用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心煩意亂-請大家給些意見
樓主: cfbwong
go

心煩意亂-請大家給些意見   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 16-10-26 15:13
其實抽到灣仔區學校,再搬返去南區住.

聽到好幾個男仔, 南區去中西區叩門... 可能距離OK?

retriever 發表於 16-10-26 15:22
聽到好幾個男仔, 南區去中西區叩門... 可能距離OK?
ok,有巴士到..朝早車程半小時到..出灣仔其實仲快...

Chirley  同意,我中學時好多同學仔都係由南區果度住  發表於 16-10-26 15:42

HK-MAN 發表於 16-10-26 15:28
ok,有巴士到..朝早車程半小時到..出灣仔其實仲快...
香港仔出去灣仔BAND 1 學校仲快過返南區BAND 1 學校呀.

hkpapa852 發表於 16-10-26 13:42
男仔去救恩讀, 要諗吓關聯既中學: 觀塘匯基東九係咪你杯茶, 如果唔係, 中西區男仔升中, 4年後基本上係已經 ...
請問same case, 女仔暫時未有任何offer, 又點睇呢?

kc871 發表於 16-10-26 16:02
請問same case, 女仔暫時未有任何offer, 又點睇呢?
相同問題:

1. 如果搬去灣仔/中西區, 係長住定短租?
2. 係灣仔/中西區, 目標係咩學校? 如果抽唔到咁....?
3. 係南區, 目標係咩學校? 如果抽唔到咁....?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-26 16:27
相同問題:

1. 如果搬去灣仔/中西區, 係長住定短租?
1. 如果搬去中西區, 係短租
2. 係中西區, 抽到任何一間都好過南區
3. 係南區, 冇學校可揀, 聽講得一間田灣怡南(但好谷)

HK-MAN 發表於 16-10-26 15:44
香港仔出去灣仔BAND 1 學校仲快過返南區BAND 1 學校呀.
如果係搭校車,要考慮停車站點,未必一定會快。

kc871 發表於 16-10-26 16:39
3. 係南區, 冇學校可揀, 聽講得一間田灣 ...
去中西區比間唔谷學校你讀,跟住比你派去傳統女中..到時你就知辛苦.

kc871 發表於 16-10-26 16:39
3. 係南區, 冇學校可揀, 聽講得一間田灣 ...
如果以升中表現計, 南區的確只有田灣始南(升B1% >45%) 係諗得過, 其餘海寶, 置始, 南官, 基本上分別不大 (升B1% ~3X%)

中西區官津小學, 撇除聖心和聖提女子, 最好係聖彼得 (>50% B1), 兩間聖安多尼 (> 40% B1), 其餘基恩, 英皇一/二等學校, 都係約3X%-40%.

般官沒有公開升中詳情, 但估計至少有4X% B1 (因有聯繫位), 李陞至少也有 30% B1.

以上中西區學校, 除李陞外, 基本上唔放乙1都應該無機 (聖心可能有些微機會, 因為位多, 加上多咗人選校保守), 但上年李陞乙2都有人入唔到, 所以要再搵保險線

咁妳要諗吓, 如果當係中西區你只能入到李陞, 咁妳接唔接受先? 不過中西區大多數小學既升B1%都一定高過南區大部既官津小學.

其實中西區仲有一間升B1% (3X%-40%)唔錯既學校, 不過大家當佢係寶校 (因為學生多數係國內同胞同NCS).

fishmeow  勁  發表於 16-10-26 19:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-26 16:56
如果以升中表現計, 南區的確只有田灣始南(升B1% >45%) 係諗得過, 其餘海寶, 置始, 南官, 基本上分別不大 ( ...

其實中西區仲有一間升B1% (3X%-40%)唔錯既學校, 不過大家當佢係寶校 (因為學生多數係國內同胞同NCS).

邊間? Thanks

hkpapa852 發表於 16-10-26 13:42
男仔去救恩讀, 要諗吓關聯既中學: 觀塘匯基東九係咪你杯茶, 如果唔係, 中西區男仔升中, 4年後基本上係已經 ...

唔夠
咁如果轉返東區網,點知個banding升定跌?
(之前有爬過文,但唔太明白)

mcdonn 發表於 16-10-26 14:20
重有,因你住東區,可考慮升中跟住址報東區校網。不過要留意埋可能有升跌band的問題。
...

謝謝提醒

kc871 發表於 16-10-26 17:06
睇吓呢度:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295224&pid=43088393&fromuid=1389083

DaDa1006 發表於 16-10-26 17:10
唔夠
咁如果轉返東區網,點知個banding升定跌?
(之前有爬過文,但唔太明白)
只要你唔係校內既B1/B2邊綠人, 學校又唔係太弱 (升B1% > 20%), 其實跌Banding機會唔高

hkpapa852 發表於 16-10-26 17:17
只要你唔係校內既B1/B2邊綠人, 學校又唔係太弱 (升B1% > 20%), 其實跌Banding機會唔高
...

Sorry,問多句。點知自己係咪邊缘人?老師知嗎?

DaDa1006 發表於 16-10-26 17:32
Sorry,問多句。點知自己係咪邊缘人?老師知嗎?
有責任心既老師/學校, 應該會話你知 (雖然佢地都只能靠估)

hkpapa852 發表於 16-10-26 17:34
有責任心既老師/學校, 應該會話你知 (雖然佢地都只能靠估)

明白,謝謝

Up up

cfbwong 發表於 16-10-23 07:34
家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬家到灣仔區,希望大抽獎抽間好小學。但我擔心灣仔區競爭太激烈, ...

搬灣仔12始終較好;不買也可租。叩門同樣大些機會。

醒目開學勳章

回覆樓主:

點解唔諗吓東區呢?
‹ 上一主題|下一主題