用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心煩意亂-請大家給些意見
go

心煩意亂-請大家給些意見   [複製鏈接]

家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬家到灣仔區,希望大抽獎抽間好小學。但我擔心灣仔區競爭太激烈,最後得個桔。而南區感覺無咁大競爭,機會入到不差小學較大....已和太太因此事吵架多次....
有冇過來人給點意見?
   5    0    0    0

回覆樓主:

如果你有私校揸手 就可以進取啲搬去較大競爭的灣仔區 否則留在南區穩陣啲 又或者你等自行出埋先再諗 如果要搬 應該最遲下年1月  仲要自己去教統局更改地址
個人意見 有錯請指請指正

回覆 cfbwong 的帖子

如果選校两公婆嘈,小朋友會好大壓力,有時想入邊間小學,入唔入到同小朋友能力無關,就算入唔到一線小學,亦唔駛灰心,好好教導佢先係重要,成績好,操行好,插邊間都可以。但入到神校而唔努力,亦都唔會有好結果。

Chirley    發表於 16-10-23 23:55

回覆樓主:

你係咪講緊十一區呀 ?如果係 !我見後面有個post 41vs11 你去睇下佢哋啲分析

選小學必要consider 埋升中net,若冇C小backup,找一間一線尾二線頭乙一大機會入便可,ek有資深網友已分享過很有用info

man811231 發表於 16-10-23 07:51
你係咪講緊十一區呀 ?如果係 !我見後面有個post 41vs11 你去睇下佢哋啲分析
...

12 vs 18

男仔定女仔?
當年我也有諗過搬去灣仔。但後來怕太急而租到兇宅,所以冇搬到。
很多朋友搬去灣仔抽到天堂也有地獄一半半。南區競爭冇咁激烈,四小龍校風不錯。田始置始寶血南官,抽到幾會好大。如果有錢家庭在灣仔買過單位或租,抽唔到都冇乜大不了。如果普通家庭甲一二三填間灣仔可叩門的學校較實制。如果小朋友叻,小二再轉校也未嘗不可。條條大路通羅馬,不要轉牛角尖。影響夫婦感情實在無謂。快d冧返老婆

Chirley    發表於 16-10-23 23:56

fishmeow 發表於 16-10-23 08:14
男仔定女仔?
當年我也有諗過搬去灣仔。但後來怕太急而租到兇宅,所以冇搬到。
很多朋友搬去灣仔抽到天堂也 ...

回覆:心煩意亂-請大家給些意見

應該穩守突擊,甲部填12網心儀,乙部填18網,最壞打算,有18網學校揸手,再去扣門,軒小St Jo都唔需要111扣門,睇實力,呢半年預備好份portfolio ,我識人舊年直私全抄但000扣入St Jo,萬一真係扣唔到都唔好太可惜,阿Q啲諗,你如果扣唔入,我比你乙1抽到入去,都未必係件好事黎。加油!

adrio    發表於 16-10-24 16:15

引用:家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬

原帖由 cfbwong 於 16-10-23 發表
家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬家到灣仔區,希望大抽獎抽間好小學。但我擔心灣仔區競爭太激烈, ...
睇你會唔會諗埋中學,南區升中若想入Band 1中學係好有難度,  除非對升中學要求不大~~~

回覆 cfbwong 的帖子

建議甲一二三填st Joseph 華仁軒小三間都有叩門機會。

回覆樓主:

如果冇私小backup,就唔值得搬

醒目開學勳章 王國長老

我妹舊年就係搬左。
選擇好個人嘅,搬一搬又一舊錢(唔好誤會唔係話你無,不過真係一個考慮)。
灣仔你點填先?搏到盡真係有機會得個桔。以軒官為例上年4xx人見收十個,提提你競賽對手黎先全港十八區。咁小朋友裝備成點先?好老土又好老實,人地叩入,背後付出幾多功夫呢?
灣仔唔搏,要乙一穩入,選擇只有寶血李賜豪,咁呢兩間vs南區,你又點睇

灣仔升好中學,一定易過南區,呢樣係真嘅

可以升中先搬

siden 發表於 16-10-23 11:43
可以升中先搬

升中唔係跟小學校區架咩?好似唔關住邊事?有錯請指出
我問左原來跟住或者校區都得(emoji)

siden 發表於 16-10-23 11:43
可以升中先搬

cfbwong 發表於 16-10-23 07:34
家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬家到灣仔區,希望大抽獎抽間好小學。但我擔心灣仔區競爭太激烈, ...
吵架??玩完搬屋抽到寶校到時會唔會吵到離婚架??。。一個人吵唔起架,樓主平心靜氣啦。無論結果係點都唔好埋怨太太,咁就好難會吵架啦!
大家出發點都係為小朋友,請你平心靜氣去處理。

醒目開學勳章

Aromahui57b 發表於 16-10-23 11:57
可以轉用住址網
但有機會升/跌banding

Aromahui57b 發表於 16-10-23 11:57
升中時,可以選擇跟校區或跟居住地區的。

HK-MAN 發表於 16-10-23 12:05
升中時,可以選擇跟校區或跟居住地區的。

Thanks
‹ 上一主題|下一主題