用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 [個人分享]關於評估
go

[過動] [個人分享]關於評估  

純粹分享

因為見好多JM都問關於做評估既問題

當時我好緊張好擔心唔知要點做,

最後我幫女女安排評估,CAC一次,私人心理學家一次,

CAC的感覺好馬虎(個人認為)所以做多次評估,最後結果有少許出入

睇過政府後來經濟好左就出去睇私人精神科醫生

醫生糾正左我,我都想同各位家長分享一下

我當時既概念係,要先做評估,有需要再去見醫生

反而醫生同我講,其實最好係先見醫生,

一個有經驗既醫生頭一兩次的時候已經係為小朋友做緊評估

係咪有需要繼續睇醫生,有無需要再進一步評估,需唔需要做訓練佢都會俾建議

基本上已經可以慳返做評估既錢,(我知道之後都覺得自己蠢左,洗成5,6千蚊)

而且可以直接有治療,更加既係,後來我都發現,個評估報告基本上無用過

如經濟有困難既家長最好先找CAC做評估,

一來便宜,$100做到一次評估

二來會有埋轉介信俾你排政府醫院

不過比較唔好就係排得耐,但呢個係最經濟既做法

如果CAC要排好耐唔想等的話,可以見一次精神科醫生,要求佢寫封轉介信去排政府醫院。

通常專科醫生既信會比較有力。

大家交流一下,希望幫到大家~

多謝分享。

CAC都馬full ?  做幾粒鐘wor

精神料醫生評估只係問小朋友野, 再問家長野, 只係一粒鐘

我小朋友見左精神料醫生, 係好輕微ADHD, 不用吃藥, 食左紙比我排CAC評估。

katy211 發表於 16-10-24 19:03
純粹分享因為見好多JM都問關於做評估既問題當時我好緊張好擔心唔知要點做,最後我幫女女安排評估,CAC一次,私 ...

樓主你好,可否介紹這個醫生給我嗎?
我囡囡是透過學校安排評估的,評估機構是香港康復學會,但現時還在等候評估。謝謝

純粹分享因為見好多JM都問關於做評估既問題當時我好緊張好擔心唔知要點做,最後我幫女女安排評估,CAC一次,私 ...

我都想要你個私人醫生資料,唔該

bestwish 發表於 16-10-25 16:34
多謝分享。

呢個只係我個人既經驗,未必大家都係咁既我小朋友只係做左個零鐘,無幾粒鐘呢
我唔清楚你精神科醫生如何評估,但我醫生不只是問喎...

你小朋友輕微ADHD,為何仲要排CAC評估?

katy211 發表於 16-10-26 12:42
呢個只係我個人既經驗,未必大家都係咁既我小朋友只係做左個零鐘,無幾粒鐘呢
我唔清楚你精神科醫生如何評估, ...

因為CAC較祥細。我仔情況仲細同擲界case,可能一兩年後會嚴重左,所以排定CAC做多次。

回覆 fm721 的帖子

pmed

回覆 babyfatleg 的帖子

pmed

回覆樓主:

樓主你好,可以pm醫生資料給我,謝謝你

回覆樓主:

CAC見醫生做評估前,係先見姑娘做初步評估,之後跟住不同既問題,見不同既人做不同既評估;有言語治療師,職業治療師,物理治療師…
當年阿仔中晒所有項目,做評估就要早上9點做到1點,要lunch過後要見社工。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

主你好,可以pm醫生資料給我,謝謝你

你好,你文中提到的醫生,是指私人醫生而不是cac,對嗎?
可以pm私人醫生資料給我嗎?謝謝
我小朋友都有過度活躍加專注力不足,但未夠6歲的,是否都可以?
謝謝

請問響CAC做ADHD評估,係唔係第一次見心理醫生已經會有結果?還是要見多一兩次?另外, CAC做評估-其實心理醫生會做什麼?

請問CAC係乜嚟?

bestwish 發表於 16-10-25 16:34
多謝分享。

我小朋友又係剛剛見到精神科醫生,又係話好輕微的adhd,  不用食藥。我request俾referral我排政府,醫生甚至話過一兩年有機會好轉,叫我去揾d 訓練俾佢。請問你有沒有參加d訓練俾小朋友?

bamabi 發表於 17-3-5 19:47
我小朋友又係剛剛見到精神科醫生,又係話好輕微的adhd,  不用食藥。我request俾referral我排政府,醫生甚 ...

有呀!  係BGCA 上緊ADHD既訓練。 同埋剛上個星期六係YWCA上左第一堂遊戲治療。

樓主, 麻煩你可否pm醫生資料給我?