間返工,唔夠時間幫小朋友溫習的話,就真係要慎重考慮,因為壓力都算大。

回覆 marwai_1030 的帖子

即是聖私深過SFA?暫時是我聽過最harsh的小學@

引用:回覆+marwai_1030+的帖子 即是聖私深過SFA

原帖由 caca316 於 16-10-27 發表
回覆 marwai_1030 的帖子

即是聖私深過SFA?暫時是我聽過最harsh的小學@
SFA課程都係好harsh 呀,聽聞一年內共有7次測驗和3次大考。
聖心私小課程唔算好深,但考試題目好tricky,答題時間好短,寫字慢dd都答唔晒

回覆樓主:

回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

女兒讀宣小,小三,比起小一,二級,開始深。但還可應付。 教淺考深

catcat333888 發表於 16-10-27 09:30
女兒讀宣小,小三,比起小一,二級,開始深。但還可應付。 教淺考深

咁一定要好多外補啦?
仲要兼顧樂器
睇黎都唔容易

回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

暫未去到外補,只面家長跟貼少少,小朋友上堂有聽書,就可以了
音樂方面,宣小音樂真的十分出色,只要有練習。是冇問題。

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA 近年改咗少少課程,中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,GS 正常

三測三考,仲有默書,長期作戰狀態,唔好俾佢停!

hppa  is it really necessary to teach in this way?   發表於 16-10-27 11:58
恐龍家

小曳人 發表於 16-10-27 09:49
SFA 近年改咗少少課程,中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,GS 正常

三測三考,仲有默書,長期作戰 ...
(中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,三測三考,仲有默書,長期作戰狀態,唔好俾佢停!) Unbelievable!!!  Luckily, my child is not studying there.

醒目開學勳章 貢獻勳章

測驗仲要唔係測驗週進行,係分開成個月玩,可能呢個星期測數,下星期係GS+中文,隔個星期到英文...
所以真係連大人都覺得無停過咁...
恐龍家

YCJL 發表於 16-10-26 22:35
我都想知。最深係咪SFA

未返學sfa已經出通告話大家水平高喎,所以開學英文用2A,其他都係先進啦。跟著就話為幫大家接軌,問上唔上enhancement programme,仲有硬筆書法班云云。

而準家長亦暑假書展買定"岩程度"既練習,你估吓深唔深?

hppa    發表於 16-10-27 12:00

小曳人 發表於 16-10-27 09:49

三測三考,仲有默書,長期作戰 ...

我形著係家長多想插走,所以家長都好戰鬥格,未開學就書展買定堆"岩程度"(新加坡?) 既練習。。。

lovebb2  Fight fight fight  發表於 16-10-27 10:12

朋友仔讀SFA,女讀聖心,媽媽話差好遠......
現只集中理個仔,個女自己攪掂。

引用:朋友仔讀SFA,女讀聖心,媽媽話差好遠.....

原帖由 kaboBB 於 16-10-27 發表
朋友仔讀SFA,女讀聖心,媽媽話差好遠......
現只集中理個仔,個女自己攪掂。

...
可能女仔早熟,可以自己應付

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-10-27 10:05

未返學sfa已經出通告話大家水平高喎,所以開學英文用2A, ...
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁多年嚟都係教深一年,難度唔高,而其實現任校長已經將某d英文語境/課程減咗,以前仲堅!
恐龍家

小曳人 發表於 16-10-27 11:08
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁 ...

舊年係兩星期PROGRAMME(可能加左PTH), 天天上, 每天緊接係硬筆書法班...

你當年有無硬筆書法班? 是否有幫寫中文字快趣D?

‹ 上一主題|下一主題