用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區Band 2a 仔仔, 乙部排位可如何
go

葵青區Band 2a 仔仔, 乙部排位可如何 [複製鏈接]

如果葵青區Band 2a 的仔仔, 乙部排位, 可以如下嗎?

伍若瑜
中華傳道會李賢堯紀念中學
東華三院吳祥川紀念中學

皇仁舊生會中學
迦密愛禮信中學

樂善堂梁植偉紀念中學
樂善堂顧超文中學
葵涌蘇浙公學
石籬天主教中學

荔景天主教中學

裘錦秋中學(葵涌)
中華基督教會燕京書院

(如唔好彩落咗去Band 2b, 又如何?)

0    0    0    0

需要大家意見

就我理解:乙部抽奬是沒有分b2a,b2b,b2c生派位先後的,只分b1,b2,b3,,而所有所謂的b2中學是等b1生派完先到b2生,而b2中學的熱門與否又因每所小學老師比的意見而又有所不同(其中原因之一),就抽奬而言,b2生派指定b2學校的機會其實好難估,所以好難就您的排位比意見您。
但b2a生如果在自行選b2學校應該較具優勢,因b1生自行通常不會選b2學校。(如有錯請糾正)

Band 2a 仔仔?
邊個同你講係2a
你唔比佢係BAND1尾?
學校係無BANDING的
只有小學生有分BANDING
而學生BANDING只有學校知

唔可假定全部B1學生選讀B1學校
有B1學生選讀B2學校
當然亦有少數B2學生選讀B1學校

要選中學除了學生的成績
家長可以幫到手外
其他都無野係控制到

選校表除咗甲部同乙一比你家長決定
打後都係老師話事

選校你問老師可以選邊D先啦

引用:唔可假定全部B1學生選讀B1學校有B1學生選讀

原帖由 long0 於 16-10-27 發表
唔可假定全部B1學生選讀B1學校
有B1學生選讀B2學校
當然亦有少數B2學生選讀B1學校
乙部頭5志願很重要,一定是我話事,老師為保派頭3志願,有時,不會為學生想,只為學校著想。

多謝提點 真係頭都大埋

回覆 MariaTsui 的帖子

最尾張紙都係交老師真正夠胆衝的家長
我未見過

引用:回覆+MariaTsui+的帖子 最尾張紙都係交老

原帖由 long0 於 16-10-31 發表
回覆 MariaTsui 的帖子

最尾張紙都係交老師真正夠胆衝的家長
在我對仔女學校是老師建議,家長作最後決定。

‹ 上一主題|下一主題