用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 [個人分享]關於評估
go

[過動] [個人分享]關於評估   [複製鏈接]

多謝分享。

CAC都馬full ?  做幾粒鐘wor

精神料醫生評估只係問小朋友野, 再問家長野, 只係一粒鐘

我小朋友見左精神料醫生, 係好輕微ADHD, 不用吃藥, 食左紙比我排CAC評估。

katy211 發表於 16-10-26 12:42
呢個只係我個人既經驗,未必大家都係咁既我小朋友只係做左個零鐘,無幾粒鐘呢
我唔清楚你精神科醫生如何評估, ...

因為CAC較祥細。我仔情況仲細同擲界case,可能一兩年後會嚴重左,所以排定CAC做多次。

bamabi 發表於 17-3-5 19:47
我小朋友又係剛剛見到精神科醫生,又係話好輕微的adhd,  不用食藥。我request俾referral我排政府,醫生甚 ...

有呀!  係BGCA 上緊ADHD既訓練。 同埋剛上個星期六係YWCA上左第一堂遊戲治療。

PurinBB 發表於 17-3-10 08:02
回覆 bestwish 的帖子

請問是否可以直接去報名?還是需要轉介先可以架,你小朋友係上緊那種遊戲治療啊 ...

唔使轉介, 我都係自己打去問既, 遊戲治療冇分邊一種既, 總之係有一間遊戲室, 內面有好多玩具, 遊戲用具, 有D會有玩沙盤, 可以做手工....等等。 唔同遊戲室都有唔同既玩具。

以我所知, 灣仔果間BGCA遊戲室比較全面既, 對象可以去到青少年。 我住屯門, 所以只係屯門 YWCA上。

「遊戲」是人類最自然的溝通媒介,也是自我表達情緒、想法和行動的工具,「遊戲」的本質使個人能獲得滿足,提供兒童及青少年成就感和成功經驗,使他們獲得主導權和控制感,協助發展生理、心理、情緒及社會責任,而「遊戲治療」就是藉此原理,將治療的元素加入遊戲情境中,以遊戲作為治療的媒介,協助案主與治療者建立良好互動的治療方法。

遊戲治療導師知道如何選擇遊戲器材(例如:沙盤、手偶、繪畫及說故事等),與案主發展一份安全的關係,讓兒童在遊戲中能用其最自然及最安全的方式來充分表達及揭露自己的情感、想法、經驗及行為。

Jjchow2015 發表於 17-3-10 08:59
Ymca 邊間有遊戲治療?

我係屯門YWCA。 其實你可以打去總部問下, 邊間有遊戲治療服務

Hopeful2010 發表於 17-3-11 13:54
遊戲治療要長期上堂才見効果嗎?對於較大的孩子可行嗎?小兒已10歲,雖然見他進步中,但始終覺得集中力不够 ...

遊戲治療唔同行為治療。遊戲治療唔可以長期上。

bebeamazing 發表於 17-10-13 11:01
回覆 bestwish 的帖子

請問遊戲治療有用嗎?

好有用呀! 我囝之前發皮氣會打自己, 上左遊戲治療之後唔見佢再有打自己行為, 不過發皮氣都間中都會, 起碼少左好多。

Erica2011 發表於 17-12-9 15:50
可以pm資料給我嗎?

我係屯門ywca做
‹ 上一主題|下一主題